Az amerikai katonaság már javában teszteli az új éjjellátó szemüvegét, videojáték szerűvé varázsolja a valóságot.

Éjjellátó technológiával már az 1930-as évek óta találkozhattak a katonák, melyet az éjszakai és/vagy a gyenge fényviszonyok melletti látásukat hivatott javítani. Ilyennel a játékosok is többször találkozhattak már, többek között olyan klasszikusokban mint a Splinter Cell és a Rainbow Six sorozatok, vagy mint legutóbb a Call of Duty: Modern Warfare rebootban.

A technológia tulajdonképpen a régi televíziókhoz és számítógépekhez hasonlóan működik: az eszköz felfogja a környezetben lévő összes környezeti fényt, és egy fotokatódon vezeti át, ami a fotonokat (a fényt) elektronokká alakítja. Ezek az elektronok aztán egy fluoreszkáló anyaggal, foszforral borított csőbe jutnak, és ezáltal jön létre a kép.

Ezt a technológiát használják ma is a legszélesebb körben, az amerikai hadsereg azonban már javában teszteli az új módszert.

Az új „Enhanced Night Vision Goggle-Binoculars” (ENVG-B), vagyis a Feljavított Éjjellátó Szemüveg- és Távcső a szabványos zöld foszforcsövekkel ellentétben fehérrel operál, ami nem csak jobb képet és kontrasztot biztosít a katonák számára, de egymástól jól elkülöníthetően sárgás színnel ki is emeli az emberek és a feleszerelések körvonalát.

Az új éjjellátó szemüveg újítása itt még nem áll meg. Az újfajta látómező mellett AR, vagyis kiterjesztett valóság technológiával és távcső funkcióval is felvértezték; előbbi pontos távolságmérést és iránytűt biztosít (a lövedékek irányát is mutatja?), utóbbi pedig értelemszerűen kinagyítható képet.

Ez a fajta éjjellátó szemüveg elméletileg nem lesz elérhető a civilek számára, de más katonai technológiákhoz hasonlóan végül a néhányak számára elérhetővé válhat, hiszen bizonyos termékeket már most is árusítanak például vadászok számára.

Forrás: The Verge

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

×