Nem csak a felkelő nap országa képes jó anime sorozatot vagy filmet készíteni. Ezek a Netflix, az Amazon és például a Max legjobb műsorai a műfajban.

2023.11.27. – A rajongók legnagyobb örömére az anime új virágkorát éli. Hatalmasra duzzadt a közönsége, ezért egyre több magas színvonalú sorozat és film készül a műfajban. De hiába Japán az őshazája, nem készíthetnek mindent ők, egymagukban. Ezek a legjobb olyan anime műsorok, amelyeket például a Netflix, a Max és az Amazon is műsorra tűzött, de nem japán, hanem nemzetközi alkotógárda készítette őket. Köszi a segítséget a gyűjtéshez, Dual Schokers!

Avatar: The Last Airbender

Ez a 2000-ben megjelent Nickelodeon sorozat talán a leghíresebb „nyugati anime”, ami létezik. Három évadot ért meg, és ha nem is lett hosszan tartó siker, óriási erénye, hogy látszik rajta az alkotók odaadása. Ha valamit nem kötelességből, hanem szeretettel készítenek el, az nagyon pozitív nyomot hagy a végeredményen. Amerikai rajzfilmes mestermű, a saját jogán, de úgy, hogy ragaszkodik az eredeti mese alap motívumaihoz. A négy fő elem társadalmainak békéjét felzavarja a Tűz nemzetség támadása, és elveszni látszik az esély a védekezésre, mert eltűnt az Avatar, a minden elemet egymaga uralni képes hős. Egy egész évszázad telik el, mire feltámad a remény Aang, az utolsó léghajlító feltűnésével.

The Legend of Hei

Az indiai Joy Pictures 2019-ben megjelent egész estés anime filmje a szellemlények (elfinek) és emberek együttélésének bonyodalmait dolgozza fel, nagyon szívmelengető elemekkel és sztorival. Lényegében a 2011-es, mindössze két évadot megért sorozat előzménytörténete, ami a macskaszellem, Luo Xiaohei életéről mesél. Nem csak animációs szempontból kiemelkedő, hanem a gazdag narratíva miatt is. Bármeddig elidőznénk benne, ha végre folytatnák a sorozatot is, de a harmadik évadnak évek óta se híre, se hamva.

Link Click

Ez 2021-es, kínai sci-fi thriller egy olyan bűnügyi anime, amire nem is tudtuk mekkora szükségünk van, míg meg nem jelent. Cheng Xiaoshi és Lu Guang sztoriját követi: a két fiú képes fotókon keresztül belépni és betekinteni a múltba. Mentoruk, Qiao Ling segítségével elkezdenek embereknek segíteni, hogy megtaláljanak múltban eltűnt dolgokat. Egy különös gyilkossági ügyet is felfedeznek, aztán ez lesz a sorozat fő történetszála. A Link Click egy kellemes meglepetésnek ható természetfeletti bűnügyi dráma, benne egy óriási cliffhangerrel, ami egyszerre kísérti az ember gondolatait és melengeti a szívét.

Teen Titans

Még egy klasszikus. Gondoltad volna, hogy már húszéves sorozat? Az amerikai Teen Titans az egyik legnehezebb feladatot vette sikerrel, ami létezik: könnyed, emészthető módon, alacsony korhatár-besorolás mellett kellett generációkkal megismertetnie a DC szuperhőseit. Öt fiatal fog össze benne a világ megmentésére, de nem csak az ellenségekkel, hanem saját múltjukkal is meg kell küzdeniük. Általában elég jól követhető, hiszen egy-egy epizód egy-egy konfliktust mesél el, de azért akadnak benne több részen át tartó történetszálak is. Máig az egyik legjobb Cartoon Network produkció.

Fog Hill of Five Elements

Ez is donghua, vagyis kínai animáció, ami elsősorban a különleges harci koreográfiákról ismert. A főhősünk a Tűz elemének választott mestere, Yixuan, aki kissé bevadul a szerettei elrablása után. Megszállottan kutat a szörny után, aki elragadta őket, és eközben belebonyolódik egy háborúba is. Bár a 2013-as anime kétségtelenül legjobb része a harc, maga a misztikus történet az, ami szépen összetartja a remek történetet. Yixuan minél több szörnnyel akaszt bajszot, annál több mindent tudunk meg a múltjáról és képességeiről.

RWBY

Eddig kilenc évadot megért, 2012-ben indult, amerikai anime websorozat. A történet szerint Ruby Rose és társai olyan nagy harcosokká képzik magukat, akik képesek felvenni a kesztyűt a világukat veszélyeztető, gonosz éjszakai szörnyekkel, a Grimekkel. A fájdalmasan fiatalon, mindössze 34 évesen elhunyt Monty Oum animátor és író egyik utolsó munkája. A sorozat talán legnagyobb erőssége – a látványos CGI animáció mellett – az, hogy elképesztően szövevényes világot teremt.

Castlevania

Több szempontból is különleges Netflix anime, hiszen egyrészt nem japán, hanem amerikai, másrészt pedig videojáték-adaptáció, ami ráadásul a kifejezetten jól sikerült. Rendkívül okosan árnyalja az emberiség kiirtására készülő Drakulát, aki az emberek, ezen belül a katolikus egyház inkvizítorai miatt veszítette el a feleségét. A motivációi és az elhatalmasodó őrülete hiteles és érthető, akárcsak a vele szembeszálló maroknyi harcosé is, akik szó szerint mindent kockára tesznek a sikerért és váratlan szövetségeket kötnek. Hab a tortán, hogy kifejezetten mulatságos dialógusokban dúskáló sorozatról van szó. Remek a humora, túlfűtött az erotikája, véresek a harcai. Nagyon egyben van, na.

Hitori no Shita: The Outcast

Újabb bizonyítéka annak, hogy a kínaiak is nagyon tudnak animét készíteni, ha akarnak. A Hitori no Shita: The Outcast technikai értelemben nem egy újító produkció, de nem is akar az lenni. Itt inkább az volt a fontos, hogy a történetvezetés hagyományainak megőrzése mellett adjanak valami újat a közönségnek. A főszereplő, Chou Soran egy nagyon hétköznapi főiskolás, aki belekeveredik egy váratlanul szörnyű incidensbe: egy temetőben sétálva zombik rontanak rá, de egy titokzatos lány megmenti, majd eltűnik a szeme elől. A különös találkozás teljesen felforgatja Chou Soran sorsát: csatlakozik a misztikus hatalommal bíró Kívülállók szervezetéhez. Ha mostanában kezdenél bele, szólunk: bár a sztori lassan lendül be, megéri időt szánni rá, mert szépen fel fog pörögni.

Reméljük ez az anime is legalább olyan jól sikerül, mint a lista szereplői:

Két előzetesen az új The Witcher anime – az eredeti Geralttal

×