Shrek 2001 óta a popkultúra része, s ma már el sem tudnánk nélküle képzelni a mozivilágot. Azonban már jóval korábban vászonra tervezték vinni az ógrét…

2023.11.27. – A DreamWorks nagysikerű animációs filmje, a Shrek, még 2001-ben debütált a mozikban. Akkor még valószínűleg a készítők sem hittek abban, hogy komoly franchise lesz a mogorva ógre és a szószátyár szamár barátságából. Az első filmet egyébként körülbelül 60 millió dollárból rakták össze, a mozik kasszájából pedig majd’ 500 milliót söpört be, vagyis bombasikert aratott. Nem volt hát meglepetés, hogy készül majd második rész is. Nos, mára már nemhogy a második rész is elkészült, de éppen tervben van az ötödik felvonás, na meg a Csizmás a kandúr spinoff is megélt már két epizódot. (Az ünnepi speciális kiadásokról már nem is beszélve…)

shrek

Annak viszont valószínűleg csak a legnagyobb rajongók mentek utána, hogy egészen pontosan honnan is jön a film ötlete. William Stieg 1990-ben adta ki a „Shrek!” című kötetét, itt láthattuk először az ógrét „akcióban”. Ez egyébként egy humoros képeskönyv volt, amiben Shrek úgy dönt, hogy világot lát, barangolásai közben pedig feleségül vesz egy ronda hercegnőt. A kritikusok imádták Stieg rajzait, eredeti ötleteit, így mondhatjuk, hogy sikeres volt a Shrek! projekt. Sokan antihősnek titulálták a mogorva zöld lényt, ami Steig verziója alapján bőven állítható, ám a DreamWorks adaptációja ezt csak az első részben érzékelteti. Nem csoda, elvégre a 2001-es animáció még tényleg a Shrek! kötet történései alapján készült.

Viszont nem ez volt az első Shrek adaptáció!

 

Az animációs film ötletével már 1995-ben eljátszottak, amikor is Chris Farley humoristát kérték fel arra, hogy alakítsa az ógrét. Mint kiderült, maradt is fenn videó abból az időszakból, méghozzá egy rövid pilot formájában. Shrek itt még közel sem nézett úgy ki, mint már jól ismert formája, Szamárról pedig még csak hírből sem lehetett hallani. A rövid szösszenetben az „I Feel Good” című számra táncol és énekel Shrek, miközben megpróbálják kirabolni. Az animáció egészen kezdetleges és örülhetünk annak, hogy a projekt még jó pár évig nem lett élesítve. Furcsa lenne ezzel a verzióval együtt élni.

Egyébként valószínűleg amiatt is csúsztak a munkálatok, hogy sajnálatos módon Chris Farley 1997-ben elhalálozott, így keresni kellett a helyére egy új színészt. Ő lett Mike Myers, aki ma már kirobbanthatatlan Shrek szerepéből.

Ezt olvastad már?

Élőszereplős Naruto-mozi készülhet, ráadásul nem is olyan sokára

×