A Valve az elmúlt évek folyamán egyre jobban korlátozta a Steam cseréket. Úgy tűnik, hogy az utolsó védelmi vonal is a helyére került.

2023.12.03. – Legtöbben a CS:GO/CS2 tárgyakhoz kötik a Steam piacot, ám valójában ennél sokkal több játék támogatja a virtuális raktárakat. A nagyobb címek közül megemlíthetjük a Team Fortress 2-t, a PUBG-t vagy épp a Rustot. A cserélgetés szabályai azonban eltérhetnek. A PUBG indulásakor szabadon cserélhették a felhasználók az egyes tárgyakat, aztán a fejlesztők egyszer csak gátat szabtak ennek, most már csak a közösségi Piac maradt, mint opció. A CS:GO tárgyakat sokáig szintén limit nélkül forgathatták a játékosok, manapság azonban 7 napos türelmi idővel kell kalkulálni.

A fenti lépések papíron a Steam játékosok védelmét szolgálják. A korlátozások bevezetésével a scam cserék nagy részét sikerült kiiktatnia a Valve munkatársainak. Az elmúlt években gyakorlatilag egyetlen csalástípusra korlátozódtak az átverések. Ez pedig nem volt más, mint az API Scam. A felhasználó API kulcsát megszerezve, sok esetben megváltoztatva a csalók szabadon hozhatnak létre új cseréket, melyek általában egy valós csereajánlatot imitálnak. A nem túl óvatos felhasználók könnyedén bedőlhetnek ennek a trükknek és máris megtörtént a baj.

Újabb Steam védelmet élesített a Valve

Már korábban is voltak arra próbálkozások, hogy az API Scameket láthatóbbá tegyék a Steam felületén. 2023 nyarán már egy figyelmeztető, sárga felirattal találkozhatnak a felhasználók. Ez azt hivatott jelezni, hogy a csereajánlat egy másik ajánlathoz nagyon hasonló, azaz könnyen lehet, hogy valamelyik átverés a kettő közül. Úgy tűnik, hogy ez sem volt elég.

December elsejétől a Steam mobil alkalmazása egy egyértelmű és könnyen értelmezhető módon szűri a kéretlen API kéréseket. A felhasználóknak meg kell erősíteniük, ha új alkalmazás vagy személy használja az API kulcsukat. Ez bizony már valóban kellő mértékű védelmet adhat, hiszen pillanatok alatt kiszúrható, ha illetéktelenek jutottak hozzá a féltve őrzött kulcshoz.

Ne a Counter-Strike 2 beépített szerverkeresőjét használd, hanem EZT

×