Nem először kísérletezik a tudomány mozifilmben látott tárgyak megvalósításával – de ezúttal össze is jött. Harry Potter varázslat vált valósággá.

2023.12.10. – Bár a Hogwarts Legacyban nem kell hozzá köpeny, csak egy alap varázslat, a Harry Potter könyvekben és filmekben még külön tárgy kellett ahhoz, hogy hőseink eltűnjenek az ellenség szemei elől. Ezt a megoldást sikerült valóra váltania egy csapat tudósnak Kínában – a mágia legkisebb felhasználása nélkül.

Forrás: Warner Bros.

A láthatatlan köpeny fejlesztéséről nem először lehet hallani, hiszen többen is próbálkoztak vele az évek során, de nemrég bemutatták egy olyan, véglegesnek tűnő változatát, amitől a lélegzeted is el fog akadni. A China Daily októberben tudósított róla, hogy a Kínai Tudományos Akadémia egyik kutatója, egyben a Donghua Egyetem professzora, Chu Junhao egy rendezvényen közönség előtt demonstrálta a láthatatlan köpeny anyagát. Vagy erről, vagy egy azóta tartott újabb eseményről az Indian Express oldala közölt egy videót, rajta a tudóssal és segítőivel. Utóbbiak a keretre feszített láthatatlan anyag elfordításával érték el, hogy Junhao deréktól lefelé láthatatlanná váljon a színpadon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Business | Motivation | Quotes (@quotes) által megosztott bejegyzés

Nem ez az egyetlen videó, ami a napokban felkerült a netre az anyag fejlesztéséről. Dave Disci a témáról készült TikTok videójában több archív felvételt is összeszedett, hogy még jobban demonstrálja, mire képes a „láthatatlan köpeny”. Sokkoló, de úgy tűnik, nem csak mozdulatlan tárgyakat takar ki, hanem akár mozgásban lévő embereket is.

@davedisci.stories the invisibility cloak is a real thing now. #invisible #china ♬ original sound – DAVE DISCI

Katonai célra készülhetett a láthatatlan anyag

A találmányról évek óta mennek a pletykák, de a közelmúltban nyilvánosságra került videók alapján kijelenthetjük, hogy összejött, hiszen a kínaiak már nagyobb közönség előtt villognak vele. Az anyag képes kíváncsi szemek elől elrejteni az embert, vagy olyan tárgyakat, amelyeket titkolni szeretnének, például vállalatok vagy kormányzati szervek. És ezen a ponton elérkeztünk a fejlesztés céljához, ami alighanem katonai, jobb esetben pedig simán ipari lesz.

A South China Morning Post korábban azt írta Junhaoék munkájáról, hogy az az InvisDefense Coat névre hallgat, vagyis a védelmi célját már ezen a szinten elárulják. Éjjel-nappal képes kitakarni a megfigyelő emberek, drónok és műholdak elől személyeket, ipari titkokat, járműveket vagy akár egész objektumokat. Ez a módszer még a vizuális megfigyelést vezérlő AI-t is átverheti. Junhao közölte: az új technológia „varázslata” az, hogy az anyagot ún. domború, hengeres lencsék borítják. „Minden egyes függőleges lencse képes a vele párhuzamos tárgyakat összezsugorítani és elvékonyítani, hogy a fény megtörjön rajtuk” – egyszerűsítette le a tudós.

Vajon ezt is képes lenne átverni?

Az új katonai éjjellátó szemüveg Call of Duty-t csinál a sötétségből

×