Az anime műfajt a látvány és az izgalom mellett a zseniális történetvezetésekért szeretjük, de némelyik háttérsztori darabokra töri az ember szívét.

2023.12.01. – Egy jól megrendezett anime receptjének kulcsa az, hogy minden a karakterek mögé írt háttérsztori önmagában is érdekes legyen – olyan, amihez könnyű empátiával viszonyulni. A néző érzelmi kötődésének kiváltásához gyakran traumatikus és szomorú háttértörténeteket használnak: Ezek szabják meg aztán a főhős és a mellékszereplők motivációit, sőt, gyakran a főgonosz is jobban értelmezhető, ha megható előzménytörténet árnyalja a személyiségét.

Ha együtt tudunk érezni a karakterekkel, akkor biztosan tudhatjuk, hogy az egész anime sorozatot élvezni fogjuk. Drukkolunk a célok eléréséért, átérezzük a hősöket érő veszteségeket, megértjük az antagonisták vágyait és még jobban megdöbbenünk a nagy fordulatokon. A hősök életében gyakran váltja egymást a trauma, a lelkiismeret-furdalás és a megváltás, így a háttérsztori megadja a szükséges mélységet és érzelmi rezonanciát ahhoz, hogy egy-egy anime remekművé nemesedjen a szemünkben. Íme, ezek a legjobb háttértörténetek, amelyek egész sorozatokat vittek el a hátukon! Kösz a segítséget a gyűjtéshez, DualShockers!

Guts (Berserk)

Ha valaki eleve egy felakasztott holttestből születik újjá és egy abuzív zsoldos felügyelete alatt nevelkedik, akkor a sorsa törvényszerűen tragikus. Az élete az erőszakról és a túlélésről szól, a mindennapjai pedig nélkülöznek mindenféle kedvességet és gondoskodást. Ha mindez nem lenne elég, Gutsot teljesen összetöri az, hogy végig kell néznie bajtársai brutális feláldozását, de aztán még a szerelmét, Cascát is meggyalázzák, ami végképp’ kiheverhetetlen sebeket ejt rajta. Nem véletlen, hogy az éjszaka démonjainak pusztításán keresztül próbálja kitombolni az örökké lángoló dühét.

Itachi Uchiha (Naruto)

Itachi tragikus története az áldozatokról, a félreértett szándékokról és a szívszorító döntésekről szól. Az Uchiha-klán egykori legjobb nindzsája ő, aki fiatalon csatlakozik az Anbuhoz, és szembesül a shinobi világ kemény valóságával. Végül egy lehetetlen döntés elé kerül, ami oda vezet, hogy elintézi a saját klánja lemészárlását, de ezzel legalább megakadályoz egy polgárháborút és megvédi az öccsét. A világ ugyanakkor gonosztevőként bélyegzi meg, ráadásul az élete tele van terhes titkokkal, és komoly áldozatokat kell hoznia a béke fenntartása érdekében. Tragikus sorsát önzetlen tettek és a nagyobb jó érdekében hozott áldozatok öröksége jellemzi, míg végül saját a saját, korábban súlyos áron megóvott testvére öli meg.

Captain Levi (Attack On Titan)

Levi kapitány az anime egyik legkedveltebb karaktere, aki kivételes titánölő képességeiről és sztoikus személyiségéről ismert, de a múltja tele van nehéz terhekkel és veszteségekkel. Egy zord földalatti városban, szegénységben nevelkedik, és szörnyű körülmények között harcol a túlélésért, miközben az édesanyja prostituáltként próbálja meg eltartani, de végül őt is elveszíti. Az élete drasztikusan megváltozik, miután összefut Erwin Smith-szel, aki felismeri a képességeit, és beszervezi a titánok ellen küzdő hadtestbe. Nyugodt külseje mögött számos áldozat súlya és az emberiség iránt érzett felelősség nyomja a vállát.

Sanemi Shinazugawa (Demon Slayer)

A Demon Slayer fenomenális elbeszélés: képes rá, hogy szimpátiát ébresszen bennünk a gonosz démonok iránt is, főleg, ha azok nem maguk választhatják meg a sötét életútjukat. Az anime összes háttértörténete közül talán Sanemié a legszomorúbb, hiszen csaknem a teljes családját kiirtja a saját, démonná változott anyja. Végignézi, ahogy a testvérei szörnyű halált halnak, de aztán megöli az anyját, ami az utolsó életben maradt testvére szemében kegyetlen gyilkossá silányítja. A múltjából származó fájdalmat és bánatot agresszív viselkedés mögé rejti.

Ymir (Attack On Titan)

Ymir háttértörténete még az Attack on Titan könyörtelen világához mérten is tragikus. Gyerekként egy vallási szekta kulcsfigurája, majd általános bűnbakja, aztán évtizedekre agyatlan titánná változik, mígnem visszanyeri emberi alakját, és megpróbál életében először ilyen módon érvényesülni. Ymir feltétel nélküli szeretete Historia Reiss iránt felfedi a lelkében dúló érzelmi zűrzavart. Később leszűri a tanulságokat a múltjából, ami szabadságvágyhoz és az elvárásoktól való meneküléshez vezet. Karakterének útja az egyik legjobb, egyben legtragikusabb is ebben az anime sorozatban.

Sanji Vinsmoke (One Piece)

A karakter múltja a szenvedés és a kitartás egyik legmegrázóbb története, amit csak egy anime elmesélhet. A hatalmas és kegyetlen Vinsmoke családba született Sanji könyörtelen bántalmazással és elhanyagolással szembesül, amiért nem született olyan erősnek, mint a testvérei. A családtagjai rengeteg fizikai és érzelmi kínt okoznak neki, de vigaszt talál egy szakácskönyvben, ami új álom felé tereli. Családjától nem kevés küzdelem árán elszakadva csatlakozik Zeffhez, akivel napokra élelem és víz nélkül reked egy szigeten, de aztán megmentik őket. Végül csatlakozik egy kalóz csapathoz, amiben valódi bajtársi kötelékekre lel és végre megerősödve kezdhet el megküzdeni a traumatikus múltjának sebeivel.

Shouya Ishida (A Silent Voice)

A háttértörténete mélyen megindító és tele van sok-sok lelkiismeret-furdalással, hiszen kisfiúként addig szekálja süket osztálytársát, Shoko Nishimiyát, hogy az végül elhagyja az iskolát. Évek alatt felemészti a bűntudat, és a társai kiközösítik, így elszigetelődve küzd a depresszióval. Megpróbálja jóvá tenni a tetteit: igyekszik kapcsolatot teremteni Shokóval és másokkal, akiket szintén zaklatott, ahelyett, hogy öngyilkosságot követne el, amit eredetileg tervezett. A kommunikációra és megértésre irányuló őszinte erőfeszítések révén Shouya megbocsátást keres, és sokkal jobb emberré válik. Gyönyörű történet, egyébként.

Ray (The Promised Neverland)

Ray a központi szereplő ebben az anime sorozatban, egy árva fiú, aki egy intézetben, a Grace Field House baljós falai között nevelkedik. Az árvaházban felnövő Ray a legtöbb gyereknél hamarabb ismeri meg a létezésük mögött rejlő szörnyű igazságot: felfedezi, hogy démonok haszonállatának nevelik őket. Ez a tény persze alaposan beárnyékolja sRay gyermekkorát. A tudás terhe nehezedik rá, ami alapvetően változtatja meg a viselkedését: csendes és zárkózott gyerek lesz belőle. Ray küzdelme a helyzetéből fakadó nyomasztó kétségbeeséssel vegyes pesszimista életszemléletté alakul. Olaj a tűzre, hogy rájön: a gondozó, Isabella a biológiai anyja, egyben az a személy is, aki feleteti démonokat a gyerekekkel.

Ismerj meg még több zseniális anime sztorit:

Ez a 8 anime nem is japán, mégis egytől egyig zseniális

×