Az AMD az elmúlt években egyre nagyobb szeletet kér magának a CPU piacból. Úgy tűnik, hogy a hordozható gépekben sem finomkodnának.

2023.12.06. – Az elmúlt időszakban az AMD neve többször is felbukkant az oldal hasábjain. Nem véletlenül, hiszen az új AM5 foglalat újdonságai mellett az előző, AM4 foglalattal rendelkező felhasználókat sem hagyják cserbe. Javában készül már a 5700X3D debütálása, mely jó vétel lehet majd a játékosok számára. Azt is régóta sejteni, hogy az új APU egységek is vonzó ajánlatok lehetnek sokak számára. Ezekről egyre többet tudni, ám a szerdán megrendezett Advanced AI event ismét egy kis betekintést nyújthatott, hogy mire is lehet számítani.

Asztali rendszerhez is érkeznek majd új egységek, ám először a hordozható gépekbe szánt fejlesztésekről rántotta le a leplet a cég. Már az előző generációban is sokszor jobbnak bizonyulhattak az AMD megoldásai az Intelhez képest, ezt az előnyt most tovább növelheti a vörös óriás. A Zen 4 magok és az RDNA 3 alapi Radeon kártyák már bizonyítottak a PC-kben, itt az ideje, hogy kiteljesedhessenek laptopokban vagy akár tabletekben is.

Ezzel a felhozatallal készül az AMD

AMD újdonságok

Jól látható, hogy minden szegmenst lefedne a gyártó. A portfólió legalján a Ryzen 3 8440U egységet találjuk, mely 4 maggal és 8 szállal rendelkezik, a grafikáért pedig a Radeon 740M felel majd. NPU magot nem kapott, azaz AI műveleteknél lehet majd némi hátránya. A lista tetején pedig a Ryzen 9 8945HS pihen, mely 8 maggal, 16 szállal, egy Radeon 780M GPU-val és dedikált NPU-val is rendelkezik majd. A legdrágább gamer laptopokban ezt találhatjuk majd meg. Minden egységben közös azonban, hogy:

  • Zen 4 architektúrájú processzormagokkal rendelkeznek
  • RDNA 3 architektúrájú GPU egységekkel rendelkeznek

A 780M ereje irigylésre méltó, ha az integrált egységeket nézzük. Az asztali 1050 Ti-t könnyűszerrel megveri bármelyik játékban, miközben a teljes CPU és GPU fogyasztása is 50 watt alatt maradhat. Nem véletlen, hogy a laptop próbálkozások mellett egyre többen hajlanak a tabletek felé. A kevesebbet fogyasztó egységeket jóval könnyebb lehűteni egy kisebb házban is, már nem csak a három kilós szörnyekkel találkozhatunk a piacon. 2024 első negyedévében találkozhatunk először az AMD processzorokkal felszerelt hordozható gépekkel.

Forrás: Videocardz

DDR5 vs. DDR4 RAM – Ekkora a különbség játékok alatt 2023 végén

×