Fontos, hogy gamerként megfelelő széket válasszunk, amelyben akkor is kényelmesen érezzük magunkat, ha hosszú időn át meg sem mozdulunk.

Egy igazán jó videójátékba könnyű belefeledkezni. Ilyenkor megszűnik a külvilág és csak úgy repül az idő – így egyszer csak azt vesszük észre, hogy már órák óta nem álltunk fel a képernyő elől. Épp ezért fontos, hogy gamerként megfelelő széket válasszunk, amelyben akkor is kényelmesen érezzük magunkat, ha hosszú időn át meg sem mozdulunk.

Mitől lesz jó egy gamer szék?

Ma már a munkahelyek többsége különös figyelmet fordít az irodai ülőalkalmatosságokra, hiszen ezek is hozzájárulnak a minőségi munkavégzéshez. A számítógépes játékok és az e-sport térhódításával az ezekhez elengedhetetlen kellékek és felszerelések is egyre fontosabbá válnak: a játékokban is csak úgy lehet jól teljesíteni, ha a körülmények megfelelőek. Egy minőségi gamerszék azonban nem csak a profikat szolgálja, segítségével az amatőr játékosok is arra koncentrálhatnak, amire valóban szeretnének: a játékra.

Az egyik legfontosabb szempont a kényelem – csak úgy tudunk hosszú ideig felhőtlenül játszani, ha végig jól érezzük magunkat a székünkben, és akkor se sajognak a tagjaink, ha már órák óta nem álltunk fel belőle. Hasonlóan fontos, hogy jól felépített, ergonomikus kialakítású darabunk legyen: ne akadályozza a játékot, közben mégis kellő támaszt nyújtson a szerveinknek. Az intenzív igénybevétel miatt nem mindegy az sem, milyen anyagból készült, legyen könnyen tisztítható és strapabíró! Válasszunk olyan széket, ami kényelmes, könnyen állítható és személyre szabható!

Arról se feledkezzünk meg, hogy székünk nemcsak a hobbink egyik eszköze, de a szobánk egyik alapvető bútora is. Ezért érdemes olyan típusok között keresgélni, amelynek színe, formája és kialakítása is tetszik – a MillerKnoll gamer székei például nemcsak a játékot támogatják, de a szobánk díszeivé is válhatnak!

6 funkció, amiért hálásak leszünk

Ha gyakran és hosszú időn át játszunk, akkor számos olyan gamerszék-kiegészítő létezik, amiért hálásak leszünk rövid és hosszú távon egyaránt.

Deréktámasz

A gamerek legnagyobb ellenfele nem is egy vetélytárs, akit a játékban le akarnak győzni, hanem az egészségtelen testtartás. Azt, hogy helytelenül ülünk, legtöbbször csak később vesszük észre, amikor derekunk az órák óta tartó megterhelés miatt sajogni kezd. Épp ezért kell olyan széket választanunk, amely támogatja gerincünket, megtámasztja derekunkat és segít abban, hogy hosszú ülés után se vegyünk fel egészségtelen testhelyzetet.

Ergonomikus kialakítás

Tökéletes kényelem mindenki számára – nagyjából ez az ergonomikus székek lényege. Ezek a sokoldalú állíthatóság miatt testalkattól függetlenül mindenki számára biztosítják az egészséges testhelyzetet, így az éjszakába nyúló játék után sem érzünk bennük fájdalmat vagy más kellemetlenségeket. Ehhez fontos az is, hogy olyan pozícióban üljünk, ami kényelmes és nem megterhelő: lábfejünk lábszárunkhoz, alkarunk pedig felkarunkhoz képest zárjon be derékszöget!

Könnyű alakíthatóság

Ahogy a videójátékok is mind különböznek egymástól, úgy az azokat játszó emberek is: nem vagyunk ugyanolyan magasak vagy testsúlyúak; van akinek hosszabbak a végtagjai, vagy épp mások a testarányai. Ezért fontos hogy olyan széket válasszunk, amit saját igényeinkre alakíthatunk: méreteinkhez képest állíthatjuk be a kartámaszt, az ülésmagasságot, vagy akár a dőlésszöget is! A személyreszabhatóságnak köszönhetően ha valaki más használja székünket, ő is könnyen beállíthatja magának.

Megfelelő anyag

A kialakítás mellett az sem mindegy, székünk milyen anyagból készült. A nem megfelelő karfa például könnyen irritálhatja alkarunkat, vagy az izzadság miatt csúszóssá és kényelmetlenné válhat. Talán ennél is fontosabb az ülés anyagának megfelelő kiválasztása: a szövetben kevésbé izzadunk, ám jobban koszolódik és hamarabb kikopik. A műbőrt egyszerűbb takarítani, ám könnyebben felmelegszünk benne. A MillerKnoll gémereknek tervezett széke például négy rétegből álló habszivaccsal biztosítja az egyenletes hőelosztást és a függőleges testtartást. Egyre népszerűbbek a mikroszálas textilbőrből készült székek is, melyek a kettő anyag jó tulajdonságait igyekszenek kombinálni.

Minőségi kialakítás

Egy minőségi gamerszék minden elemében tartós és megbízható. A lábai bírják a megterhelést, nem nyikorognak és nem karcolják fel a padlót, a testreszabható alkatrészek pedig többszöri állítás után sem mondják fel a szolgálatot. A szék hosszú használat után sem nyikorog, az ülésrész hosszú ideig kényelmes marad, a derék- és fejtámasz pedig ugyanúgy ellátja a feladatát, mint az első játékunk során.

Extrák

Ma már számtalan beépíthető extra érhető el a gémer székekhez: ilyen a LED-es megvilágítás vagy épp a beépített hangszórók, melyek elsősorban a játékélményt fokozzák. Ha fontos számunkra, hogy hosszú ideig tudjunk megszakítás nélkül játszani, választhatunk étel- és italtartóval felszerelt széket is – ez akár hosszú távon is megtérülő befektetés lehet, hiszen segít, hogy tovább tisztán, morzsa- és szennyeződésmentesen tartsuk székünket. A felsőbb kategóriás székeknél akár rezgő- és masszírozó funkciók is elérhetőek.

Bármilyen jó is a szék, figyeljünk magunkra!

Székünk lehet bármennyire szuper kialakítású, ha az alapvető egészségügyi tanácsokat nem tartjuk be. Ne felejtsük időről időre felállni, átmozgatni magunkat, pihentetni szemünket és nyújtani az izmainkat. A szakemberek szerint ülőmunka esetén óránként ajánlott 10 perc szünetet tartani – és ez a játékra is igaz! Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről és a minőségi táplálkozásról sem – egy játék sem lehet ezektől fontosabb!

Egy jó gamer szék célja, hogy a megfelelő kényelem és az egészséges testtartás biztosításával segítsen nekünk abban, hogy még hosszú ideig hódolhassunk kedvenc elfoglaltságunknak. Mindegy, hogy profi e-sportolók, vagy csak hobbijátékosok vagyunk, a megfelelő szék nemcsak játékélményünket növeli, de az egészségünket is támogatja, így nyugodtan tekinthetünk rá befektetésként.

×