A játékok azonnal beszippantó hangulatának megteremtése egy külön mesterség, az időjárás például könnyen második főszereplővé is válhat.

2022. 01. 24. – Bizonyos játékokban, főleg a nyílt világúakban, rendkívül fontos tényező a környezet kialakítása, aminek legalább annyira kiemelt eleme lehet az időjárás, mint mondjuk a kellően érdekes mellékküldetések, a gyűjtögetni valók, vagy maguk a karakterek.

A megfelelő környezeti viszontagságok játékba ültetése ugyanis olyan mértékű pluszt, mélységet ad egy-egy alkotáshoz, ami nem csak képes akár kompenzálni bizonyos hiányosságokat, de sokkal élőbb, hihetőbb, átélhetőbb lesz az adott világ. Ha pedig igazán értő csapatról van szó, akkor a változó időjárással még csavarnak is egyet a játékmeneten.

Ez pedig már külön művészet is lehetne, ezért most egy szép nyolcas listába gyűjtöttem azokat az alkotásokat, melyekről messze kimagaslanak, ha az időjárásukról van szó.

8. S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat

Idestova 12 éve, hogy megjelent a Stalker sorozat második része, a Call of Pripyat, ami a két évvel korábbi első rész szinte összes hibáját volt hivatott rendbe tenni. Ez természetesen nem sikerült neki maradéktalanul, amiben viszont verhetetlen volt, az a borzongató atmoszféra megteremtése, amiben a legnagyobb szerepe az időjárásnak volt.

Ezt a legjobban az példázza, hogy mikor leszakadt az ég, mi sokszor inkább húzódtunk fedél alá és vártuk ki míg alább áll a zivatar, mintsem úgy játsszunk. Na meg azok a villámok!

7. The Division

A Ubisoftot megannyi kritika érte a The Division miatt, ami egy részről jogos, míg a másikról egy icipicit eltúlzott volt. A Massive Entertainment játéka remekül értelmezte a looter-shooter műfaját, amit egy olyan elképesztő atmoszférával és hangulattal öntöttek nyakon, amilyet nagyon kevés másik játékban láthatunk és érezhetünk viszont.

A New York utcáira szállingózó és/vagy viharosan hulló hó, az alászálló köd pillanatok alatt eléri azt, hogy csak úgy céltalanul bolyongjunk. Nem is olyan csoda, hogy magára a környezeti hatásokra egy komplett játékmódot is felhúztak később.

6. Assassin’s Creed IV: Black Flag

A Ubisoft fejlesztői fejlesztőit sok dolog miatt lehetne ostorozni és kritizálni, az időjárás játékba ültetéséért viszont külön díjat érdemelnének. A Black Flag messze az egyik legjobb AC, amit nagyban köszönhet az óriási és szabadon behajózható világának. Az időjárási viszontagságok a szárazföldön nem nagyon, a hajó fedélzetén viszont annál inkább jelentős hatással van a játékmenetre.

Az itt látott tengeri viharokhoz foghatót játékban maximum csak a Sea of Thieves-ben láthattunk, de megkockáztatom, hogy ők is a Black Flag-ből inspirálódtak. A háborgó óceán egyszerűen fenomenális és rémisztő, amit először látva nem tudja az ember elégszer visszarakni az állát a helyére.

5. DriveClub és Forza Horizon 4

Megosztott hely az ötödik, szóval majd a komment szekcióban tegyétek le a voksotokat valamelyik mellett. Én ugyanis nem tudok dönteni a DriveClub és a Forza Horizon 4 között, hiszen mindkét játékban egészen elképesztő szinte tornázták az időjárást és annak hatásait a játékmenetre. Utóbbi játék például külön szezonokat szentelt az időjárásnak.

 

4. Mad Max

A Mad Max játékadaptáció hihetetlenül lesajnált játék volt a gamer sajtó részéről, amin én csak fogom és hevesen rázom a fejem. A játék megannyi részen nem volt kiemelkedő, sokkal inkább átlagos, viszont amit a változó időjárással művelt, az fenomenális volt.

Emlékeztek még a Mad Max: Fury Road homokviharban játszódó jelenetére? Mert a játék tele van vele, és egészen elképesztő egy élmény!

3. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

A legutóbbi Zelda játék nem csak a nyílt világú RPG műfajában mutatott valami egészen újat és egyedit, hanem a világának az időjárásában és annak különböző hatásaiban a játékmenetre nézve. Nem elég ugyanis, hogy esőben nehezebb megmászni a köveket, sziklákat, de még a fémből készült fegyvereink is vonzzák a villámokat. Ez pedig csak egy aspektusa Hyrule környezeti viszontagságainak.

2. The Witcher 3: Wild Hunt

A CD Projekt RED annyira komolyan vette a környezet és az időjárás megalkotását, hogy nem kis csapatot állítottak a feladatra. Ennek pedig meg is lett az eredménye, hiszen mind a mai napig az egyik „legimmerzívebb” alkotás, amivel találkozhatunk, pedig lassan már 6 éves játékról van szó.

Az ágak recsegése, ahogyan a szél elfúj a fák törzsei és lombjai között, ahogyan mozgatja azok koronáját. A kisebb és nagyobb zivatarok, viharok hangja, a villámlások és az utánuk jövő robaj olyan pluszt adnak, amit egyszerűen még leutánozni is szinte lehetetlen. Nem is csoda, hogy a világon csak egyetlen játéknak sikerült Geralt harmadik kalandján ebben a formában túltennie.

1. Red Dead Redemption 2

Más talán nem is állhatna az első helyen, ha a környezetről és időjárásról van szó, mint a Rockstar Games remekműve, a Red Dead Redemption 2. A fejlesztők akkora figyelmet szenteltek mindezekre, hogy sokszor teljesen a héttérbe szorul a tényleges cselekmény is, igaz, magának az időjárásnak is narratív szerepe van. Mindenki döntse el maga, hogy ez mennyire jó vagy rossz, én mindenesetre órákig képes vagyok ellovagolni a világában, pusztán ezekre figyelvén.

A RDR2 időjárása egészen széles skálán mozog, jelenleg ő a legjobb ebben a kategóriában, és megkockáztatom, hogy egy jó darabig ő is marad.

+ 1: Microsoft Flight Simulator 2020

Az MS Flight Simulator 2020 egészen forradalmi időjárás terén, mely mellett nem lehet elmenni szó nélkül. A repülőszimulátor nem csak fotorealisztikus látvánnyal operál, hanem valós idejő időjárással is, így tényleg a valódi világ meteorológiája köszön benne vissza.

Amit a Flight Simulator művel, azt egyszerűen nem lehet egy lapon említeni a listán szereplőkkel, ezért neki díszvendég helye jutott. Ez kérem, egy technológiai csoda.

Természetesen megannyi más játék is akad még, melyeket szintén megemlíthetnénk, például az Animal Crossing, vagy a Far Cry játékok valamelyikét, esetleg a Death Strandinget. Szóval, ha valamit esetleg hiányolsz, akkor egy kommenttel egészítsd ki a listát!

Ezt is érdemes elolvasnod:

Gyönyörű világvége – A 10 legélvezetesebb posztapokaliptikus videojáték

×