Azt már tudjuk, hogy 14 új AM5 AMD processzor érkezik januárban, de úgy tűnik, hogy a régi foglalatot sem felejtette el a cég.

2023.12.03. – A decemberi időszakban már nem sok bejelentésre számíthatunk tech fronton, ám annál izgalmasabb lehet majd a január. A CES 2024 eseményen minden nagyobb gyártó képviselteti magát. Természetesen közben az iparági pletykák sem csitulnak. A szivárgások alapján januárra várhatjuk az új Nvidia Super kártyákat, temérdek AMD processzort, de az Intel 14. generációjának második adagja is ekkor érkezik. Érdemes lehet kivárni tehát kicsit a gép építéssel, hiszen könnyedén előfordulhat, hogy azonos árért jobb komponenseket tudunk venni pár hét múlva.

Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. A 3D megnevezés nem véletlen ebben az esetben, hiszen a névben a processzora pakolt 3D V-Cache extra gyorsítótárra utal cég. Hamar kiderült, hogy jó lóra tett a vörös óriás, imádják a címek a megnövekedett cache-t, azóta már a 7000-es szériából is érkeztek hasonló példányok. A Ryzen 7800X3D a Intel 14. generációjának megérkezése után is a processzorok királya, ha játékról van szó.

Érkezhet egy olcsóbb változat az AMD műhelyéből

Szeptemberben már felmerült, hogy az USA exkluzív 5600X3D és a hazánkban is elérhető 5800X3D mellé két új, de AM4 foglalatos processzor is érkezhet. Nagy eséllyel a kevésbé jól sikerült, ám teljes magszámmal rendelkező 5800X3D chipek kerülnek az 5700X3D kupakjai alá. Ez némi órajelvesztéssel járhat majd, ám könnyen lehet, hogy a játékokban még így is hatalmas előnyt ad az extra gyorsítótár.

Néhány napja az MSI-hoz köthető Chi11eddog azt is elárulta, hogy az 5700X3D várhatóan 400 MHz-cel kevesebb órajelen muzsikálhat majd, mint az 5800X3D. Az L3 Cache mérete azonban maradhat 96 MB, mely továbbra is a fenti eshetőségre utal, azaz kevésbé jól sikerült 5800X3D példányok lesznek új néven eladva. Megfelelő árazással remek vétel lehet majd azon játékosok számára, akik még az AM4 platformon ragadtak. Az 5500X3D-ről azonban egyelőre mélyen hallgat a cég, pedig egy globális elérhetőséggel a budget gamerek álma lehetne a 6 magos egység. Azt se feledjük, hogy az AM5 foglalat is bővülni fog még januárban, sok esetben ütős integrált grafikus gyorsítóval megfűszerezve:

14 új AMD processzor célozza meg a budget gamereket – VGA sem kell?

×