Több mint két évtized után egy teljesen ingyenes kiegészítővel bővült tovább a legendás Thief: The Dark Project története.

2023.11.04. – Kultikus, legendás, korszakos műremekként szokás hivatkozni a 25 évvel ezelőtt megjelent Thiefre, ami alaposan megreformálta a lopakodós játékműfajt, mint olyat, illetve hatással volt/van megannyi későbbi videojátékra. A Thief sikere a Looking Glass Studios fejlesztőinek hatalmas rutinjának és sok mai stúdió számára teljes mértékben ismeretlen ötletességének és kreativitásának köszönhetően lett az a játék – majd sorozat, amit nem véletlen őrizget az ősapák emlékezete olyan nagy becsben.

Az LGS az akkori játékipar csúcsa volt, ami olyan játékremekeket szállított, mint az Ultima Underworld, a System Shock, na meg a Thief, így mikor 2000-ben csődöt jelentettek, olyan nagy fejlesztőcégek kapkodták szét a csapatot, mint a Irrational Games, a Valve, az Arkane, vagy mint a Bethesda, melyek fedélzetén később olyan játékokat készíthettek, mint a TESIV: Oblivion, Fallout 3, Deus Ex, Half Life 2, BioShock, és még sok-sok minden más.

Szóval a Thief tényleg egy meghatározó cucc, amivel játszani tulajdonképpen olyan élmény, mint amikor az ember ellátogat egy különösen érdekes múzeumi kiállításra. Egy nagyon lelkes rajongó-fejlesztő azonban még ennél is tovább ment, aki 7 év alatt egy tartalmas kiegészítőt készített a muzeális alkotás mellé – méghozzá nem is akármilyet.

Mintha 1998-99-ben járnánk: az LGS éppen kiadja a Thief: The Black Parade kiegészítőt, ami 10 teljesen új küldetéssel, pályákkal, kidolgozott történettel, új tárgyakkal és újfajta mechanikákkal bolondítja meg az amúgy is tökéletes osonós-tolvajlós receptet. Éppen jókor jött ez a kiegészítés, hiszen a stúdió már javában dolgozik a játék teljes értékű folytatásán, aminek megjelenését épp az ezredfordulóra tűzték ki – szóval reméljük nem fognak lehalni a világ kompúterei!

Nadehát 2023-ban járunk! Annyi baj legyen, a The Black Parade még így is fantasztikusan működik.

Főleg, mert az új történet főhőse ezúttal nem Garrett, hanem egy piti bűnöző Hume, aki nincs birtokában olyan képességeknek, mint a legendás mestertolvaj. Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal, de sokkal, de még annál is sokkal nehezebb lesz elosonni az ősök mellett, akik árgus szemei elől még a legsötétebb árnyékok sem mindig rejtenek el. Persze, a legnagyobb rajongók még ennél is feljebb tekerhetnek a nehézségen, ami után sokkal okosabbaká válnak az NPC-k, akik nemcsak jobbak kiszagolják Hume rejtekhelyét, de újra meggyújtják a kioltott fáklyákat és lámpásokat, illetve feltakarítják az eltereléseinket is.

A legjobbat pedig a végére tartogattam (bár a cikk címében a kattintás reményében csak elspoilereztem): a Thief: The Black Parade teljes egészében ingyenesen letölthető és játszható.

Fontos kitétel azonban a Thief Gold megléte, amit a GoG-on 2600 forintért lehet beszerezni, bár akciósan néhány száz forintokért is vesztegették már – szóval, ha nincs meg és sokallod az árát, érdemes várni egy leárazásra. A modként kiadott kiegészítés telepítéséhez és használatához a The Black Parade ModDB profilján találsz részletes útmutatót, ahonnan egyúttal le is töltheted.

Erről sem érdemes lemaradnod:

899 forintért viheted az elmúlt évek egyik legjobb FPS-ét + 7 másik játékot

×