Érthetetlen miért vonzódunk a világvégéhez, de a videojátékok úgy mesélik el, hogy simán bele lehet szeretni! Ezek a legjobb posztapokaliptikus történetek!

2023. 01. 20.  – Túl sok olyan dolog történik körülöttünk – a klímaváltozástól a járványokon át a háborúig -, hogy az ember ne játsszon el a gondolattal: ő hogyan élné túl a mindennapokat egy letarolt világban? Ez a mindenkiben bizsergő alap félelem az, ami miatt magunkénak érezzük az apokaliptikus történeteket – akár a mozivásznon, akár a tévében, akár a videojátékokban. Utóbbiakat főleg imádjuk, mert

ehhez a témához mintha épp a játékfejlesztők értenének a legjobban.

Helyetted nem dönthetünk: mivel az apokalipszis témája mindannyiunknak másért vonzó, az alábbi lista persze szubjektív és NEM rangsornak, csupán kedvcsináló felsorolásnak szánjuk. Ilyen a világvége – a játékfejlesztők szerint:

1. Days Gone

Túramotoros túlélő horror, egy zombiapokalipszis kellős közepén, a nem túl távoli jövőben. A főszereplőnk családi drámáját rém ügyesen oltották bele egy látványos posztapokaliptikus nyílt világba – okkal legenda és sokat emlegetett kedvenc.

Ez végzett a bolygóval: vírus.

Ettől hullanak a túlélők: zombik.

Megmenthetünk-e mindenkit? Áh!

Platform: PlayStation 4, Microsoft Windows

2. The Division-sorozat

Tom Clancy. Krimirajongóknak ennyi, a szerző neve is elég, de az első game (amiben a világot letaroló pandémia eredetét kutatjuk) a Massive Entertainment és az Ubisoft kivitelezésében vált klasszikussá. Online akciókirályság, remek látvány, dögös sztori – eddig mindkét rész elég jól összejött.

Ez végzett a bolygóval: mesterséges vírus.

Ettől hullanak a túlélők: egymás keze által.

Megmenthetünk-e mindenkit? Ha megszerezzük a vakcinát, talán…

Platform: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows

3. Mad Max

Remek nyílt világ, aminek megjelenését nagy várakozás előzte meg, hiszen egy már létező képregényes és filmes franchise alapján készült. Lehetett volna szebb, jobb, játszhatóbb, de tisztességes iparosmunka lett, egészen élvezetes játékmenettel. Örökké nem lesz emlékezetes, de helye van a listán.

Ez végzett a bolygóval: háború, klímaváltozás.

Ettől hullanak a túlélők: minden IS megöl.

Megmenthetünk-e mindenkit? Nem is akarjuk.

Platform: Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One, Linux, macOS

4. Death Stranding

A hatásos bevezető kampány és a Walking Dead-ből ismert Norman Reedus, valamint a borítékolhatóan jól kidolgozott látvány miatt az egész világ várta, és nem is okozott csalódást. A sikerére jó nagy lapáttal rápakolt a megjelenése után pár hónappal kitört COVID, mert a közönség arra reflektáló jóslatokat látott bele a sztoriba. Kíváncsian várjuk mit hoz a második rész – már fejlesztik…

Ez végzett a bolygóval: ismeretlen eredetű kataklizma.

Ettől hullanak a túlélők: holtakból kreálódó Izék kolonizálják a bolygót.

Megmenthetünk-e mindenkit? Majd a mellkasméhünkben pátyolgatott koravén embrió megmondja.

Platform: PlayStation 4, PlayStation 5, Microsoft Windows

5. The Walking Dead

A „húzzunk le róla még száz bőrt” franchise-ok iskolapéldája – persze az erősen hullámzó színvonalú sorozatok szempontjából, de ezt erősítette a játék is, azzal, hogy mindenféle platformra elkészítették (többnyire indokolatlanul), de ha így is megveszik, akkor miért ne? A tévéképernyőn érzelmes drámák, pokoli harcok és nagy megmenekülések, illetve unalomba fulladó epizódok, dagályos párbeszédek és irritáló ripacskodások váltogatják egymást.

Az eredeti tévésorozat volt, hogy komplett évadokat alibizett el, de pár héten belül legalább véget ér.

A játék ehhez képest remekül sikerült: a Telltale Games döntésközpontú játékmenete, a történet íve és a képregény stílusú grafika is csillagos ötös.

Ez végzett a bolygóval: tehetségtelen forgatókönyvírók vírus.

Ettől hullanak a túlélők: fárasztó dialógusok zombik.

Megmenthetünk-e mindenkit? Vannak, akiket nem is érdemes.

Platform: Android, iOS, Kindle Fire HDX, OS X, Linux, Microsoft Windows, Nintendo Switch, Ouya, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox 360, Xbox One

6. Metro-sorozat

Juj. Ha a fentebb írt Death Stranding kapcsán már megemlítettünk jóslatokat, akkor őszintén reméljük, hogy a Moszkvában játszódó Metro játékok készítői nem jövőbe látók! Mert ha az orosz fővárosra atomot küldtek, akkor annak voltak előzményei… A történet mindenesetre hátborzongatóan hihető formában mutatja be, hogy milyen lenne egy atomháborúban elpusztult nagyváros, ahol a túlélők a metróhálózat járataiba menekülve, különböző törzsekbe szerveződve próbálnának túlélni – többnyire egymás kárára.

Ez végzett a bolygóval: nukleáris holokauszt.

Ettől hullanak a túlélők: elvadult emberhordák, változatos torzszülöttek.

Megmenthetünk-e mindenkit? Örülünk, ha mi megússzuk ép bőrrel.

Platform: Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One, Stadia, Luna, PlayStation 5, Xbox Series X/S, Linux, macOS

7. S.T.A.L.K.E.R. Shadow Of Chernobyl

Ki más tudta volna jobban elkészíteni, mint szegény ukránok, akiket a Kreml is húz, vagy 40, ha nem száz éve? A 2007-es, klasszikussá nemesedett FPS-hez olyan érzékenységgel és átéléssel építették fel a pusztulásra ítélt világot (Csernobil halálzónájában járunk-kelünk), amilyet csak a túlélők tudnak videojátékra álmodni.

Szuper atmoszféra, pazar sztori, top kivitelezés. Ha egyszer vége lesz az igazi háborúnak, a GSC Game World befejezi a folytatást is.

Ez végzett a bolygóval: atomkatasztrófa.

Ettől hullanak a túlélők: sugárzás és egymás keze által – de sok bajt okoznak a fizika és a biológia felborult törvényei is.

Megmenthetünk-e mindenkit? Épp’ hogy ölni indulunk.

Platform: Microsoft Windows

8. Horizon-sorozat

Hát, a Guerrilla Games ezzel mindent megnyert, amit a Zero Dawn 2017-es megjelenése óta megnyerhetett, és a Forbidden West még csak néhány hónapja jött ki! Utóbbi nálunk és a világon is elég jól teljesít, szóval nem kérdés, hogy a magasan jegyzett első rész nyomdokain haladva nagy klasszikussá nemesedik. Készül belőle VR-spinoff, meg tévésorozat is, szóval itt kérem a kétezres évek egyik legerősebb címeihez és akár évtizedes franchise-bővítéshez van szerencsénk.

Nem véletlen a siker: a nyílt világ bődületesen szép, a történet kreatív és fordulatos, a karakterek hitelesek, a főhős szerethető. Telitalálat, na!

Ez végzett a bolygóval: ezt a poént nem lőnénk le – derítsd ki Te!

Ettől hullanak a túlélők: állatok helyét átvevő és „mutálódott” robotszörnyek, illetve egymás keze által.

Megmenthetünk-e mindenkit? Affinitásban nincs hiány.

Platform: PlayStation 4, PlayStation 5, Microsoft Windows (csak az első rész)

9. The Last Of Us

A 2013-as első rész elég hamar meghódította a hetedik generációs konzolok piacát, és elsősorban nem a látvány, meg a jól időzített fordulatok, hanem a szívszaggató, mindenkit megérintő történet miatt. Ritka jól megírt sztori, csodás figurákkal, mocskosan morbid nyílt világban. Hogyan lehet ezt elrontani? Például úgy, ha rossz lesz a belőle készült sorozat… De ezt kötve hisszük.

Ez végzett a bolygóval: vírus.

Ettől hullanak a túlélők: zombik és azok mindenféle ivadékai, valamint egymás keze által.

Megmenthetünk-e mindenkit? Nem az a cél. Sokkal inkább az út – ezúttal nem az ezoterikus, hanem a legjobb értelemben!

Platform: PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5

10. Fallout-sorozat

Jaj, de el van ez találva! Mondjuk most, amikor a világpolitika túl nagyra nőtt óvodásai ismét egymásnak mutogatják, hogy kinek nagyobb a rakétája, kissé morbid bebarangolni a Fallout szétbombázott pusztaságát, ahol már se infrastruktúra, se ENSZ, se együttérzés, se satöbbi, csak mi, meg a világot búsan újjáépíteni akaró emberiség maradéka és egy rakás mutálódott ocsmányság, ami egytől egyig a torkunknak ugrik.

Ez végzett a bolygóval: a Nagy Háború (ami csak két órán át tartott).

Ettől hullanak a túlélők: fosztogatók, mutáns ember-állat-növények és mindenek, bekattant robotok.

Megmenthetünk-e mindenkit? Akarja a hóhér!

Platform: DOS, Microsoft Windows, Mac OS, Mac OS X, minden PlayStation és Xbox, Nintendo Switch, iOS, Android

Kimaradt valami? Ha hiányolod a listáról a saját posztapokaliptikus kedvencedet, írd meg kommentben a cikk Facebook-bejegyzése alatt!

Amúgy, ha nem rajtunk, embereken múlik, akkor így adhatjuk be a kulcsot:

Ilyen lesz az apokalipszis – Ezen az 5 módon semmisülhet meg az univerzum

 

×