Ha a gyereked vagy apró rokonod szintén megszállottja a videojátékoknak, máris van közös témátok – de mit válassz neki karácsonyra? Segítünk!

2023.11.30. – Gyereknek könnyű ajándékot venni? Egy fenét! Pláne manapság, amikor egyetlen kiadó ünnepi akciójában is többezer videojáték szerepel a kínálatban. Légy felkészült és magabiztos: a család kicsi gamerei mellett te magad is élvezni fogod a 10 legjobb játékot, 10 év körüli gyerekeknek. Persze vedd számításba, hogy a listánk, mint általában, ezúttal is szubjektív!

A válogatás során kerültük az olyan címeket, amelyek csak egyetlen platformra jelentek meg, hogy a lehető legtöbb eszköz szóba jöhessen, amivel otthon jó eséllyel rendelkeztek. Ha gyereked / kistesód / fiatal rokonod számára keresel tökéletes videójátékot a téli szünetre és a karácsonyi estékre-éjszakákra, a helyedben ezekből böknénk rá valamelyikre:

1. Lego 2K Drive

Ha olyan versenyjátékot szeretnél otthonra, ami neked és a 10 év körüli, vagy az alatti gyereknek is mókás, akkor keresve se találhatnál jobban ennél a fizika törvényeire fittyet hányó címnél. Teljesen lemond a realizmusról a tiszta képzelet javára, de ezt teljesen őszintén és bájos könnyedséggel teszi, hiszen szó szerint játékautókról szól, amelyek tömbökből épült világokban száguldanak és átalakulni is képesek, ha kell. Figyelj viszont oda a gyerekre, nehogy túl sok mikrotranzakciót varrjon a nyakadba, mert egy olyan videojáték, ahol van rá lehetőség, dögivel!

Platform: Nintendo Switch, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S/, Xbox One, PC

2. Minecraft

A Minecraft népszerűsége a gyerekek körében szinte elfeledteti, hogy maga a cím már több mint tízéves. Ez idő alatt a virtuális építőjáték nagyon megszilárdította szerepét a gaming piacon és gyakorlatilag egy új generáció Legója lett. Még a Microsoft is rájött (miután milliárdokért felvásárolta a fejlesztő céget), hogy csak saját magának ártana, ha a Minecraftot egyetlen rendszerre korlátozná. Így listánk elvárásának is megfelelve, nagyjából mindenféle kütyüre, számítógépre és konzolra van egy-egy portja.

Platform: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, macOS, Windows 10, Raspberry Pi, Android, iOS

3. Lego Star Wars: The Skywalker Saga

A Lego Star Wars: The Skywalker Saga mind a kilenc eddig elkészült nagyjátékfilmet egyetlen, epikus Star Wars-kalanddá fűzi össze. A játékban végigjátszhatod a sorozat főbb cselekménypontjait, Anakin versenyfutamától Rey végső leszámolásáig, de minden-minden egy komikus, Lego-szerű felütéssel zajlik. Az átdolgozott fejlődési és harci mechanizmusok a fiatalabb játékosok számára sem bonyolítják túl a dolgokat. Ha befejezted a sagát, folytasd a történetet a több mint húsz, nyílt világú bolygó felfedezésével!

Platform: Nintendo Switch, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC

4. Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville

A Plants vs. Zombies eredetileg egy nagyszerű, mobilos, bázisvédő videojáték, amivel még mindig érdemes játszani, viszont később az EA megvásárolta a franchise-t, és úgy döntött, több platformon is játszható, monumentális shooterré fejleszti. Elsőre (és másodikra is) hülyén hangzott az ötlet, de az eredménye a Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville lett. Ami, hozzáállás kérdése, de technikailag élvezetes paródia, amiben zombihordákat vagy állig felfegyverzett zöldségeket irányítasz. A Battlefield Frostbite motorja hajtja és még a Destinyből is merít némi ihletet.

Platform: PlayStation 4, Xbox One, Windows 10

5. Rocket League

Évekkel ezelőtt egy bátor ember bement egy tárgyalóba a focizó autók ötletével és ahelyett, hogy agyoncsapták volna, arcade sportjátékot fejlesztettek belőle. Szerencsére. Mert a bugyuta alapkoncepció ellenére egy nagyon mókás, szórakoztató cím lett belőle. Amit a fejlesztő első próbálkozása, az érdektelenségbe fulladt Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars után tényleg nem feltételeztünk volna. Az autóvezetés, a turbó, a szökdelés és kapura lövés felébreszti a győzni akarást mindenkiben, és ha még sikerül is, az nagyon kielégítő játékélményt eredményez. Karácsonyi hülyéskedésnek tökéletes.

Platform: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, macOS, Windows 10

6. Crossy Road

Oké, ajándékba nem jó, mert tök ingyen van, viszont az ünnepek üres óráit tök jól el lehet ütni vele. Pláne hasznos, hogy ebben az esetben nem igazán kell tartani attól, hogy mikrotranzakciókat pittyent rá a gyerek. A Crossy Road (és spin-offja, a Disney Crossy Road) a Frogger videojáték végtelenített változata, itt viszont egy csirkét kell átjuttatnod különböző, stilizált utak túloldalára. A játék tényleg egy fillérbe sem kerül, függetlenül attól, hogy egyszer vagy milliószor játszol vele.

Platform: Android, iOS, Windows 10

7. Cuphead

A Cuphead abszolút gyönyörű, kézzel rajzolt, 1930-as évekbeli rajzfilmeket idéző látványvilága azonnal elvarázsol minden gyereket, és az örömteli nosztalgia érzés (főleg a régi Looney Toones mesék miatt) akár könnyet is csalhat a szemedbe. A meghatottság könnyeinek helyét mondjuk a kín és a harag szikrái vehetik át, amikor számodra is kiderül, hogy ez a sidescroller valójában elég nehéz tud lenni, még felnőtt játékosok számára is. Nem mondjuk, remek darab, de csak birkatürelmű gamereknek!

Platform: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, macOS, Windows 10

8. Disney Dreamlight Valley

A Disney Dreamlight Valley a Life Sim címek kényelmét idézi, csak éppen még hangulatosabb az egész azzal, hogy a videojáték világát ismerős Disney-arcokkal tölti fel. Bizony: miközben éled az életed, főzöd az ételeidet és bővíted a városodat, még barátságot is köthetsz az ismerős rajzfilmhősökkel, Goofytól Wall-E-ig. Minél mélyebbre jutsz, annál jobban felfedezheted a játékban rejlő kalandokat. Csak hagyd, hogy sodorjon magával – hidd el, megéri, neked és a gyereknek is!

Platform: Nintendo Switch, PlayStation 4/5, Xbox Series X/S/One, Mac, PC

9. Fortnite

Teljesen ízlés és egyedi szülői felfogás dolga, hogy egy 10 év körüli gyereknek engeded-e játszani az ehhez hasonló, meseszerű esztétikával rendelkező shootereket, de teljesen kizártnak tartjuk, hogy a korosztály bármelyik (elsősorban fiú) tagja ne érdeklődne a Fortnite iránt. Előbb nyilván te magad nézd meg, hogy egy ennyire (egyébként nem nagyon) erőszakos tartalom belefér-e a családi értékrendbe! A kipróbálása teljesen kockázatmentes, lévén ingyenes battle royale-ról van szó, így ajándékként is inkább a különböző kiegészítők megvásárlása és például egy V-Buck csomag jöhet számításba. Ha a gyereknek engeded és szereti a Fortnite-ot, akkor értékelni fogja a digitális apanázst.

Platform: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Mac, PC, Android, iOS

10. Kingdom Hearts III

Lehet érvelni úgy, hogy a Kingdom Hearts sorozat egy átverés, mert a Square Enix Mickey egeret, Donald kacsát, Goofyt és más Disney-figurákat cuppant rá egy olyan játék borítójára, ami valójában egy anime-RPG. A fanatikus rajongótábor azonban őszinte epekedéssel vegyes imádattal öleli ezt az abszurd kombinációt. És hidd el: Disney-filmek külsőségei között lógni jobb móka, mint elsőre gondolnád, pláne egy gyereknek.

Platform: PlayStation 4, Xbox One

Ja, és a gyereknek már nem fontos a lemez – meg lassan senki másnak se:

Karácsony 2023: kutyának se kell a fizikai játék, mindenki előfizetést akar

×