Relatíve sűrűn kerül jogi herce-hurcába az Apple, ám valószínűleg a múltban kevésszer kellett felvenniük a kesztyűt egy gyermekkel. Most ez a helyzet.

2023.12.01. – Manapság nagyon nehéz jót tenni az embereknek. Az internet népe előszeretettel áll bele bármibe és bárkibe, sok esetben csak azért, „mert megtehetik”. Teljesen mindegy, hogy milyen témában látunk posztot, a kommentek között biztosan találni valakit, akinek nem tetszik valami a tartalomban. Ám pont ezért, mert mindenkire és ráadásul nagy hatással van az online tér, arra is figyelni kell, hogy ott mivel találkoznak az emberek. Az emojik már évtizedek óta segítik az online kommunikációnkat, pont azért, hogy kevesebb félreértés érjen minket. Mégis, amikor megszülettek, a sztereotípiákat az emberek még képesek voltak humorosnak tartani. Mára már ez nem feltétlenül van így, s még ha egy adott illető képes látni a humort egy-egy kifejező fejecske mögött, mások még nem biztos. Ez pedig kellemetlenségeket okozhat. Az Apple most pontosan emiatt került kutyaszorítóba, méghozzá egy 10 éves kisfiúval szemben.

„Zsenik” kontra Alma

 

Az Apple készülékein ugyanis létezik egy úgynevezett „nerd” emoji, ami egy szemüveges, nagyfogú, mosolygós arcot ábrázol. Teddy Cottle, egy 10 éves – szemüveges –  brit kisfiú viszont emiatt nagyon kényelmetlenül érzi magát. Sőt, elmondása szerint a környezete is bántja emiatt. Szerinte szabályosan megalázó a nerd emoji a hozzá hasonló, egyébként eszes, szemüveges emberekre nézve. Arról nem is beszélve, hogy a kilógó fogak pedig csak további olajat öntenek a tűzre. Cottle úgy véli, hogy menthető a helyzet, petíciót indított, hogy az Apple-höz is eljusson a követelése.

„Úgy gondolom, hogy a szemüveges emberek menők, és aggódom, hogy azok, akik először kapnak szemüveget, azt hiszik, hogy nyulaknak vagy patkányoknak fognak kinézni” – tette hozzá. Eddig 386 aláírás érkezett az online petícióhoz.

Szerinte a nerd emojinak vesznie kell, helyére pedig egy „genius” (zseni) emojit tervezett. Az arc nem változna hatalmasat, de lekerülnének róla a sztereotíp fogak és egy mosolygós szájvonal váltaná azokat fel.

apple

A Google és a Meta egyébként már egy ideje egy hasonló variánst használ, jó pár éve elvetették a fogakat és lecserélték azt egy széles mosolyra. Az Apple mind a mai napig kiállt a nerd emoji mellett, idővel kiderül, hogy Cottle petíciója megváltoztatja-e a véleményüket.

Ezt olvastad már?

Itt a Shipment!? – Ezekkel a Modern Warfare III módokkal játszunk a héten

×