Sajnos nagyobb gondokat okozunk a Bitcoin és Ethereum bányászattal, mint azt elsőre gondolnánk. Méghozzá Földünk vízraktárait fenyegetjük vele!

2023.12.05. – Nincsen fontosabb anyag a Földön a víznél. Szinte minden élőlény életében létfontosságú, ez hatványozottan igaz az emberekre. Testünk tömegének több mint a fele víz, felnőtt férfiaknál 60%, nőknél – a nagyobb testzsír-százalék miatt – 50%, míg a csecsemőknél 70%. Ennek 34%-a sejten kívüli, 66%-a sejten belüli víz. S míg nálunk Magyarországon nem számít luxuscikknek a víz, vannak olyan területei a világnak, ahol egy-két csepp is életeket menthet. Fontos tehát, hogy óvjuk az ivóvíz forrásokat és igyekezzünk nem tovább rontani a globális hőhelyzetet. A globális felmelegedés veszélye nem csupán azért fenyegető, mert éghajlatváltozásokat okoz, hanem azért, mert hatással van a Föld vízháztartására. Minél melegebb a bolygónk, annál kevesebb víz jut az élőlényeknek, ami fajok kihalásának láncát eredményezheti.

Ráadásul most az is kiderült, hogy még a virtuális térben történt cselekedeteink is veszélyeztethetik a vízraktárakat. A kriptovaluta bányászata (főleg Bitcoin és Ethereum) mindig is ellentmondásos volt a bányászásához szükséges energia- és erőforrás-felhasználás miatt. Egy nemrégiben megjelent jelentés felvázolja, hogy minden egyes tranzakcióhoz 4227 gallon édesvizet használunk fel, akár vesszük, akár eladjuk a valutát. E tranzakciók miatt sok ország, például az Egyesült Államok is, édesvízhiánnyal találhatja szembe magát relatíve gyorsan, ha a valuta szélesebb körben elterjed.

bitcoin

A tanulmányt a DNB és a VU Amsterdam kutatója, Alex De Vries készítette, aki hangsúlyozta, hogy a vízfogyasztás lábnyoma az évek során szignifikánsan nőtt. Kiszámolta azt is, hogy a Bitcoin-hálózat mögött meghúzódó számítási folyamat 8,6-35,1 milliárd liter vizet használ fel évente az Egyesült Államokban, vagyis tranzakciónként nagyjából egy medencényi vizet pazarol el.

A tanulmány közvetlen és közvetett vízlábnyomokat is vizsgált. A bányászközpontok vizet fogyasztanak a hűtőrendszerekhez és a levegő párásításához a szerverek karbantartásához. Az édesvízfogyasztás egyéb forrásai a kiszolgálók aktív működéséhez szükséges villamosenergia-termelésből származnak. Az áramfogyasztás állandó, és így sajnos a vízhasználat is.

Sajnos ezeket az összefüggéseket sokan nem hajlandók észrevenni, így pedig minden apró lépésünkkel szépen lassan kivágjuk magunk alól a fát. Nem biztos, hogy hosszútávon ér annyit a Bitcoin, hogy később ne tudjunk miből inni…

Ezt olvastad már?

Egyre több PS-fiókot permabannol a Sony – minden ok és figyelmeztetés nélkül

×