Egyre többen számolnak be arról, hogy a Sony minden ok és figyelmeztetés nélkül örökre tiltotta a több százezer forintnyi tartalommal teli fiókjukat.

2023.12.05. – December 5. sokak számára leginkább azért marad meg emlékezetes dátumnak, mert a Rockstar ekkor rántotta le a leplet az elkövetkező évtized legígéretesebb sikervárományosáról, a Grand Theft Auto VI-ról, míg másoknak azért, mert a Sony minden ok és bárminemű előzetes figyelmeztetés nélkül örökre tiltotta a PS-fiókjukat. Legalábbis nem lehet kellemes úgy felébredni reggel, hogy egyik pillanatban még boldogan nézed a GTA VI előzetest, a következőben meg rájössz, hogy minden PlayStationön megvásárolt tartalom örökre odaveszett, és igazán azt sem tudod, hogy miért.

A probléma pedig nem is kicsi: a The Verge szerint emberek tucatjait, százait, talán ezreit (nehéz megmondani) érinti a Sony hirtelen haragja, amiről a cikk írásáig mélyen hallgat, egyetlen megkeresésre sem válaszolt. Sőt, az érintettek is hiába keresik fel a PlayStation supportját, szinte mindenkinek ugyanaz a válasz érkezik vissza, miszerint nem szeretnék indokolni/kommentálni a döntést, köszönik a megértést.

Mondjuk nehéz megértőnek maradni egy olyan helyzetben, amikor valakinek a több százezer forint értékű tartalommal teli fiókját úgy bannolják, méghozzá örökre, hogy soha nem használta a chat-funkciót – sem üzenet küldésére, sem fogadására, de még a játékon belüli chatben sem kommunikált más játékossal. Gondolnánk, hogy ez csak egy elszigetelt eset, de sajnos nem, és a közösségi médiában is egyre többen jelentkeznek hasonló problémákkal – ezért valószínű, hogy valami súlyosabb hiba állhat a jelenség mögött.

Mindettől függetlenül különösen aggasztó a tendencia, főleg, mert nem Sony-specifikus: szinte minden digitális platform zéró supporttal rendelkezik, csoda, ha egyáltalán valaki egy élő, valódi hús-vér emberrel tud kapcsolatba lépni, ha valami baja, esetleg kifogásolni valója akad. De ez is mindhiába, hiszen jellemzően hiába hivatkoznak a felhasználási feltételen megszegésére, azt már nem kötik a kitiltottak orrára, hogy egészen pontosan melyik kitételt sikerült tudtukon kívül áthágni – hiába költött el egy rahedli pénzt a PS Store-ban.

Ha pedig már így itt tartunk, akkor fontos megjegyezni a Sony másik kifejezetten botrányos húzását: igaz figyelmeztetés kíséretében, de mindenhonnan kipurgálják a PS Store-ból a Discovery-filmeket és sorozatokat. A filmvásárlás lehetőségével Magyarországon valószínűleg nem sokan éltek, az viszont számunkra is aggasztó képet festhet a horizontra, hogy azoknak a könyvtárából/fiókjából is kiradírozzák ezeket a tartalmakat, akik fizettek értük. Itt nyilván lehet hivatkozni arra a tényre, hogy a DRM nyomán kötött licencszerződésekkel a játékosok nem megveszik, csupán határozatlan időre bérbe veszik a digitális tartalmakat, melyeket bármikor és akár indoklás nélkül is el lehet venni a vásárlótól, ugyanakkor némi kompenzáció nem biztos, hogy ártana.

Ebben a sztoriban persze nem csak a Sony, hanem leginkább a Warner a ludas, ugyanakkor mindkét cég szeretné a digitális tartalomfogyasztás felé terelni a fogyasztókat, és nem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy ez volna az a stratégia, ami szimpatikusabbá teszi mondjuk a lemezolvasó nélküli játékkonzolokat. Mert ugye megveszem a lemezt és míg tönkre nem teszem, addig elérhető róla bármilyen tartalom – legyen szó videojátékról, vagy filmről/sorozatról, ezzel szemben pedig a digitális cuccokat konkrétan indoklás nélkül bármikor és ezerféleképp elveszíthetjük.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ha torrentezek, a szolgáltató láthatja, hogy miket töltök le? – Bajban lehetek?

×