Több szempontból is egyedálló konstrukció.

A Leet hasábjain rengeteg billentyűzetről olvashattatok tesztet, hírt vagy épp véleményt, ám ezúttal egy igazi különlegesség érkezett a tesztpadra. A Wooting viszonylag friss gyártó a piacon, de annál izgalmasabb termékeket dobnak piacra. Sokan a Wooting Two HE miatt ismerték meg a cég nevét, ám manapság a legtöbben a Wooting 60HE kapcsán találkoznak velük a különböző közösségi- és híroldalakon. Több izgalmas, ritkán látott fejlesztéssel is kecsegtet a periféria,

nézzük is, hogy mennyit sikerül betartani ezekből!

Csomagolás és a nyers technikai adatok

  • Gateron Lekker kapcsolók
  • 1ms válaszidő
  • Állítható aktuációs pont
  • 8MB beépített memória
  • 605 grammos súly
  • 30.2 x 11.6 x 3.8 cm méret
  • NKRO – Anti-Ghosting
  • RGB
  • ISO kiosztás, de elérhető ANSI is
  • Fém és műanyag felépítés
  • 60%-os kialakítás
  • USB-C csatlakozó, cserélhető kábellel

A doboz az általam kedvelt designvonalon mozog. Nincsenek túlzó grafikák, teljesen letisztult csomagban érkezik a billentyűzet és a kiegészítők is. A billentyűzet és a gyártó nevén, illetve az alap specifikációkon kívül nem igazán olvashatunk mást, ám ez is bőven elég. Ebben az árkategóriában már elvárt, de rengeteg tartozékkal megpakolták az amúgy belül is kifejezetten igényes dobozt:

  • Billentyűzet
  • USB-C kábel
  • Keycap puller
  • 2 ajándék csavar
  • 2 ajándék Lekker kapcsoló
  • „Take Control” szíj
  • Ajándék képeslap

Anyaghasználat, design

A billentyűzet itt még nem mutatja meg igazi erejét. A 60%-os billentyűzetek szokásos felépítését követi, azaz egy letisztult házban kapnak helyet a kapcsolók és a keycapek. Ami eltérő lehet a többségtől, az a billentyűzet alján található kis kitörés, illetve a bal oldalon található rés, ahová az ajándék szíjat fűzhetjük fel. Kis méretéhez képest a 600 gramm feletti súly arról árulkodik, hogy itt bizony prémium anyaghasználatról és belsőről beszélhetünk. A mindennapi használat ez beigazolódni is látszik, a legfelső kategóriát képviseli a billentyűzet.

A nagyobb billentyűk „megtámasztásáért” felelős stabilizátorok szintén a felső kategóriát képviseli. Hasonlót eddig csak a saját GMMK Pro billentyűzetemen éreztem gépelési élményben. Használhatunk saját keycapeket is, ám a gyártó oldaláról beszerezhetünk akár magas minőségű PBT kupakokat is. Az RGB effektek szépen átsejlenek ezek feliratain, szintén nem kellett csalódni ezen a téren sem.

Teljesítmény – Gateron Lekker

Elérkeztünk az izgalmasabb részletekhez. A billentyűzet a Gateron gyártó analóg kialakítású Lekker kapcsolóit használja. Karakterisztikájukban lineárisak, azaz a három fő kapcsoló szín közül a piroshoz állnak a legközelebb. A gyártó több mint 100 millió leütést garantált, de a cserélhetőség miatt az sem probléma, ha a valóságban ez csak 80 millió lesz.

A kapcsolók MX keycapekkel kompatibilisek, így saját, már meglévő kupakokat is felpakolgathatunk a billentyűzetre. Több szempontból is egyedülálló tulajdonsággal rendelkezik. A kialakításának köszönhetően lehetőségünk van arra, hogy 0.1 és 4 mm között teljesen, személyre szabjuk, mikor érzékeljen a kapcsoló vagy épp azt, hogy mikor érzékelje már azt, hogy nincs lenyomva az adott billentyű. Ezt külön-külön is állíthatjuk minden egyes billentyűhöz.

Nem csak 1 és 0, azaz analóg kialakítás

A fentebb említett, analóg kialakításnak köszönhetően több extra tulajdonságnak is teret nyitott a gyártó. A billentyűzet képes érzékelni azt 0.1 és 4 mm között, hogy mennyire nyomtuk le az adott billentyűt. Ezt a kapcsolók alá beépített Hall szenzor és a kapcsolókba beépített mágnes segítségével határozza meg, gyakorlatilag a mágneses tér megváltozását alakítja át 0 és 100% közötti értékre. Autós játékokban, szimulátorokban ennek köszönhetően gyakorlatilag a gázadagolás is kivitelezhető, nem 0 és padlógáz között kell lavíroznunk. A „Racing” módban a felső sor ennek visszajelző funkciójává is válik, remekül mutatva a lenyomásaink erősségét.

Szoftver

Gépelős profil

A billentyűzet szoftvere, a Wootility szintén több szempontból kiemelendő. Egyrészt mindhárom nagy platformra elérhető, nem csak Windows rendszerre. Másrészt akár böngészőből, weben is állíthatjuk a billentyűzetet mindenféle extra program telepítése nélkül.

Rapid – Játékos profil

Személyre szabhatjuk az RGB világítást, több profilt is beállíthatunk. Nálam például külön profil van a gépelésre és a játékokra. Ezeknél külön értékekkel láthatjuk el a kapcsolókat, gépelésnél a megszokott 2 mm-es aktuációs ponttal, míg játékoknál ez az érték 1 mm-re módosul az esetemben.

Azt is beállíthatjuk, hogy mennyire legyen érzékeny a billentyűzet, ha kicsit felengedjünk az ujjunkat. A hardcore gamerek ezt akár 0.1 mm-re is levihetik, így 0.1 mm-es „felemelkedés” után a billentyűzet már nem érzékeli lenyomottnak az adott kapcsolót. FPS játékokban kifejezetten jól jöhet, hiszen ezredmásodperc alatt megállíthatjuk karakterünket a pontosabb lövés érdekében.

Kontroller és RGB beállítások

A billentyűzet képes kontrollerként is funkcionálni, a fentebb megismert analóg kialakításnak és némi szoftveres háttérnek köszönhetően. Alapvetően Xbox joyként azonosítja magát, így a legszélesebb kompatibilitást biztosította a gyártó. Természetesen teljesen ki is kapcsolhatjuk, ha nem kívánunk ezekkel a funkciókkal érni. A Tachyon mód szintén említést érdemel, ekkor a billentyűzet a lehető legkevesebb késésre törekszik. Az RGB effektek ekkor kikapcsolnak, de statikus színekben továbbra is világít a billentyűzet. Ennél a módnál kifejezetten fontos lehet, hogy a gyári kábelt használjuk, az utángyártott kábelek esetében nem garantált a megbízható működés.

Drag & Drop

Szintén kiemelendő tulajdonság lehet a 60%-os méret miatt az egyes billentyűk szoftveres személyre szabhatósága. Itt is jelesre vizsgáztak a cég munkatársai, gyakorlatilag Drag & Drop módszerrel állíthatjuk, hogy melyik gomb mit is csináljon az egyes profiloknál. Hatalmas piros pont jár itt is.

Verdikt

A Wooting 60HE a prémium árszegmensbe pozícionálta magát. Szerencsére ezt mind szoftveres, mind pedig hardveres oldalról is sikerült megugrania. A különleges kapcsolóknak köszönhetően rengeteg egyedi funkcióval rendelkezik, a mindennapos gépelési élmény pedig szintén pazar. A kompetitív körökben is egyre többen váltanak át erre a billentyűzetre, talán nem is véletlenül. A 60%-os kialakítás sem visszatartó tényező, hiszen teljesen személyre szabhatjuk a teljes kiosztást és/vagy az FN billentyűvel elérhető extra funkciókat.

Összefoglalás

Az analóg úttörő? – Wooting 60HE gamer billentyűzet teszt


Szerzői értékelés

9

A Wooting Two HE után megérkezett a kistestvér is, mely szintén rengeteg extra funkcióval próbálja csalogatni a potenciális vevőket. Sajnos ennek ára is van, ám az árcédulát igyekeztek is alátámasztani a megfelelő szoftveres és hardveres okosságokkal.

Prémium anyaghasználat, felépítés

ISO kiosztás is elérhető

Pazar szoftver, mely akár böngészőből is indítható

RGB világítás

A legjobb teljesítményű billentyűzet a piacon

Remek gépelési élmény

60%-os kialakítás, így mindenhol elfér

Cserélhető kábel

Egyedi kapcsolók

Kissé borsos árcédula

Az elérhetősége problémákba ütközhet

Olvasói értékelés

0

×