A Razer, SteelSeries és Wooting hármasa után egy újabb nagy gyártó csatlakozhat be a gamer őrületbe. Eljött az analóg billentyűzetek korszaka.

2023.12.10. – Manapság már senki sem lepődik meg, amikor több tízezres összegek merülnek fel egy-egy periféria kapcsán. Ez azonban kicsit megtévesztő is lehet. Igen, könnyedén eltapsolhatunk akár százezreket is egy-egy fejhallgatóra vagy billentyűzetre, ám az alsóbb kategória is élhetőbb lett. Míg régebben jól meg kellett néznünk, hogy milyen szenzor van egy egérben, manapság már 10 ezer környékén is hibátlan rágcsálókat kaphatunk. Ahogy bizony a mechanikus billentyűzetek is egyre olcsóbbakká, elérhetőbbé váltak az idő folyamán.

Keychron analóg billentyűzet

Keychron analóg billentyűzet

Természetesen a fejlődésnek sem szabad gátat szabni. Az elmúlt évek legnagyobb ugrása egyértelműen a vezeték nélküliség volt. 2023 végére eljutottunk oda, hogy szinte minden nevesebb gyártó rendelkezik wireless egérrel, billentyűzettel vagy épp fejhallgatóval. Míg régen komoly hátránnyal járt ezek használata, manapság kábel szintű késleltetést kaphatunk. Ráadásul a feltörekvő gyártók is egyre nagyobb szeletet követelnek maguknak, az agresszív árazással ezt könnyen el is érik. Remek kérdés lehetett tehát, hogy mi lehet a következő nagy ugrás például a gamer billentyűzeteknél.

A Keychron is analóg billentyűzettel rendelkezik

A fenti kérdésre pedig 2023 során meg is kaptuk a választ. Az analóg billentyűzetek vehetik át az uralmat a gaming szegmensben. Az analóg kapcsolók több előnnyel is rendelkeznek:

  • Villámgyors érzékelés és adattovábbítás
  • A kapcsoló nem csak 0 és 1 jelzéssel rendelkezik, hanem bizonyos lépésszámon belül jelezni tudja azt is, hogy épp milyen pozíciónál tart a lenyomás. Ezt a kapcsolók alá beépített Hall szenzor és a kapcsolókba beépített mágnes segítségével határozza meg, gyakorlatilag a mágneses tér megváltozását alakítja át 0 és 100% közötti értékre. 
  • Autós játékokban, szimulátorokban ennek köszönhetően gyakorlatilag a gázadagolás is kivitelezhető, nem 0 és padlógáz között kell lavíroznunk.
  • Sokkal kevésbé érzékenyek a dupla bevitele
  • Brutálisan személyre szabható a lenyomás, felengedés érzékelése

Eddig a SteelSeries, a Razer és a Wooting rendelkezett ilyen kialakítású billentyűzettel a nagyok közül, ám immáron a Keychron is beszáll a buliba. A Q1 HE 75%-os kialakítással, ANSI és ISO kiosztással várja a játékosokat. A vezeték nélküli kapcsolat sem maradhat el, Bluetooth és lag-mentes 2.4 GHz is a vásárlók rendelkezésre áll majd. Az anyaghasználatra sem lesz panasz, közel 2 kilogrammos perifériáról beszélhetünk. A technológiát azonban meg kell fizetni, 80 ezer forint feletti árcédulára készülhetnek a potenciális vevők.  

Ha érdekelnek az analóg billentyűzetek:

Az analóg úttörő? – Wooting 60HE gamer billentyűzet teszt

×