Imádjuk a narratívát, ha az tényleg élvezetes, de néha kell a kötetlenség. Íme néhány játék, amiben szabad lehetsz, mint a madár.

2023.12.08. – A sztori vezérelt játékok sokunk kedvencei. Egy jól kitalált történet, tele rejtvénnyel, ellenséggel és harccal rendkívül élvezetes tud lenni. De rendre eljön egy pont, amikor csak nézed az ikonokat, és nem tudod mit indíts el. Mindenhez lenne kedved, de közben semmihez sem. Ilyenkor kellenek azok a játékok, amikben BÁRMIT megtehetsz, vagyis kötetlenül élvezheted lehetőségek széles tárházát. Összeszedtünk néhány címet, amelyek éppen abban a legjobbak, hogy szabadjára engedheted bennük a fantáziádat (meg a káoszt), és büntetlenül azt tehetsz bennük, amit csak akarsz.

Forrás: Square Enix

Bully

Ez az iskolai zaklatás témakörére felfűzött klasszikus játék tartalmaz persze olyan unalmas elemeket, amelyek természetes velejárói az oktatásnak (pl. órák látogatása), de közben hemzseg a szabadon választható lehetőségektől. Ezek többnyire nem szolgálnak semmilyen célt, csak annyit, hogy jól szórakozz. Ragassz rúgj belém feliratot mások hátára, hajts végre izgalmas csínyeket, fedezd fel az iskolád környékét, ahol jöhet a gokart, a boksz, a játékon belüli játék, miegymás. Igazából van egy csomó mellékes tartalom, amivel lekötheted magad, de ha csak ahhoz lenne kedved, hogy rombolj és felpiszkálj másokat, akkor ezeket a vágyakat is kiélheted, szerencsére anélkül, hogy a való életben bárkinek is ártanál velük.

Sleeping Dogs

Ez a játék a szabadjára engedhető káosz egyik kvintesszenciája. Az Arkham Asylum stílusú közelharcoktól a harmadik személyű shooteren át az autós üldözésig és járműlopásig bármilyen akcióra adhatod a fejed. Közben tele van élvezetes minijátékokkal is, olyan melléktevékenységekkel, amikhez a való életben nem biztos, hogy lenne merszed. Ez lehet egy szimpla karaoke parti, de akár kakasviadal is. Ami viszont végképp’ állati szórakoztató, az néhány ellenszenves NPC életének megkeserítése. Ez többnyire céltalan erőszak, ami megint csak egy videojáték szintjén bocsánatot bűn, ugyebár.

Just Cause

Ennek a sorozatnak persze nem az akció és a harc az egyedülálló része, de még csak nem is a mellékküldetések (amikből nincs is túl sok), hiszen az ilyesmit sok más hasonló címtől megkapod. Ami a Just Cause játékokat igazán különlegessé teszi, az a sokféle tevékenység, amit a játék cselekménye során kipróbálhatsz. Van ejtőernyőzés, siklóernyőzés, csáklyázós ugrálás, többféle repülés és irgalmatlan mennyiségű vezethető jármű, a sportkocsiktól a tankokon át a különböző légi járművekig. Ami viszont shooter rajongóként végképp’ a füledig húzza majd a szádat, az a rengeteg, helyenként irreálisan erős fegyver. Az őrjöngés netovábbja lehet, szóval remek feszültségoldó cím, egytől egyig.

Baldur’s Gate III

Hogy kerül ez ide, amikor az eddigiekhez képest elég korlátozott területen zajlik, nem igaz? Ez az RPG mégis helyet kap a listán, hiszen, ha környezeti szempontból nem is, elérhető tevékenységek és a lehetséges döntések alapján igazán nagy szabadságot ad a kezedbe. Több mint előre megírt döntések sorozata, hiszen bárkivel harcra kelhetsz, még azokkal is, akiket a küldetés szempontjából kritikus fontosságúnak tartasz. Mert itt senki sem az. Ha kinyírod őket, mások érkeznek a helyükre, és ha velük is végzel, még mindig bármi történhet. A Larian játéka tele van nagyon erős szimulációs lehetőségekkel, ami egyszerre teszi félelmetessé és rendkívül élvezetessé ezt az egyébként nehéz játékot.

Saints Row

A Saints Row sorozat mindig is lehetővé tette a játékosok számára, hogy annyi értelmetlen káoszt okozzanak, amennyit csak akarnak – persze kevés következménnyel. A sorozat negyedik része azonban, ha ez egyáltalán lehetséges, új szintre növeli a nyitott világ abszurditását. Bárki hátsója szétrúgható, minden jármű ellopható, akárhol lehet randalírozni, továbbra is, de Saints Row IV ehhez még szuper képességekkel is felpimpeli a karakteredet, és annyi lehetetlenül erős fegyvervariációt ad a kezedbe, hogy lyukat üthetsz velük a világba. Ez a játék nem egyszerűen megengedi, hogy azt csinálj, amit csak akarsz, hanem elvárja, szóval zúzz, ahogy bírsz!

Fallout

A Bethesda mindig is jó volt a szerepjátékokban és a karakterépítésben, és e szempontból a Fallout sorozat se okoz csalódást, különösen a negyedik játék. Megvan a szokásos játékmenet, a szükséges mennyiségű fosztogatás és dialógus, meg az, hogy kit kell feltétlenül megölni. De eddig tartanak a kötöttségek – minden más, amit lehetővé tesz számodra, egyenesen lenyűgöző. Építhetsz saját bázist és települést, kipróbálhatsz tonnányi minijátékot, felfedezhetsz lenyűgöző helyszíneket és folyamatosan bővítheted is a lehetőségeidet. Ami meg a cselekmény szempontjából lényegtelen NPC-ket illeti, rajtuk az állatias indulatok is kiélhetők. Tehát technikailag a Fallout 4 is klasszikusan olyan, hogy bármit megtehetsz benne, amire egy apokalipszis kellős közepén kedved szottyan.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Bár a gyeplőt már a The Legend of Zelda sorozat 2017-es Breath of the Wild című részében elengedték a fejlesztők, az idei, Tears of the Kingdom még jobban felrúgja a korábbi kötöttségeket. Észbontó mit meg nem tehetsz benne, és ennek nagy része nyilván a lehetőségek tárházát felnyitó Ultrahandnak köszönhető. Link az előző játékban a Magnesis erővel munkálkodott, de az Ultrahand már nem csak fémtárgyak, hanem szinte minden más manipulálását is lehetővé teszi. Melléktevékenység szintén elég sok van, de ez a része már nem annyira különleges, hiszen a játék igazi erőssége, hogy bármilyen ötletet veszel a fejedbe annak jó eséllyel meg is találod a módját, hogy végrehajtsd.

GTA V

Mi más? Most, hogy a franchise hatodik részének nemrég közzétett első előzetese miatt a világ ismét Grand Theft Auto lázban ég, érdemes lehet újra nyakunkba venni Los Santost, hogy megnézzük, mindent megcsináltunk-e benne, amit akartunk. Jó eséllyel nem, és ez nem csak a tartalommal vadállat módjára túltöltött online változatra, hanem az offline, standard játék esetében is igaz. Utóbbi talán jobban meg van pakolva mellékes tartalommal, mint bármely nyílt világú játék, ami ugyanekkora térképpel rendelkezik. És persze nem csak erőszakos kontentre kell gondolni, hiszen egy zsúfolt metropolisz a való életben is tele van programmal – ugyanezt az érzetet hozza a GTA V, amiben következmények nélkül és teljesen szabadon kiélheted magad.

Apropó, bármit megtehetsz és szabadság:

Szavazás: Te kiveszel szabadnapot, hogy egész nap csak játszhass?

×