Szörnyű tragédia, de tanulsággal is szolgál arról, hogy mit okozhat a sok ücsörgés és az alváshiány. Ennek a srácnak az életébe került.

2023.11.28. – Olyan sok közvetítést vállalt egy gamer, hogy szűk egy hét leforgása alatt bele is halt. A China Daily szerint végkimerülés végzett vele, miután végig csinált egy rendkívül hosszú hetet. A streamer állítólag nappal iskolába járt és tanult, éjjel pedig – egy kis extra jövedelem reményében – élőben játszott.

Illusztráció: DCStudio – Freepik

A tartalomkészítés nem csak a közönség toxikus tagjai vagy a zaklatók miatt lehet veszélyes műfaj. Ha az ember túlhajtja magát, az ugyanúgy járhat súlyos mentális és fizika következményekkel. Potenciális veszélyforrás a kimerültségből adódó figyelmetlenség és a túlhajszoltság, ami ezúttal emberéletet követelt. A live stream vonzó lehetőséget jelenthet egy csomó fiatal számára, aki abba a hitbe ringatja magát, hogy elég, ha azt csinálja, amit szeret (játszik), de a kamerák előtt. A sikerért nagyon meg kell dolgozni, és az oda vezető úton sokan túlvállalhatják magukat. „A figyelemért bármit”, és már jönnek is a hülye ötletek, a napokig-hetekig tartó subathonoktól a minél több alvás nélkül végig tolt játékórákig.

Mit csinált ez a streamer?

A tartalomkészítés virágzó iparág, és ma már vannak olyan cégek, amelyek videók készítésére vagy élő közvetítésre bérelnek fel embereket, sőt, akár hálószobának vagy gamerbarlangnak látszó díszletet is biztosítanak hozzá. A kínai Csengcsouban egy Li nevű egyetemistát is foglalkoztatott ilyen módon egy cég, a Henan Qinyi Culture and Media Co. A srác édesapja szerint Lit november 5-én helyezték át az éjszakai műszakba, amit el is vállalt, a magasabb fizetés miatt. És tudod, mennyi volt az a „magas”? Kb. 146 ezer forintnak megfelelő jüan, amiért cserébe 26 nap alatt 15 rövid videót kellett készítenie, plusz 240 órát élőben közvetítenie. Még egyszer:

Száz… Negyven… Hatezer forintért.

Ha nem számoljuk a shortok forgatására, vágására és feltöltésére fordított időt, még akkor is borzalmas, hogy ez a fiú óránként 600 forintért (inkább jóval kevesebbért) játszotta halálra magát. Úgy tudni, hogy a streamer öt egymást követő éjszakán át közvetített, este kilenctől reggel hatig. Közben pedig élte a megszokott nappali életét: iskolába járt és tanult, csakhogy gyakorlatilag teljes alvásmegvonás mellett. A fiút november 10-én találták meg a szobatársai a gép előtt, és már akkor alig lélegzett. Mentőt hívtak hozzá, de már nem tudták megmenteni, a kórházban halottnak nyilvánították.

Persze „senki sem hibás”

A fiút foglalkoztató médiacég tagadja, hogy felelős lenne Li haláláért. A jogi képviselőjük kijelentette, hogy ők csak a teret biztosítják, és jutalékot adnak a borravalókból, de ennyi: az egész csak egy szimpla együttműködés, ami önként vállalható. Azt ugyan elismerték, hogy sok streamer nehezen tartja fenn az egyensúlyt az életében, de senkire sem kényszerítik rá az éjszakai műszakot. Hozzátette: „humanitárius megfontolásból” 250 ezer forintnyi kártérítést ajánlottak fel Li családjának.

Öt nap alatt 45 órát dolgozni nem feltétlenül veszélyes – fűzi hozzá a GameRant, megjegyezve: Linél valószínűleg az volt a baj, hogy nappali munkához szokott, így a váltás, és a mindennapi életének gyakorlatilag alvás nélküli folytatása okozhatta a tragédiát.

A leghosszabb alvás nélkül töltött időszak világrekordja egyébként 264 óra és 25 perc, vagyis valamivel több mint 11 nap.

Egy 17 éves amerikai diák állította fel, ellenőrzött körülmények között, 1963. december 28-a és 1964. január 8-a között. A srác maradandó károsodások nélkül megúszta a „weakathont”, és máig megdönthetetlennek tűnő csúcsot ért el. Ennél sokkal-sokkal rövidebb idő, úgy 36-48 óra után már szinte mindenki kidől. Li alighanem öt napon át csinálta, és sajnos nem bírta a szervezete.

Reméljük neked sosem jut eszedbe ilyesmivel szórakozni:

Embertelen: Új „alvás nélküli stream” világrekord született

×