Összeszedtünk minden fontos tudnivalót a Ubisoft legfrissebb és a 2023-as év utolsó nagy játékáról, az Avatar: Frontiers of Pandoráról.

Bár a novemberi tumultus után azt gondolhattunk, hogy idén már letudtuk a nagyobb megjelenéseket, valójában majd decemberben leszünk csak túl igazán ezen a játékkiválóságokban különösen gazdag esztendőn. Már nem csak azért, mert hivatalosan ekkor cserélhetünk naptárat, hanem mert a Ubisoft rejtőzködő nagyágyúja, az Avatar gyönyörű világába invitáló Avatar: Frontiers of Pandora is.

Az Avatar-filmsorozat második játékadaptációjáról először 2017-ben hallhattunk, amikor bejelentették a projekt létezését, az első előzetesre viszont egészen 2021-ig kellett várni. Bár a játék a világ egyik és A legjövedelmezőbb filmjén alapszik, meglehetősen keveset szerepelt a magazinok címlapjain – vagy en bloc a hasábjain, a júniusi Ubisoft Forwardon kívül a jócskán elodázott megjelenéséig igazán semmit sem lehetett hallani felőle, tudni róla.

Ez változott meg most, így most össze is szedtünk minden fontos tudnivalót, amivel érdemes tisztában lenni 2023 utolsó nagy címéről.

Mikor és mire jelenik meg, mennyibe kerül?

Az Avatar: Frontiers of Pandora az év utolsó nagyobb AAA-s megjelenése, ami december 7-től kezdődően játszható a kurrens generációs konzolokon – azaz PlayStation 5-ön, Xbox Series X|S-en, PC-n, illetve az Amazon Luna játékstreaming szolgáltatásban. Xbox One-on, PS4-en, illetve Nintendo Switchen nem érdemes keresgélni.

Az Avatar-játék a Ubisoft egyik első játéka, amely 26.900 forintos árcímkét kapott konzolokon, de ezért a pénzért csak az alapjátékot kapjuk meg. A későbbi kiegészítőkkel bővített Gold Editionért viszont már 37.900 forintot kell fizetni, míg az összes extrát (Season Pass + különféle kozmetikumok és fegyverek + Digital Artbook) tartalmazó Ultimate Edition már 44.900 forintra lett beárazva.

PC-n valamivel jobban járunk, de csak ha az Epic Games Store-ban vásároljuk meg, a Ubisoft saját felületén ugyanis a konzolos árakkal kell számolnunk. Az Epicen az alapjátékért 23.290 forintot kérnek, ami már láthatóan olcsóbb, ugyanakkor a tartalmasabb kiadások nem sokkal kedvezőbbek a 36.690 és a 43.390 forintos vételárukkal. Ha te is túlzónak találod a Gold és az Ultimate csomagok árszabását, akkor nem vagy egyedül, de fontos tudni, hogy nem véletlenül szaladt meg ennyire a franciák keze.

A magas árak egyetlen oka a Ubisoft+, a kiadó játékszolgáltatásának létezése, amely felé nagyon agresszívan szeretné beterelni a játékosokat. A szolgáltatásban a Ubi összes korábbi és új játéka megtalálható, méghozzá a teljes pompájukban, vagyis az, aki kifizeti a havi 5000 (PC-n 15€ ~ 5700) forintot (vagy a minden platformra kiterjedő Muli Access 6800 forintját), az az Avatar: Frontiers of Pandora Ultimate Editionnel játszhat.

De a Ubisoft+ a legjobb ajánlat, hiszen ha csak egyszer szeretnénk végigjátszani az Avatart, akkor alsó hangon is 22.000 forintot spórolhatunk (27.000-5000), ha viszont a szolgáltatásban elérhető kiadás árát vesszük alapul, akkor nem kevesebb, mint 40.000 forinttal vagyunk beljebb. Üröm az örömben, hogy a Ubisoft+ csak két platformon: Xboxon és PC-n lehet opció, PlayStationön nem.

Mennyi helyet foglal konzolon? Gépigény?

Nem keveset, de manapság ilyenen nem lepődünk meg. De nem is a játékok mérete, sokkal inkább a konzolokba épített háttértárak szűkössége miatt bosszankodunk, hiszen PlayStation 5-ön alig több, mint 600 gigára, Xboxon pedig épp csak (plusz-mínusz) 800 gigára telepíthetünk. Ha az Avatárral szeretnénk játszani, akkor a két konzolon legalább 90 GB-ot kell kipucolni, ha szeretnénk feltelepíteni az első napi frissítést, illetve azokat a javításokat, melyek a következő hetekben-hónapokban érkeznek majd.

PC-n is hasonló méretekkel kell kalkulálni, de ott sokkal nagyobb probléma a gépigény, ami itt-ott igencsak meredek elvárásokat támaszt a játékosok elé. A minimummal valószínűleg nem sokaknak lesz problémája, a gond vele csak az, hogy még a lehető legalacsonyabb beállításokkal sem érdemes 30 FPS-nél többet remélni. A játék persze ettől még abszolút élvezhető marad, de a PC-s tábor valószínűleg nem ehhez a képfrissítéshez szokott.

A magasabb minőség viszont elég fogcsikorgatós, az ultra pedig sokak számára még hosszú évekig álom csupán:

Miről szól? Kapcsolódik a filmekhez?

Az Avatar: Frontiers of Pandora fejlesztésébe maguk a filmek alkotói és a filmstúdió is részt vett, hogy a lehető leghűbb adaptációja legyen James Cameron sci-fi fantáziavilágának. Ennek köszönhetően a teljes cselekmény, a karakterek, a törzsek és minden más, amivel a játék során találkozhatunk ugyanazon az univerzumon osztoznak, mint a filmek és annak hősei. És az sem titok, hogy a Frontiers of Pandora az Avatar: A víz útja mozival majdhogynem egy időben játszódik, csak az óriásplanéta más-más pontját fedezhetjük fel bennük.

Ami a történetet illeti, igazából nagyon hasonló az első filméhez, a különbség annyi, hogy a Frontiers of Pandora főszereplője nem egy na’vi bőrbe bújt ember, hanem egy gyerekkorában elrabolt és az RDA katonái és tudósai által nevelgetett és kiképzett kék őslakos. Őt irányítva kell megszöknünk az emberek fogságából, majd visszatalálni Pandora flórában és faunában különösen gazdag és órási világába.

Mire lehet számítani a játékmenetben?

A Ubisoftnak hatalmas rutinja van a nyílt világú játékokban, ami nagyon meglátszik az Avatar: Frontiers of Pandorán is. Bár a játékon elsősorban a The Division első számú csapata, a Massive Entertainment dolgozott, a receptet a Far Cry-tól kapták kölcsönbe. Olyannyira méghozzá, hogy a legtöbb kritikus szerint alig lehet megkülönböztetni az Avatart bármelyik Far Cry-tól, csupán a körítés lett más (de az nagyon), az alapok szinte ugyanazok.

Adott tehát egy hatalmas, felfedezésre váró, egyébként részletesen kidolgozott világ, ahol megannyi a tennivaló: különböző bázisokat takaríthatunk ki az emberektől, gyűjtögethetünk, vadászhatunk, kalandozhatunk erre-arra, küldetéseket és mellékküldetéseket teljesíthetünk itt-ott, melyeket mind az Avatar világára szabtak. Szóval elmerülhetünk Pandora rejtelmeiben, de szigorúan csak a Far Cry-formula adta kereteken belül, vagyis néha kicsit repetitív és a világ sem annyira reaktív, mint mondjuk a Red Dead Redemption 2-é vagy a The Witcher 3-é.

Mindezért viszont kárpótol a csodálatos látványvilág, ami teljesen egyértelműen 2023 egyik leglenyűgözőbbike, pillanatok alatt be tud szippantani bárkit. Itt pedig külön ki kell emelni a Massive saját játékmotorjának,a Snowdrop képességeit, amire az Avatart látván ideje volna átállítani a Far Cry-szériát is (ami eddig a Dunia-motort használta).

Megéri játszani vele?

Az Avatar-film rajongóinak mindenképp! Ezt teljes bizonyossággal ki lehet jelenteni. Az már más kérdés, hogy más talál-e benne több tucat játékórára való érdekességet?! Azoknak érdemes tenni vele egy próbát, akik szeretik a Far Cry-sorozatot, hiszen a játékmenet nagyon ismerős lesz számukra, az Avatar világa pedig egy olyan körítés, ami ennyi idő után képes lehet felrázni a 2013 óra újrahasznált sablont. Aki viszont eleve nem kedveli a Ubisoft nyílt világú akciójátékát, az valószínűleg ebben sem fogja megtalálni a számításait, és bár a gyönyörűen kidolgozott világ miatt van rá némi esély, de nem túl valószínű, hogy pont az Avatar: Frontiers of Pandora fog ezen változtatni.

27.000, vagy annál is több forintos elköltése helyett azonban mindenkinek a Ubisoft+ szolgáltatását ajánlanám, akinek van lehetősége igénybe venni, hiszen egyetlen hónap alatt bőven a történet végére érhetünk, amit legfeljebb akkor veszünk majd újra elő, amikor elérhetőek lesznek a kiegészítők. Amennyiben azok érdekesnek tűnnek, újítunk egyet az előfizetésen, ha pedig még belefér a hónapba, akkor akár egy másik Ubisoft címbe is fejest ugorhatunk. Ellenkező esetben viszont nagyon sok pénzt spórolhatunk (csak a miheztartás végett: csak az alapjáték áráért öt és fél hónapnyi Ubisoft+ hozzáférést vehetnénk, ennyi idő pedig bőven elég arra, hogy egy életre ráunjunk az Avatar: Frontiers of Pandorára.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Gyönyörű világvége – A 10 legélvezetesebb posztapokaliptikus videojáték

×