A Crysis megelőzte korát, s még hosszú évekig az egyik legrészletesebb játéknak számított. Most az Avatar a legújabb jelölt erre a pozícióra.

2023.12.08. – Amikor megjelent az első Avatar film (2009), még divat volt a blockbusterekhez videojáték-adaptációt készíteni. A 2000-es évek elején szinte minden nagyobb mozihoz készült játék, így próbálták még jobban megfejni azt a bizonyos tehenet. Az viszont teljesen mindegy volt, hogy maga a tartalom egyezett-e… Ott volt példának okáért Pókember. Mindegyik filmmel párhuzamosan kaptunk egy játékot is, ami végül csak foltokban idézte magát a mozit. Az Avatar is ugyan ilyen támogatást kapott, bár ebben az esetben a játék cselekménye némiképp követte a filmet. Most, hogy megjelent az Avatar folytatása, én személy szerint szkeptikusan álltam a Frontiers of Pandora bejelentéséhez. Azt hittem, hogy az új Avatar játék ugyan azt fogja képviselni, mint elődje, ám szerencsére nagyot tévedtem.

Minőség, de milyen áron?

Az új játék ugyan tényleg az Avatar világában játszódik, s ezúttal is Pandorán ténykedhetünk, maguknak az eseményeknek nincsen szinte semmi közük a filmekhez. A Na’vik és emberek nézeteltérései stimmelnek, semmi más. Ráadásul itt már nem is akart a mozin csimpaszkodni a játék, a cím is sugallja, hogy önálló történetként szeretné megállni a helyét. Sőt, a Frontiers of Pandora egy belső nézetes játék, vagyis mondhatjuk, hogy „mi”, a játékosok éljük át a kalandot.

avatar

Ebben pedig abszolút a partnerünk a Ubisoft fejlesztése. A Frontiers of Pandorát sokan az „új Crysisnak” nevezik, s ebben a kontextusban most nem arra kell gondolni, hogy szinte semmi sem tudja max beállításokon futtatni… Az új játék hihetetlenül gyönyörű, részlet gazdag és lebilincselő. Anno éppen a Crysis volt az a játék, amiről azt állították sokan, hogy megelőzte a korát. Grafikailag olyan magasan szárnyalt, hogy még évekig nem tudtak a nyomába érni. Az új Avatar játék pontosan ezt teszi, hiszen figyelembe véve, hogy mekkora a játék bejárható területe, ez a minőségű grafika hajmeresztő. A legpozitívabb értelemben!

 

Tény, ha szeretnénk a lehető legjobb élményt elérni, komoly vasat kell pörgetnünk otthon. Natív 4K-s, ray-tracing élményhez kell minimum egy RTX 4090, egy AMD Ryzen 9 7950X3D, na meg vagy 32GB DDR 5. Így van, ha valaki jártas a PC-piacon, ebből már tudja, hogy körülbelül 1,5-2 millió forintról beszélünk. Az új Avatar tehát képes olyan élményt nyújtani játék közben is, mint maga a mozi az Imax termekben, viszont ezért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

Ezt olvastad már?

Mehet cristijAn ellen az EA Sports FC 1v1 – Új játék a Beat The Pro Chellange-ben

×