Lezajlott az év második HunJam eseménye, ahol a fiatal magyar fejlesztőknek 48 óra alatt kellett egy játékot készíteni – melyeket bárki ingyen kipróbálhat.

2023.11.29. – Épp csak egy kicsit késtem meg október 27. és 29. között megrendezett idei második HunJam eseménnyel, ahol a hazai játékfejlesztés leginkább újabb tehetségei mutathatják meg magukat és a képességeiket. Az ilyen játékjamek tőlünk nyugatabbra mondhatni rendszeresek, Magyarországon azonban valamiért még csak most kezd igazán meghonosodni. Persze, már az ősidőkben is léteztek már számtech klubok, de olyan – offline – eseményeket ritkán rendeztek, melyek teljes mértékben a játékfejlesztésről, az alkotásról szóltak volna.

Ezt a gigantikus tátongó űrt próbálja meg jól betömködni a HunJam, ami 2023 második, történetének pedig harmadik fejlesztői jamjét bonyolította – átütő sikerrel. A HunJam kétnapos októberi eseményén több mint 70-en vettek részt – és bizonyára még többeket is érdekelt volna, de a helyszín szűkössége miatt hamar le kellett zárni a jegyértékesítést. A nevezett fejlesztőknek a növekedés témájában kellett bármilyen kapcsolódó játékot készíteni, a legtöbben pedig egészen kreatív megoldásokkal álltak elő.

Volt, aki kézzel festet háttérre készített egy remek mókát, volt, aki Doom-féle brutális FPS-t csinált a témában, de született játék a tower defense, építgetős stratégia, ügyességi, de még a szimulátor műfajában is.

Kép: HunJam Facebook-oldala

Az októberi HunJam végére 19 különleges játék született, melyet most bárki teljesen ingyenesen ki is próbálhat. Természetesen senki ne egy AAA-s mókát várjon, hiszen a magyar tehetségeknek mindössze néhány órájuk volt, hogy egyáltalán kitalálják a koncepciót, felépítsék a játékmenetet, illetve mindezt játszható formában prezentálják még az óra lejárta előtt. A HunGame blog szerint a zsűriben veterán játékfejlesztők pontoztak, mint Borsics József, Maczák Balázs és Révész Péter, akik az esemény zárultával kihirdették a három dobogós játékot, illetve azok 8 alkotóját.

I. helyezett: Tower Offense 2000

Készítők: Kovács Tibor, Fodor Bence

II. helyezett: Overgrowth

Készítők: Csöndes Ádám, Herczeg Dániel, Moldován Máté

III. helyezett: Soul Segments

Készítők: Szabó Endre, Hompoth Balázs, Gáspár Bálint

Közönségdíj: Honey Beeat

Készítők: Lója Patrik, Szabó Attila, Balázs Iringó, Fejes Péter, Gál Krisztián, Szeibert Ákos, Ruben Cséffán Dávid

De a díjról lecsúszott, nem kevésbé érdekes játékokról és alkotóikról sem érdemes megfeledkezni:

  • Dotsy – Madácsi Blanka, Wenzeck Ramona, Major Péter, Bencze József
  • Growing Agony – freez
  • Nektarion – Losonczi Tamás , Szabó Gergő (GeriJ), Bodnár Gábor
  • Balloon – Hajtun Attila
  • Calculated Loss – Murek
  • SmallerBetterFasterStronger – Bohacs Tamás és társai
  • Fading Light – Bajkai Boglárka, Sike Ádám, Tomcsányi Gergely, Majoros Gábor Pál
  • Garden Guardians VS the Green Griefer – Tóth Tamás Xavér (TomX), Dávid Marcell Attila (DAM), Sepsik Olivér (Calada2), Fehér Dávid (Sleepymipy), Rajkort Kinga (Kiga)
  • Cross – Márton Zétény Péter, Tóth Tomáš, Mikus Dániel
  • Flower Defense – Fernbach Áron, Szücs Pálma, Tornyos Gábor, Urbán Gábor, Gordos Aliz, Fernbach Áron
  • Growth – Gergő Haragos, Zoltán Simon ,Gergő Haragos, Zoltán Simon
  • gARbage hero – Szentesi Botond, Pelczhoffer Tamás, Konrád Noel, Kerekes Adrienne
  • Hack ‘n’ Grow – Kassai Gréta (Arki), Tasi Zoltán (Ogike), Márk Klein (Endirell)
  • Feed Your Gods – Halász Ákos, Rónai András, Nagy Dominik, Moldován Máté

Ha pedig nem szeretnél lemaradni a jövőbeli jamekről, akkor érdemes lehet bekövetni a HunJam Facebook-oldalát, illetve a HunGame.blogot, de mostantól mi is be fogunk számolni róluk.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Az elmúlt évek 26 legjobb magyar játéka, amit mindenkinek ismernie KELL

×