Ütött az ítélet órája, lecsap a Google azokra a fiókokra és albumokra, amelyeket egy ideje nem használsz – nézz utána, mielőtt örökre elvesznek!

2023.12.01. – Utolsó esély, de az is lehet, hogy már késő megnyitni azokat a gmail fiókokat, amelyeket egy ideje nem használsz. Ha van ilyened, amit fontos levelezések miatt, vagy más felületekre történő bejelentkezésre használsz, mielőbb lépj be, hátha még sikerül megtartanod!

A Google még májusban jelentette be a tömeges fióktörlések tervét, azzal a magyarázattal, hogy a nem használt fiókok biztonsági kockázatot jelentenek a felhasználók számára. A törlések ma, azaz december 1-jén kezdődnek – figyelmeztet a Forbes, megjegyezve, hogy az intézkedés minden olyan szolgáltatásra vonatkozik az adott felhasználó fiókjában, amit a Google jelenleg kínál, beleértve a Drive-ot, a Fotókat, a Naptárt és a Gmailt.

Forrás: Freepik

A Google termékmenedzsmentért felelős alelnöke, Ruth Krichelisaid azt mondja, ezek a nem használt fiókok hajlamosabbak a hackelésre. „Ha egy fiókot hosszabb ideig nem használtak, nagyobb a valószínűsége, hogy veszélybe kerül. Ennek oka az, hogy az elfelejtett vagy felügyelet nélkül hagyott fiókok gyakran régi vagy újra felhasznált jelszavakra támaszkodnak. Ezek esetleg már kompromittálódhattak, ha nem állítottak be hozzájuk kétfaktoros hitelesítést.”

„Belső elemzésünk azt mutatja, hogy az elhagyott fiókok legalább 10-szer kisebb valószínűséggel rendelkeznek kétfaktoros beállítással, mint az aktív fiókok.

Ez azt jelenti, hogy előbbiek gyakran sebezhetőbbek, és ha egyszer veszélybe kerülnek, akkor a személyazonosság-lopástól kezdve a nem kívánt vagy akár rosszindulatú tartalmak, például spamek terjesztéséig sok mindenre felhasználhatók.”

A tömeges fióktörlés híre nemrég kisebb pánikot indított: egy csomó Gmail-felhasználó próbálta meg visszaszerezni az elveszett fiókjaikhoz való hozzáférést – mindhiába. Az X-en is többen panaszkodtak, azt kérdezve, hogy hogyan szerezhetik vissza a hozzáférést az e-mail szolgáltatásukhoz. Ezt korábban a fiókhoz kapcsolt biztonsági telefonszámra vagy e-mail címre kért kóddal tudod megtenni – ha minden jól megy. Ha viszont nem, akkor a Google további kérdésekkel próbál azonosítani.

A Google nem közölt számadatokat arról, hogy hány fiók került selejtezésre, de a biztonsági előnyök valószínűleg csak részben igazolják a tetteiket. A törlések mögött az is állhat, hogy a vállalat szeretné újrahasznosítani a sok elhagyott felhasználónevet, ahelyett, hogy további költségekbe verné magát a tárhelyek fenntartása miatt.

Hogyan tartsd meg a gmail fiókod?

Ha te is azok közé tartozol, akiknek sikerült visszaszerezniük a hozzáférést egy régi Gmail-címhez, YouTube-profilhoz vagy bármely más Google-szolgáltatáshoz, akkor megmenekülsz a tisztogatástól. A Google csak a két éve szunnyadó inaktív fiókokat törli. A bejelentkezés, az e-mail küldés, a YouTube-on való nézelődés már olyan tevékenység, ami megmenti a fiókot.

Nem ez az egyetlen nagy változás, ami küszöbön áll:

Hatalmasat változik jövőre a Google Chrome böngésző

×