A Z1 Extreme processzorral felvértezett ROG Ally egy új szintet képvisel, ám a kistesó közvetlenül a Steam Decket szorongatná meg.

2023.11.30. – A Valve november elején jelentette be, hogy az LCD-s változatok után immáron OLED paneles Steam Deck készülékekkel is jelentkeznek. Ezek nem az LCD-s modellek mellé, inkább a helyükre érkeznek, így a régebbi készülékek is kellemes árazást kaptak. Úgy tűnik azonban, hogy a többiek sem tétlenkednek. A Steam Deck nyomán az Asus idén kihozta a ROG Ally-t, de a Lenovo műhelyében is elkészült a Legion Go. Azt már a ROG Ally megjelenésekor is lehetett tudni, hogy egy szerényebb példány is érkezik majd, kora ősszel pedig debütált is a „sima” változat.

Z1 vs. Z1 Extreme - A két ROG típus erejének különbségei

Z1 vs. Z1 Extreme – A két ROG típus erejének különbségei

A kisebb Ally változat leginkább CPU és GPU szinten „szenvedi” meg az árcsökkentést, a többi specifikációjában nem marad el a nagytestvértől. A drágább chip a Z1 Extreme nevet viseli magán, az olcsóbb pedig egyszerűen csak Z1 kódra hallgat. Korábban azt valószínűsítették, hogy a háttértár is némileg kevesebb lesz majd az olcsóbb változatban, ám szerencsére ez sem bizonyult igaznak. Az őszi, 30-40 ezer forintos árkülönbség azonban nem volt túl biztató, sokan inkább az erősebb példányt pakolták a kosárba. Előbb-utóbb számítani lehetett arra, hogy az ASUS valamit lépni fog.

Hatalmasat zuhant a sima ROG Ally ára az elmúlt időszakban

Hatalmasat esett a ROG Ally ára

Hatalmasat esett a ROG Ally ára

Ahogy az lenni szokott, első körben az Egyesült Államokban jelennek meg az akciók. A hivatalos forgalmazó ott a Best Buy az első változat megérkezése óta. Az elmúlt időszakban a korábbi, 600 dolláros ár helyett már sokszor találkozhattak 500 dollár körüli árcédulával az ottani vásárlók. A Steam Deck OLED megjelenése azonban alaposan felforgatta a piacot. Immáron 400 dollár, azaz 140 ezer forint környékén is bárki megvásárolhatja az ASUS hordozható készülékét. 

Ennek köszönhetően már sokkal jobb alternatíva lehet a belépő kategóriában. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a „sima” Z1 modell ereje sok esetben még a Steam Deck-nél is rosszabb FPS számokra elegendő. A Windows támogatás, a kicsit jobb kijelző szólhat a ROG Ally mellett, néhány játék esetében ez bizony döntő szempont lehet. Az iparági pletykák még egy újabb áresést sem tartanak kizártnak, a cél a 350 dolláros szegmens lehet. Remélhetőleg az amerikai régió után az európai forgalmazók is csökkentik az árcédulákat, hiszen ebből a hazai vásárlók még semmit nem éreznek.

Forrás: Videocardz

VR-terápiát indít mentális betegenek a Semmelweis Egyetem

×