Áldott legyen a hős modder neve, aki megszabadította a Starfieldet a Bethesda játékainak egyik zavaró elemétől, az arcba zoomolós beszélgetésektől.

Bódi Dániel

2023.11.27. – Szinte minden valamirevaló stúdiónak megvan a maga védjegye, amit bárhol képesek lennénk akkor is felismerni, ha egyébként sosem játszottunk egyetlen játékukkal sem. A Bethesdáé például a millió töltőképernyő, illetve a dialogue camerája, vagyis az a fix kameranézet, amibe a párbeszédek közben kényszerül a játékos. Persze, ilyet más játékokban is láthattunk, mégis, a Bethesda bezoomolós megoldását az összes közül ki tudnánk szúrni.

A dialógus kamera egy időben mondjuk, hogy hasznos volt, fókuszálta a játékos figyelmét, így egészen biztosan nem tudott elkalandozni a megannyi mondat között. Mostanra azonban inkább egy ősidőkből visszamaradt kövület, egy elavult mechanika, ami annyira lelassítja a kalandot, hogy az sokszor inkább kiszakítja a játékost az élményből, a flow-ból. Pláne úgy, hogy a játék közben nem áll le, a háttérben minden zajlik tovább – ami a Falloutokban és a The Elder Scrollsokban is megannyi furcsa, abszurd, rommá mémelt helyzetet eredményezett már.

A gond a dialógusos kamerával, hogy tulajdonképpen a 2006-os TESIV: Oblivion óta szinte semmit sem fejlődött, pontosan úgy működik, mint 17 évvel ezelőtt. Mintha a fejlesztők nem vennének tudomást a kameranézet problémáiról, de a legnagyobb baj nem is ez, hanem az, hogy ki sem lehet kapcsolni. Egy ilyen opció pedig igazán jól tudna jönni a Fallout 3-tól egészen a Starfieldig – de lehet, csak én dramatizálom túl a dolgot…

… de az is lehet, hogy nem. Egy modder ugyanis, név szerint említve hősünket, Antonix35 elkészítette a Starfieldhez azt az orvosságot, amit a Bethesdának 17 év alatt sem sikerült: végre megszabadulhatunk a dialógus kamerától, ha szeretnénk. Eddig közel 7200-an szerették volna – ennyien töltötték le a NexusMods oldaláról november 25. óta, ami után nem találkozunk többé arcbazoomolással. Ehelyett minden valós időben zajlik tovább, mozoghatunk, nézelődhetünk anélkül, hogy megszakítanánk a beszélgetéseket – pont olyan, amilyennek lennie kell.

ÖRÖK HÁLA ÉRTE!

A modot ugyanakkor még csak PC-n lehet a Starfieldbe implementálni (amihez szintén a NexusModson találni útmutatót), konzolokon erre sajnos nincs lehetőség. De nem érdemes csüggedni, ugyanis ha hihetünk Todd Howard szavaiban, akkor hamarosan megérkezik a hivatalos mod-támogatás, ami Xboxra is elhozza ezeket a hasznos, a játékot sokkal jobbá varázsoló modokat.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Egy bugnak hála pillanatok alatt elpusztíthatjuk a Starfield legnagyobb városát

×