Ha ezeket a rossz mobiltöltési szokásokat elengeded, akkor a következő telód talán már jobban és tovább fogja bírni akksival, úgy üzemidővel.

2023. 02. 24. – Hiába a modern életünk egyik legfontosabb eszközei az okostelefonok, egész nap ezt nyomkodjuk, erről intézünk szinte mindent, de a legtöbben csak nagyon keveset tudnak a helyes használatáról. Azt persze hamar megtanulta mindenki, hogy nem vágjuk a földhöz, mert ha épp nem Nokia 3310-esről van szó, akkor bizony tropa lesz, és viszonylag arra is gyorsan rájöttünk, hogy a magasabb fényerő jobban eszi az akksit.

A helyes töltésre viszont senki sem tanítja meg az embert, pedig kulcsfontosságú, ha egy évnél tovább tervezünk egy készülékkel. A rossz töltés miatt ugyanis a telefonok akkumulátorának kapacitása drámai gyorsasággal csökkenhet, azaz sokkal kevesebb ideig bírják egy szuszra, mint kellene. Persze az akksik idővel veszítenek a kapaciátsukból, erre viszont jobb talán nem besegíteni.

Ezért most összeszedtük azt az 5 leggyakoribb hibát, amit az emberek elkövetnek telefontöltés közben.

Ne hagyd lemerülni, ne hagy teljesen feltöltődni!

Gyakori tévhit, hogy a telefont akkor kell töltőre tenni, amikor már az utolsókat rúgja. Valójában viszont az volna a legoptimálisabb, ha nagyjából 15-20%-os töltöttségnél kezdenénk neki a dolognak, ezzel ugyanis jelentősen kitolhatjuk az akkumulátor teljesítményének csökkenését.

A legtöbb szakértő szerint a legoptimálisabb, ha 20%-nál indítanánk a töltést, majd 80%-on hagynánk abba. Hogy ezt tartani is tudjuk, a legjobb, ha nem este, amíg alszunk, hanem napközben kerítünk sort a töltésre, így biztosan oda tudunk figyelni rá.

Húzd ki a töltőt!

A modern okostelefonok és akkumulátorok bár képesek leállítani a töltést, amint elérik a maximális kapacitást, ez azonban magára a töltőegységre már nem igaz. A telefon maga nem sérül, ha úgy hagyod, de sokkal biztonságosabb, ha inkább kihúzod a kábelt. Főleg akkor, ha nem a teló mellé adott hivatalos töltőt használod.

Ne használd töltés közben!

A töltés alatt lévő mobil ugyanis – típustól függően – a használat miatt eléggé fel tud melegedni, ami potenciálisan károsíthatja az akkumulátort, csökkentheti annak kapacitását. Igaz, ez alkalmazás- és telefonfüggő: van, ami egyáltalán nem melegszik, míg egyik másik (általában olcsóbb típus) foghatatlanra hevül. Ha viszont mindenképp biztosra akarsz menni, és az akksiromlás legcsekélyebb esélyét sem szeretnéd megteremteni, akkor érdemes töltés közben nyugton hagyni. Ilyenkor vegyél elő egy könyvet, olvasgass, vagy játssz a konzolon, vagy csinálj bármi mást, csak a mobilt ne nyomkodd és ne játssz a mobilon töltés közben.

Ne rakd a napra és a párna alá!

Elég sokan esnek bele abba a hibába, hogy az este töltőre rakott mobilt maguk mellé rakják az ágyba, esetleg becsúsztatják a párna alá, hogy tuti felkeljenek a reggeli első kukorákolásra. De te ne tedd! A telefon egyébként is felmelegszik picit töltés közben, ha viszont a párna, paplan vagy ruha alá tuszkolod, akkor még forróbbá válhat a helyzet. Ezzel pedig nem csak a mobil élettartamát redulkálod le, de bizonyos típusú készülékek simán ki is gyulladhatnak, akár fel is robbanhatnak.

Ugyanez a napra is érvényes. Ne hagyd a telefont közvetlen napfényben, hisz az még jobban felmelegíti, mint egy kényelmes párna. Pláne nem akkor, ha még töltöd is. Nem sci-fi vagy fantazmagória: a mobil akksija tényleg felrobbanhat.

Kizárólag az eredeti!

Ha van rá mód és lehetőség, akkor kizárólag megbízható boltból vásárolt eredeti töltőt használj. Egyrészt azért, mert a gyártó kifejezetten az adott készülék akkumulátora mellé tervezett egységet adja, amit az esetek többségében jó minőségű, megbízható alkatrészekből állítottak össze.

Ezt azonban szinte egyetlen utángyártott nem eredeti töltőről sem lehet elmondani, melyek így nem csak a telefont károsíthatják, de a rossz minőségű alkatrészeik miatt balesetveszélyesek is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szokott is egy listát készíteni, melyekben összegyűjtik a közelmúlt leggyatrább töltőit, mindenképp érdemes leellenőrizni.

Természetesen még ezen túl is akadnak praktikák, melyekkel kitolhatjuk a mobilunk élettartamát, de talán a fentiek a legfontosabbak és a legáltalánosabbak, melyeket érdemes betartani.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A 8 legbénább CGI-jelenet szuperhősfilmekben, amit valaha készítettek

 

×