A Naptár után újabb bejelentéssel érkezett a Google. Az Android készülékek első számú böngészője, a Chrome is leszámol a régebbi rendszerekkel.

2023.11.28. – Az Android jelenleg már a 14-es verziónál jár, ám a legtöbb felhasználó készülékein ennél jóval régebbi rendszer futhat. Olcsóbb telefonok esetében sokszor egy főverzió frissítés jár, így az sem meglepő, hogy a régebbi telefonokon több éves rendszert találhatunk. Manapság a gyártók kezdenek ilyen téren is fejlődni, nem ritka már a 4, 5 vagy 7 év támogatás sem. Ez azonban nem vigasz azok számára, akiknek megfelel a jelenlegi mobil, akkor is, ha több éve nem frissült.

A fejlődés az utóbbi időben nem akkora már, mint 10 évvel ezelőtt, így egy 5 éves csúcskészülékkel is vígan el lehet lenni 2023-ban. Ez azonban visszaüthet. Sokan Android 10 és 11 rendszereken ragadtak, a legtöbb androidos TV Box, okoskütyü pedig sok esetben a 7-9-es verziókkal operál. Úgy tűnik, hogy a Google az elmúlt hetekben elhatározta, hogy több szinten is elvágja a régi operációs rendszerek támogatását. Először a Naptárral kapcsolatos változásokat jelentették be. A legfrissebb verzió az Android 8 előtti készülékek tulajdonosainak már nem is elérhető.

A Chrome támogatása is megszűnika régebbi Android verziókon

A cég hivatalos dokumentumai alapján a Google Chrome 119-es verziója lesz az utolsó, mely még működik az Android 8 előtti telefonokon. Ez bizony már a fentebb említett TV Boxokat is érintheti, teljesen megszűnik a támogatás. Nem véletlenül döntött így a cég. Egyrészt a 8 előtti verziók legjobb esetben is már csak a felhasználók 5-7%-ánál lehetnek használatban. Másrészt az új funkciók, fejlesztések implementálása sem lehetséges, ha folyamatosan több éves rendszereket kell támogatni. A cég a készülékek frissítését, lecserélését javasolja a felhasználók számára.

Google Chrome Android

Google Chrome

Ez a legtöbb esetben már nem lehetséges, hiszen nem véletlenül maradtak ezeken a verziókon az adott telefonok, tabletek és egyéb eszközök tulajdonosai. A Chrome, Naptár és egyéb Google szolgáltatások frissítéseinek megszüntetése azonban komoly biztonsági kockázattal is járhat a jövőre nézve. Az érintett eszközöket legjobb esetben is médialejátszásra vagy távvezérlésre érdemes csak használni. Nagy eséllyel a Chrome és Naptár után még több gyári Google applikáció meglépheti a fenti lépést.

Forrás: 9To5Google / PCFórum

Vigyázz, random eltűnhetnek az adataid a Google Drive-ból

×