A Fortnite egyetlen frissítéssel többet változott, mint néhány játéksorozat egy-egy számozott, teljes áron kínált résszel – szinte egy új játék lett.

2023.12.04. – A Fortnite-ban az a jó, hogy igazán sosem tud benne unatkozni az ember, mert párhavonta újul egy akkorát, amennyit sok más játék egy újabb számozott résszel sem képes. Ott van például a FIFA, esetleg a Call of Duty játéksorozatok, melyek minden évben épp csak egy fogpiszkálónyit nyúl a tuti receptbe, mindezt huszonikszezer forintokért. Mindeközben a Fortnite akkorát változtatott a Chapter 5 Season 1-gyel, hogy már-már alig ismerni rá, mintha egy teljesen új játék volna. Ja, és tök ingyen. A Fortnite története során persze volt már példa hasonlóan drámai átalakulgatásoknak, de nagyon rég volt olyan mértékű mint most.

Teljesen megváltozott például mozgásrendszer, sokkal összetettebben, dinamikusabban mozognak a karakterek, így kvázi újra kell tanulni egy kicsit az irányítást is. A tanulás pedig különösen hasznos lesz a harcokban is, mert bár akadnak újabb fegyverek, de mellettük az Epic a komplett golyószórást is átkalibrálta, egyszerűen a célzástól kezdve a ravasz meghúzásáig minden jobban – ha lehet ilyet mondani a Fortnite esetében, de – valósszerűbben működik. A stukkerek meginognak, durvábban visszarúgnak, ami leírva nem tűnik jelentősnek, de a gyakorlatban annál érezhetőbb változással jár. A gyógyító csomagokat pedig mostantól menet közben is használhatjuk, nem szakad félbe a folyamat, de érdemes is okosan belevágni, mert mi magunk sem fogjuk tudni megállítani, míg fel nem healelődtünk.

A látvány az Unreal Engine 5-re való átállással érezhetően sokat javult, a PC-n és az újabb (amúgy kurrens) generációs konzolokon a ray tracing érkeztével még inkább, de a C5S1 mindenen feljebb tekert. Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy jelenleg

a Fortnite az egyik legszebb játék a piacon.

A sugárkövetés nagyon sokat javult a korábbi verziókhoz képest, ami néha olyan elképesztő fényeket varázsol a képernyőre, hogy még a legnagyobb harcok és izgalmak közepette is kedve támad az embernek meg-megállni csak csodálni a környezetet, a tájat. Egyszerűen fenomenális, amit az Epic kihozott néhány hónap alatt a játékból, és akkor még a  megújult tartalmakról még egyetlen szót sem ejtettem.

Nyilván új a pálya

Mint ahogyan minden egyes Chapterben, úgy ezúttal is komoly változásokon esett át a térkép. A mostani viszont egy drámai átalakulás volt, semmi sem maradt a régiben, így bőséggel akad mit felfedezni benne. Külön ízt ad a folyamatosan mozgó vonat, amire felpattanva nem csak jókat harcolhatunk, de értékes lootra is szert tehetünk. Teljesen egyértelmű, hogy ezt a megoldást az Apex Legendsből kölcsönözték (bár a CoD-fanatikusok meg vannak róla győződve, hogy az ő kedvencükből „lopták” az ötletet, valójában nagyot tévednek).

De mindezen túl is bőséggel akadnak újabb közlekedőeszközök, melyekre rácsodálkozhatunk, már ha lesz időnk rá a boss harcok között. Az új felvonással ugyanis a táposabb AI ellenfelek is visszatérnek, a változás csupán annyi, hogy most sokkal többen vannak, és a legyőzésükkel buffokat adó Society Medalliont vehetünk fel.

Az új térkép

Ezek az új fegyverek/cuccok:

  • Hammer Pump Shotgun
  • Nemesis AR
  • Striker AR
  • Thunder Burst SMG
  • Hyper SMG
  • Reaper Sniper Rifle
  • Ranger Pistol

… csak így felsorolás gyanánt, hiszen írottam nem sok jön át belőlük. Ami viszont fontos, hogy mindegyiket fejleszthetjük, különböző kiegészítőkkel átalakíthatjuk, kedvünkre testre szabhatjuk őket. Hogy melyik fegyverbe milyen mértékben nyúlhatunk bele, az a ritkaságuk függvénye:

  • Uncommon (zöld) – egy mod
  • Rare (kék) – két mod
  • Epic (lila) – három mod
  • Legendary (narancs) – négy mod

Aztán van három új cucc is:

  • a Grapple Blade – amivel magaslatokba kapaszkodhatunk , de ellenfél közelében sebzésre is használhatjuk
  • a Ballistic Shield – vagyis a pajzs, ami értelemszerűen megvédi a használóját a bekapott lövésektől, de közeli letámadásokra is tökéletes, mivel közben pisztolyt is használhatunk. Nem is nagyon megy tönkre, viszont ha gyorsan megsorozzák, akkor egy pillanatra leesik, szóval csak óvatosan.
  • és ott a Cluster Clingers, ami egy többször robbanó tapadóbomba.

Battle Pass, Battle Pass, BATTLE PASS!

Nyilván a BP is teljesen felfrissült, és most végre tényleg jó dolgokat és karaktereket tudunk feloldani benne. Ott van például a kigyúrt Peter Griffin, aki még Briant is megkapja hátizsáknak,de van még itt tigrisembör meg mindenféle emote, glider, effektus, szimbólum, tánc, csákány, na meg V-Bucks. Újdonságnak az autóskinek számítanak, amikkel a Rocket League-ből kölcsönzött járgányokat cicomázhatjuk kedvünkre. Na meg a Metal Gear Solid-sorozat ikonikus alakja, Solid Snake is betáncolt, akit bónusz küldetésekkel fogunk tudni feloldani.

Még több esemény

Lesz itt minden, a koncerttől kezdve a kollaborációkig amit csak el tudunk képzelni. Na jó, igazából csak erre a kétfélére kell számítani: december 7-én jön a LEGO-Fortnite összeborulás, amikor is minden a dán kockagyáros ikonikus világába fordul át – de nem kell aggódni, egy teljesen külön craftolós túlélőmód lesz.

Erre csak egyet kell majd aludni, és december 8-án érkezik is a Rocket League játékmód is, ami a népszerű autófocit vegyíti a Fortnite-tal – szóval a karaktereinkkel a járgányokon versenyezhetünk egészen eszement pályákon. A LEGO és a Rocket League után egy harmadik új játékmód is érkezik december 9-én: a Fornite Festival, ami a Guitar Herós emlékeket hivatott megidézni. Az analógia nem véletlen: az Epic ugyanis pár éve felvásárolta a gitáros ritmusjáték fejlesztőit, akik maguk készítették ezt a különleges ritmusjátékos módot – amiben mindenféle licencelt zeneszámokra tehetjük próbára a ritmusérzékünk.

Igazából ezek a legfontosabb újdonságok, melyek olyan mértékű változásokat hoznak a Fortnite-ba, melyektől tényleg egy teljesen új játékká, mint egy több éven át fejlesztett folytatássá vált. Mindenképpen érdemes ránézni, hátha megtetszik, ekkora fejlődésen ugyanis talán ha egyszer esett át a népszerű battle royale.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Így változtak kedvenc játékhőseink 1980-tól napjainkig KÉPEKBEN

×