A GTA VI-ig lesz idő újrajátszani, vagy megismerni az összes eddigi GTA játékot, szóval sorba szedtük neked a franchise fő sorozatának játékait.

2023.12.06. – A Rockstar Games hosszas titkolózás után nemrég leleplezte a GTA VI első trailerét, amiből annak rövidsége ellenére elég sok következtetést lehet levonni, hogy mit is várhatunk tőle. A 2025-ös megjelenési ablaktól a legtöbben – ha nem is volt túlságosan váratlan – nagyot sóhajtottunk. A premierig előttünk áll bő egy év, de legalább arra is lesz idő, hogy akár minden eddigi GTA-játékkal közelebbről megismerkedjünk és kijátsszuk azokat, amelyek még elérhetőek.

A pontosság kedvéért: itt csak a franchise fősodorában megjelent címeket vesszük sorra. Akadnak ezeken kívül kifejezetten kézikonzolos GTA-kiadványok, valamint összeállítások és remasterek is. Ezekből korábban idővonalat rajzolva emeltük ki a legérdekesebbeket. Ami viszont a fő sorozatot illeti, íme a teljes GTA történelem!

1. Grand Theft Auto (1997)

Az 1997-es Grand Theft Auto (GTA) videojáték sztorija egy viszonylag egyszerű, de izgalmas bűnügyi narratívára épül. Az akkor forradalminak számító, 2D-s, felülnézetes grafikával készült játék a fiktív Anywhere City-ben játszódik, és három karakterrel játszhatsz benne: a motoros bandából szalajtott Mikki Sorvinoval, a kőgazdag gengszter Kivon McNikkel és a pszichopata Rodney Morash-hal. Két fontos bővítményével némi időutazást is lehet tenni, az 1961-es és az 1969-es év Londonjába. Régi darab (PS1-re, MS-DOS-ra, Windows-ra, Game Boy Colorra jött ki), de máig elérhető – a Steamen itt találod.

2. Grand Theft Auto 2 (1999)

A történet középpontjában a bűnszervezetek és azok vezetői állnak, akik küzdenek a város feletti ellenőrzésért. A sztori ez esetben nem olyan hangsúlyos, mint a későbbi részekben: nincs meghatározott főszereplő, de vannak városi régiók (Downtown, Residential, Industrial), amik kiválóan alkalmasak rá, hogy a zavarosban halássz – továbbra is 2D-s felülnézetben. PS1, Dreamcast, Windows, GBC platformokat járt meg, jelenleg Steamen találod.

3. Grand Theft Auto III (2001)

Mérföldkő volt a videojáték-iparban, hiszen 3D-s nyitott világú játékként igazi áttörést jelentett. A története is mélyebb és összetettebb, mint a korábbi részeké. A főszereplője egy névtelen és néma bérgyilkos, akivel Liberty Cityben garázdálkodhatsz. A hősödet elárulják, megsebesül, de felépül és bekapcsolódik a helyi alvilág akcióiba. Portland, Staunton Island és Shoreside Vale városrészekben vehetsz részt politikai, drog- és maffiabizniszekben, amelyekbe különböző karakterek sodornak bele. A játék új reneszánszát éli az Epicen, a Steamen és Xbox-on is elérhető Grand Theft Auto III – The Definitive Editionben, de bundle-ben szintén elérhetővé vált, PlayStationre, sőt, a Netflix jóvoltából mobilra is.

4. Grand Theft Auto: Vice City (2002)

Maradt a 3D nyílt világ, mint új trend, míg a sztori retro vonalat vett, és egy Miamira emlékeztető helyszínre vitt el, a ’80-as évekbe. Vice Cityben egy kiugrott bűnöző, Tommy Vercetti a főszereplőnk, akit rávesz egy korábbi üzlettársa, hogy bonyolítson le egy kábítószerüzletet. A biznisz rosszul sül el, Tommy majdnem meghal, de felépül, és elkezdi felkutatni a félresikerült akció felelőseit. Ebben szövetségesekre is lel egy drogbáró, egy ingatlanmágnás és még egy üzletember személyében. A fentebb már írt bundle-ben, a Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Editionben elérhető PS4-re, PS5-re, Xbox-ra, PC-re is.

5. Grand Theft Auto: San Andreas (2004)

A játék főszereplője Carl „CJ” Johnson, aki az 1990-es években visszatér szülővárosába, a fiktív (de Kaliforniába tájolt) Los Santosba, miután éveken át az Egyesült Államok más részein élt. Az anyja temetésére érkezik, miután az asszonyt meggyilkolják. Feltett szándéka az, hogy felgöngyölítse az emberölést és megtalálja a felelősöket. Ebben régi barátok és rokonok lesznek a segítségére, ami rá is fér, mert a szálak Tenpenny-ig, a rendőrfőnökig vezetnek. Nagy erénye a sztorinak, hogy számos szociális és kulturális témát feszeget, miközben megtartja a GTA sajátosságokat: CJ ugyanis nekilát, hogy visszanyerje a szerepét a régi bűnbandájában. A játék a Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition részeként elérhető PS4-re, PS5-re, Xbox-ra, PC-re is.

6. Grand Theft Auto IV (2008)

A történet középpontjában Niko Bellic áll, egy Kelet-Európából származó veterán, aki az USÁ-ba érkezik, hogy új életet kezdjen. Ez a sztori ismét Liberty City-ben, egy fiktív városban játszódik, ami New Yorkra hasonlít. Niko találkozik az unokahúgával, aki miatt nyakig elmerül az alvilágban: összefut kelet-európai bűnbandával, drogkereskedőkkel is. A történet során számos döntést kell hozni, ami hatással van Niko és más karakterek sorsára. A morális és etikai kérdések, valamint a tragédiák és fordulatok mind meghatározzák a sztori hangulatát. Steamen és Xboxon találtuk meg.

7. Grand Theft Auto V (2013)

Kell-e bárkinek bemutatni? A rend kedvéért: a Los Santos-i Michael De Santa, Franklin Clinton és Trevor Philips karakterei között ugrálva hajthatsz végre külön utas, vagy összedolgozós küldetéseket, az ékszerrablástól a pénzszállító eltérítésen át a drogcsempészetig. A máig talán legsikeresebb videojáték (190 millió eladott példány) legnagyobb erőssége a három karakter nagyon eltérő személyisége. Michael korosodó ex-gengszter, akinek semmi kedve visszacsöppenni a régi életébe, de hát muszáj, mert megzsarolják, ráadásul a neje is csalja, Franklin feltörekvő nehézfiú, aki ambiciózus módon keresi az egyre több pénzkereseti lehetőséget, Trevor meg egy vadállat, aki simán élvezi, ha fel lehet koncolni valakit, vagy balhézhat egyet – akár a nyílt utcán. A három figurát a sors és a kényszer hozza össze időről időre, egy-egy közös akcióra. Minden találkozásunknál forr a kijelző. Naná, minden platformra elérhető, a PS-től az Xbox-on át a PC-ig (Steam, Epic).

8. Grand Theft Auto VI (2025)

Ahhoz képest, hogy a Rockstar Games még csak a napokban leplezte le az első előzetest, meglepően sok mindent lehet kideríteni a történetről. Formabontó, hogy ezúttal két főhőst kapunk, egy egymásba szerető nőt és férfit, akik egyfajta Bonnie és Clyde sztoriban forrnak össze, Vice Cityben. A történelmi rablópáros sorsa tragikusan alakult, hátha Lucia és Jason szerencsésebb lesz. Amit a trailer alapján tudni lehet, azt már összefoglaltuk.

A GTA VI-ról itt írtunk meg mindent, amit eddig tudni lehet:

MINDEN, amit megtudtunk a Grand Theft Auto VI első előzeteséből

×