Az üzletek állítólag RTX 4090 és más Nvidia kártyákat vásárolnak fel, hogy jól megszedjék magukat a nemrég kialakult helyzet után.

Németh Dávid

2023.11.30. – Olvasóink többsége talán tudja, hogy kik azok a scalperek, avagy haszonlesők. Ők azok, akik a készlethiány és a nagy érdeklődés közepette konzolokat, videokártyákat vásárolnak fel halomra, hogy amikor nem lehet kapni, többszörös áron kínálják őket. Ezzel persze jól megszedik magukat. Ezt általában azonban magányszemélyek csinálják, így nagyon meglepődtünk, hogy vietnami boltok is erre készülnek, és RTX készleteket halmoznak fel.

Nemrég egy vietnami boltban készültek „vicces” fotók, melyeken felhalmozott RTX 4090 készlet előtt pózolás is látható. Az üzlet ugyanis arra készül, hogy jól kihasználja a Kína és az Egyesült Államok között kialakult feszült helyzetet. Biden kormánya ugyanis nemrég igen komoly szankciókat vetett be Kína ellen. Ennek eredménye, hogy Kínába nem lehet beszállítani bizonyos Nvidia chipeket, melyek alkalmasak az AI technológia fejlesztésére. Ezek közé tartozik az RTX 4090 is.

Vietnami scalperek

A nemrég X-en megjelent képeken óriási halom RTX videokártya látható, sőt a posztból kiderül, hogy a régióban több hasonló bolt is ezt teszi, ahogy látják, hogy Kínában egyre szigorúbb szankciók lépnek életbe. Vicces, hogy amúgy maga Vietnam is szerepel a szankciós listán. Az országnak több engedélyre van szüksége az Nvidia chipek importálásához. Ez azonban csak a belföldi értékesítésre vonatkozik, nem pedig az exportra. Így aztán miért ne segítenének a kínaiaknak abban, hogy RTX videokártyához jussanak? Persze várhatóan elég magas áron.

A szankciók bevezetése után Kína nem juthat hozzá az importált GPU-khoz, hogy azzal segítsék saját AI-technológiájuk fejlesztését. Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója azonban hónapokkal ezelőtt figyelmeztette a kormányt, hogy Kína egyszerűen legyártja majd a sajátjait. Az elmúlt hónapokban a kínai vállalatok már elkezdtek saját hardverrel, például processzorokkal hivalkodni.

Az RTX 4090 azonban jelenleg az egyik legerősebb kártya, amihez a kínaiak most nehezen jutnak hozzá. Valószínűleg aki nagyon szeretne, simán kifog majd fizetni magasabb árat egy vietnami kereskedőnek. Izgalmas időszak vár a kínai gamerekre.

Ezt láttad már?

Majd 900 ezret fizet egy cég annak, aki megnéz 25 karácsonyi filmet

×