November 16-ától új fejezettel bővül a Steam Deck életszakasza. Íme a második változat, mely több újdonsággal kecsegtethet, mint azt sejteni lehetett.

2023.11.16. – A Valve Steam Deck sikeressége nem is kérdéses. Nem csak házon belül ért el nagy eredményeket, de az iparágat is megreformálta egy kicsit. Azóta megérkezett az Asus ROG Ally, de a Lenovo Legion Go mellett sem mehetünk el szó nélkül. Az óriáscég azonban mindig úgy fogalmazott, hogy a Steam Deck 2-re még sokat kell várni. Évekig nem akarnak hozzányúlni a jelenlegi rendszer erejéhez, az elsődleges cél annak teljesen kiaknázása. Sokan ezt úgy értelmezték, hogy semmilyen átalakítást nem kaphat a Handheld PC. Sajnos ők nagyot tévedtek, hiszen néhány nappal ezelőtt a Valve hivatalosan is bemutatta a Steam Deck OLED változatát. Az új kütyüt már mától, november 16-ától beszerezhetik a rajongók.

Mennyivel jobb a Steam Deck OLED változata?

Már az első specifikációk is biztatóak voltak, ám a független mérésekig meglehetősen szkeptikusan kezeli ezt a közösség. Különösen igaz ez a tech és gaming rajongó felhasználókra, akik az utolsó tized FPS-t is szeretik kiaknázni a kütyüikből. Az OLED kijelző egyértelmű előny, ám mivel nyújthat még többet a Valve Steam Deck második változata?

Kezdjük is először a „szomorú” hírrel. A Valve a korábbi ígéreteknek megfelelően nem módosított a kütyü erején. Továbbra is az AMD egyik Zen 2-es APU-ját használja a Deck. Az egyetlen változás, hogy immáron 6 nanométeres gyártástechnológián teszi ezt. Ezt nem csak jobban lehet hűteni, de a fogyasztása is kevesebb lett. Összességében ezt okolhatjuk a közvetett javulásokért. A tesztek során kiderült, hogy:

  • A készüléket gyorsabban tölthetjük fel
  • A Steam Deck lassabban merül, részben a 6 nanométeres gyártástechnológiának, részben az OLED kijelzőnek köszönhetően
  • Sokkal kellemesebb hőfokokkal rendelkezik a kütyü, melynek köszönhetően néhány FPS-el többet képes kisajtolni a játékokból
  • Az OLED kijelző nagy eséllyel nem szenved majd beégéstől, hasonló megoldást alkalmaznak, mint a Switch
  • A teljes belső felépítés megváltozott, jobb csavarok tartják egyben a házat
  • Javult a hangszóró is

A nyers specifikációk – Melyiket vegyem?

Steam Deck LCD Steam Deck OLED Steam Deck OLED
CPU AMD Zen 2 CPU 4c/8t – 7 nanométeres gyártástechnológia AMD Zen 2 CPU 4c/8t – 6 nanométeres gyártástechnológia AMD Zen 2 CPU 4c/8t – 6 nanométeres gyártástechnológia
Grafika AMD APU RDNA 2 8c – 7 nanométeres gyártástechnológia AMD APU RDNA 2 8c – 6 nanométeres gyártástechnológia AMD APU RDNA 2 8c – 6 nanométeres gyártástechnológia
RAM 16GB LPDDR5 5500MHz 16GB LPDDR5 6400MHz 16GB LPDDR5 6400MHz
Tárhely 256GB SSD 512GB SSD 1TB SSD
Kijelző 7-inches LCD, 1280×800 7.4-inches HDR OLED 7.4-inches HDR OLED
Képfrissítési ráta 60Hz 90Hz 90Hz
Csatlakozás Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0 Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3 Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3
Akkumulátor 40 Whr, 2-8 játékóra 50 Whr, 3-12 játékóra 50 Whr, 3-12 játékóra
Súly 666 gramm 640 gramm 640 gramm

A melyiket vegyem részen nem érdemes elgondolkodni, maximum akkor, ha minden egyes forint számít. A Valve egyértelműen a régi modellek helyére és NEM MELLÉ szánja az OLED-es változatokat. A 64 GB-os és 512 GB-os LCD változatot nyomott áron találhatjuk meg a Valve boltjában, de csak amíg a készlet tart. A 256-os LCD változat még velünk maradhat egy ideig, ám nem kell meglepődni, ha szépen lassan eltűnik az is. Összességében tehát egy igazi minőségi ugrással jelentkezett a Valve, miközben a régi tulajdonosok sem szenvedik meg azt, hiszen a nyers erő valójában azonos maradhatott. Az 512 GB-os változatért 569 eurót, azaz 215 ezer forintot kell kicsengetni. Az 1 TB-os modell pedig 679 eurós, azaz 256 ezer forintos magyar árcédulával vár a potenciális vevőkre. Mindenképp érdemes tehát az OLED-es változat megvenni, rengeteg kisebb-nagyobb előnnyel rendelkezik az első verzióhoz képest.

Tudtad? – Prémium előfizetéssel sem teljesen reklámmentes a YouTube

×