A mai világban, ha nagyon szeretnénk, akkor igazán értékes és érdekes weboldal is elénk kerülhet. Ilyen például az Ancient Earth is.

2023.11.22. – A dinoszauruszok a triász időszakban, körülbelül 240 millió évvel ezelőtt jelentek meg. Rettenetesen sokáig, majd’ 180 millió évig ők uralták a Földet, ám a kréta kor végén, kb. 66 millió éve kipusztultak. Nagy meglepetésre, a madarakat ez nem érintette, hiszen már akkoriban is éltek a mostaniakhoz hasonló szárnyasok. Van olyan osztályozási rendszer, ami a madár fajok egy részét még mindig a dinoszauruszokhoz sorolja, egészen pontosan egy máig fennmaradt csoportjuknak tekinti őket. Maguk a dinók meglehetősen változatos állatcsoportot alkotnak. A kutatók máig több mint 1000 fajt azonosítottak. Az 1970-es években kiderült, hogy aktív, magasabb anyagcsereszintű állatok voltak, amik a társas kapcsolatokhoz szükséges adaptációkkal is rendelkeztek. Ez azért érdekes, mert a 70′-es évek előtt úgy vélték a tudósok, hogy igazából lomha, hidegvérű lények voltak. Legyen bevezetőnek elég ennyi, a részletesebb utánajáráshoz számtalan weboldal a segítségetekre lehet.

dinó
Az Ősi Föld

S ha már a weboldal előkerült, beszéljünk egy kicsit cikkünk témájáról. Létezik ugyanis egy menő weboldal, ami a GPS koordinátáink alapján meghatározza, hogy milyen dinófajok éltek a szomszédságunkban többszáz millió évvel ezelőtt. Sőt a szóban fogró oldal még egy 3D-s képet is mutat a Földről, legalábbis arról, ahogy akkoriban kinézhetett. (Mert hát ennyi idő alatt hatalmasat változott és fejlődött „kicsiny” bolygónk”.)

A weboldal az Ancient Earth nevet viseli, raádásul annak az Ian Websternek köszönhetjük, akinek a Discordot is. Az oldalon csak be kell állítani, hogy mely’ faluban, vagy városban lakunk, a program pedig máris generálja a valószínűsíthető ősi környezetet. Persze nem csupán a dinók idejéig forgathatjuk vissza az idő kerekét. Ha például beállítjuk, hogy 750 millió évvel ezelőtti területeket szeretnénk látni, akkor bizony megmutatja nekünk a weboldal, hogy hogyan is nézhetett ki a Föld az első zöld alga megjelenésének idején.

Az adatbázis alapját a tektonikus lemezekről feljegyzett információk adják. New Yorkra szűrve megmondom őszintén pontosabban tudtam keresgélni, Budapestet még annyira nem szereti az oldal. Ám ettől még nagyon izgalmas és érdekes a keresgélés.

Ezt olvastad már?

Filléres játékok a Steamen – Mutatjuk a nagy Őszi Vásár legjobb vételeit

×