Talán az utolsók között említettük volna ezt a távol-keleti országot, ha arról kérdeztek volna, hol szűnteti be szolgáltatásait legközelebb a Twitch.

2023.12.06. – A Twitch korunk egyik legnagyobb és legismertebb „tartalomstreamelő” platformja. Ma már hiba lenne azt állítani, hogy csak és kizárólag a videojátékos tartalmak miatt keresik fel a felhasználók, de az tény, hogy eredetileg erre szakosodott az oldal. Ma már IRL streamek, sportközvetítések, show műsorok is láthatók az oldalon. Ráadásul ez még csak a jéghegy csúcsa. Ha nem akarunk elrugaszkodni a videojátékoktól, a Twitch az esportműsorok Mekkája is. Ha valaki profi LoL, FIFA (már FC), Valorant, vagy akár CS:GO meccset szeretne nézni, a Twitchet keresi fel elsőként.

Ráadásul a világ minden pontján elérhető, még applikáció formájában is a szolgáltatás, így nincs olyan játékos, vagy kíváncsi felhasználó, aki ne tudná megtalálni a számára legmegfelelőbb műsort a streamek csarnokában. Egészen pontosan eddig ez volt a helyzet, ám most egy váratlan régióban állhat le a szolgáltatás.

twitch

Mi történik?!

Ha Twitch, akkor videojáték és esport – ezt az analógiát szerettem volna megerősíteni mindenkiben a bevezető során. Ha ugyan ezt a két szót egy régióra próbáljuk rávetíteni, akkor nagy valószínűséggel a legtöbben Koreára (Dél-Korea) gondolnak. Véleményem szerint jogosan. Ez az a térség, ahol a gamingnek tényleg nagy a kultusza, s a sikeres esportolókat úgy kezelik, mint a hollywoodi színészeket. A régió pedig, ahol a Twitch hamarosan beszüntetheti a szolgáltatásait, éppen Dél-Korea…

A Twitch vezérigazgatója, Dan Clancy nemrégiben arról számolt be, hogy a koreai tartalomgyártóknak körülbelül két és fél hónapjuk van új platformot találniuk maguknak. A magyarázat ráadásul hihetetlenül egyszerű: rettentően drága a régióban fenntartani a szolgáltatást. Már egy ideje próbálkoztak olyan mentőmegoldásokkal, mint a maximális képminőséget 720p-ig engedni, de még így is túl költséges volt az üzemeltetés. Csak a miheztartás végett, a lecsökkentett koreai költségcsomag még így is a tízszerese volt a többi térség átlagának. A Twitch vezetősége nem érezte fenntarthatónak ezt a modellt, így nemes egyszerűséggel kihúzzák a dugót a koreai szolgáltatás alatt. Az érintett tartalomgyártókat természetesen támogatja a Twitch, azon dolgoznak, hogy mindegyik megtalálja a nekik legmegfelelőbb alternatív platformot.

A Twitch továbbá megnyugtatta a világ többi tartalomgyártóját, ez egy rendhagyó eset, nem tervezik megismételni más országokkal, vagy régiókkal.

Ezt olvastad már?

MINDEN, amit megtudtunk a Grand Theft Auto VI első előzeteséből

×