Az első Macintosh 1984-ben érkezett meg a piacra. Az Apple akkor még talán nem is gondolta volna, hogy a Mac gépek ekkora népszerűségnek örvendenek majd.

2023.11.28. – Ma már csak Mac-nek hívjuk őket, ám régebben még a Macintosh volt a megfelelő megszólítás. Az Apple 1984 januárjában mutatta be első számítógépét, mely a Macintosh 128K nevet viselte magán. A szám sem véletlen, 128 kB memória állt a vásárlók rendelkezésére. Ez volt az első megfizethető számítógép, mely grafikus felhasználói felülettel rendelkezett. A gép lelkét a 8 Megahertzes Motorola 68000 chip adta. A számítógép egy tört fehér házban, beépített monokróm monitorral érkezett. Az akkor menő floppy meghajtó sem maradhatott ki, de egér és billentyűzet is járt hozzá. Akkoriban 2495 dolláros árcédulát kapott a masina.

A többi azóta már történelem. Manapság a MacBook, Mac Mini, iMac és Mac Studio modellek viszik tovább az örökséget. Az Apple akkor és azóta is saját operációs rendszerrel látja el a masinákat, éppen ez az egyik húzóereje a cég számítógépeinek. A fentebb is ismertetett Macintosh 128K éppen jövőre ünnepli a megjelenésének 40. évfordulóját. Nem tudni, hogy az Apple készül-e valamivel, ám az biztos, hogy az Ayaneo mérnökei nem unatkoztak.

Így ünnepli meg az AYANEO az első Apple gép megszületésének 40. évfordulóját

AYANEO AM01 - Apple Mac

AYANEO AM01

Az AYANEO AM01 nem is tudná letagadni, hogy az eredeti Macintosh gép inspirálta. Szerencsére a hardvert sem érheti kritika, modern AMD Ryzen 3200/5700U egységek kerülnek a borukat alá. Az alábbi tulajdonságokra lehet még számítani:

  • Retro design
  • Akár AMD Ryzen 7 5700U
  • Személyre szabhatóság mágneses elemekkel és matricákkal
  • DDR4 és M.2 2280 SSD támogatás
  • 35 wattos, ám szinte teljesen halk hűtés
  • Az összes fontos, modern portot megtalálhatjuk rajta
  • Előre telepített Windows 11 rendszerrel érkezik

A 8 GB RAM és 256 GB tárhelyes, 3200U processzoros változatért 150 dollárt ( 50 ezer forintot ), míg a RAM és SSD nélküli 5700U változatért 219 dollárt (  75 ezer forintot ) kell kicsengetni a virtuális kasszánál. Az biztos, hogy sok gyűjtő ráveti magát a mini számítógépre. A fenti processzoroknak köszönhetően több feladatra is befoghatóak ezek az egységek. Legyen szó háziszerverről vagy netezős masináról, hamar a lakás dísze lehet az Ayaneo AM01. Az Indiegogo kampány >IDE< kattintva érhető el.

Forrás: Videocardz

Újabb kiberbűnöző-csoportot számolt fel az Europol

×