Csak akkor van értelme a műfajon belül is nyomasztó túlélő horrorok iránti rajongásnak, ha jobban belegondolunk. Amúgy nincs.

2023. 02. 17.  – Logikusan végig gondolva arra juthatunk, hogy a túlélő horrorokat nem a személyes vérszomjunk miatt nézzük és játsszuk (mert optimális esetben nincs is olyanunk), hanem azért, hogy utána jobban érezzük magunkat a bőrünkben és a világban. Ezt az állapotot valóban képesek előidézni a véres, brutális, kegyetlen tartalmak, amelyektől normál esetben – sőt: logikusan – undorodnunk kellene.

De mégis, mivel vonz be olyan sok filmrajongót és gamert a rettegés és a nyomasztás? Hiszen egészséges ember önszántából nem akar átélni ilyesmit, ugye?

Az utóbbi évek legnagyobb túlélő horrorjai a The Last of Us, a Dead Space, a Resident Evil, vagy akár csak az Alan Wake II- és akkor még nem beszéltünk olyan filmes klasszikusokról, mint az Ideglelés, a Holtak hajnala, az összes Alien-mozi és még nagyon, nagyon sok minden más. Bár ezek a random egymás mögé dobált címek nagyon különböző módon dolgozzák fel a menekülést, a túlélést és a halált, egy dolog biztosan közös bennük:

azért rajongunk értük, mert felszabadító érzés a főhősökkel együtt „túlélni” a megpróbáltatásokat.

Forrás: Naughty Dog

A filmes, tévéműsoros és gaming borzongatás, sőt, sokkolás a mindenkori legnépszerűbb tartalmakat eredményezik, és ennek összetett okai vannak. De miért is lenne egyszerű a megfejtés, ha minden brutalitásuk ellenére lenyűgözve, vigyorogva idézzük fel a kedvenc pillanatainkat, amik általában a legabszurdabb hentelések is egyben?

A túlélő horrorokat, legyenek azok filmek, sorozatok vagy videojátékok, négy alapvető okból keressük – ahelyett, hogy messziről elkerülnénk őket (ami elvileg a normális reakció lenne).

Érzelmi izgalom

A horrorfilmek és horrorjátékok feszültséggel és izgalommal töltenek fel, ami kisebb-nagyobb mennyiségű adrenalint szabadít fel a szervezetedben. Ugyanez történik olyan érzelmi reakciók esetében, mint a félelem, a harag, az öröm, a csodálkozás, az izgalom és a sajnálat. Mindezek erős hatással lehetnek az érzelmi állapotodra, és ha nem is mindet jó átélni, az rendkívül felszabadító, amikor túl vagy rajtuk.

Ellenőrzés illúziója

Ezek a tartalmak megadnak egy olyan sajátos élményt, amit szerencsétlen esetben egyáltalán nem élsz át a hétköznapokban, de még akkor sem igaz minden élethelyzetedre, ha amúgy jól uralod a környezeted eseményeit. Ez nem más, mint annak illúziója, hogy mindent az ellenőrzésed alatt tartasz. A horror kontentek fogyasztása közben – legalább bizonyos mértékben kontrollálni tudsz minden szituációt. A játékokban egyenesen magad hozod meg a döntéseket, amelyek befolyásolják a történet végkifejletét, míg a filmek történéseinek aktív figyelője vagy: fel tudsz készülni a fordulatokra és úgy élheted át a karakterek sorsát, hogy egy pillanatig sem vagy veszélyben.

Forrás: Electronic Arts

Énkép javítása

A túlélő horroroktól megkapod azt az érzést, hogy te is képes vagy túlélni olyan helyzeteket, amilyenekbe a főszereplők keverednek – köztük az a maroknyi karakter is, akik végül túlélik az egészet. Próbáld meg visszaidézni: hányszor játszottál el a gondolattal, hogy mire volna szükséged, ha túl kellene élni egy atomkatasztrófát / természeti csapást / zombiapokalipszist? Az ilyen filmes és játék tartalmaktól azt fogod érezni, te ugyanúgy képes lennél a túlélésre, hisz’

vagy olyan okos, erős, rafinált és ügyes, mint a történet hősei.

Erre nyilván a tartalomgyártók is előszeretettel rájátszanak: a legsikeresebb címek között vastagon találni olyanokat (lsd. Squid Game, The Last of Us), amelyekben hétköznapi emberek válnak túlélővé – persze a megfelelő erőfeszítések, döntések és áldozatok árán. Mindenki lehet annyira különleges, hogy túlél egy kataklizmát – ezt akarjuk hinni és a játékoktól, filmektől, sorozatoktól többnyire meg is kapjuk az érzést.

Társasági élmény

Mivel a hátborzongató és sokkoló kontentek a fentebb írt okokból meglehetősen népszerűek, sokakkal megtalálod a közös hangot, akik ugyanúgy rajonganak, többnyire ugyanazokért a tartalmakért. A hasonló az érdeklődési kör összehoz más emberekkel, hiszen hamarabb megtalálod velük a közös hangot. A túlélő horrorok által lehetőséget kapsz arra, hogy hasonló gondolkodású személyekkel beszélgess, vagy ossz meg véleményeket, esetleg szállj vitába. Ez rendkívül könnyen megy, mivel a tartalom sajátosságaiból az következik, hogy jó kiadni magadból a kisebb dózisban adagolt, de mégis csak átélt traumát.

Ettől hasonló élményeket remélünk:

Sorozat lesz minden idők legijesztőbb horrorjából – beszáll az eredeti alkotó és egy nagy sztár is

×