Egy jövőbeli iPhone talán megoldást talál arra, amikor az emberek a vállad fölé hajolva láthatják a telód képernyőjét. Érdekes ötlet született ellene.

2023.11.24. – Biztos veled is előfordult már, hogy otthon, társaságban, vagy éppen a buszon, metrón, suliban, munkahelyen egyes rálesnek arra, hogy mit nézel a telefonodon. Pedig valószínűleg ezt a legkevésbé sem szeretnéd. A jelenség egy fontos társadalmi probléma, már csak adatvédelmi szempontokból is. Az utóbbi időben rengeteg az internetes csalás, jelszólopás, adathalászat. Így aztán a telefonunkra és az adatainkra nagyon kell vigyázni.

A helyzet az, hogy sok olyan csalásról is hallani, amihez nem kell telefont feltörni. Vannak ugyanis olyanok, akik egyszerűen csak lelesik a telefonok képernyőjét nyilvános helyen, megtudnak fontos jelszavakat, majd ellopják a telefont. Úgy tűnik azonban, hogy az Apple komolyan foglalkozik a problémával, és lehet hogy találnak rá egy megoldást.

iPhone a leskelődők ellen

Ahogy arról nemrég az AppleInsider is beszámolt, az ilyen módon ellopott telókkal az a legnagyobb probléma, hogy a tulajdonos iCloud fiókja, a már feloldott iPhone miatt veszélybe kerülhet. Az Apple azonban azt tervezi, hogy senki ne tudjon kémkedni a vállunk fölött. Erre ráadásul már két szabadalmat is kidolgoztak.

Szabadalom

Az egyik ötlet egy olyan adatvédelmi képernyőfólia lenne, amit az ívelt kijelzőre lehetne feltenni. Ez egy olyan védőréteget tartalmazna, amivel azok, akik oldalról, fentről, tehát ferdén nézik a kijelzőt, nem láthatnának belőle semmit. Milyen érdekes, hogy korábban pont az a képernyő volt a menő, ami minden oldalról tökéletes képet mutat, most pedig pont ezt akarjuk megszűntetni. Amúgy ilyen fóliák már léteznek, bár nem tökéletesek. Lehet, hogy az Apple majd kifejleszt valami jobbat.

A másik ötlet szerint készülne egy teljesen új iPhone kijelző, ami a helyzettől függően változtatná a belátási szöget. Ha például nem szemben állsz vele, akkor nem látod, mi történik a kijelzőn. Gondolom állítani lehetne, hogy hol vagyunk épp, és aszerint teszi láthatatlanná a képernyőt bizonyos szögekből. Legalábbis elméletben. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a funkció inkább csak bizonyos színeket képes elrejteni.

Akármelyik ötletet is fogják megvalósítani, ez egyelőre csak szabadalom, szóval messze vagyunk még a megvalósítástól. Ha azonban a jövőben nagy probléma lesz neked a sok leskelődő, akkor talán érdemes lesz iPhone-t venni, ha az Apple kitalál valami jót.

Ezt láttad már?

Samsung telefonod van? – Ekkor kapod meg az új Androidot

×