Az M.2 foglalatos RTX 4060 Ti önmagában is éppen elég érdekes. Az ASUS azonban úgy gondolta, hogy még jobban megizzasztja a videokártyát.

2023.11.22. – A videokártya-piac folyamatosan alakul. A jelenlegi belépő szintű és középkategóriás videokártyák csak 8 sávot használnak a PCIe Gen4 felületeken. Ennek ellenére értelemszerűen a teljes, 16 sávot biztosító PCIe Gen4 slotba kell ezeket bepattintanunk, nincs más választásunk. Ha közelről megnézünk egy RTX 4060 vagy épp RX 7600 kártyát, akkor fizikailag is látható, hogy az „extra” 8 sáv nincs is rákötve a kártyára. Tisztában vannak ezzel a gyártók is. Éppen ezért a háttérben már olyan megoldásokon gondolkoznak, melyekkel ki lehetne használni a teljes PCIe foglalatot.

Az M.2 foglalatos RTX 4060 Ti videokártya

Az M.2 foglalatos RTX 4060 Ti videokártya

Az ASUS még nyáron mutatott be egy olyan példányt, ahol a hátoldalon egy M.2 slotot találhatnak majd a vásárlók. Akkor még csak egy ártatlan prototípusnak tűnt az átalakított 4060 Ti VGA, ám úgy tűnik, hogy az iparágon belül olyan jó ötletnek gondolták, hogy hamarosan a boltok polcaira is megérkezzen. Az ASUS október 27-én hivatalosan is bemutatta a terméket. Az akkor felbukkant árak alapján hamar kiderült, hogy a sima változathoz képest akár 30-40 ezres felárat is elkérhet érte a cég.

Videokártyát csatlakoztattak az RTX 4060 Ti M.2 foglalatára

A videokártyán található M.2 foglalat alapértelmezetten SSD-k számára készült, ám nem csak háttértárak befogadására alkalmas. Léteznek ilyen formátumú Wifi kártyák is például, de átalakítóból is többet találhatunk. Úgy tűnik, hogy néhány elvetemült ASUS mérnök már el is kezdte kiaknázni a kártyában rejlő potenciált.

Az M.2 slotra nemes egyszerűséggel egy teljes méretű PCIe átalakítót kötöttek, mely segítségével egy második videokártya is a gépre csatlakozhat. Nem viccelték el a dolgot, rögtön egy RTX 4090 került a 4060 Ti M.2 csatlakozójára. A jelek alapján a rendszer felismeri és ki is aknázza a „másodlagos” GPU erejét, részletes mérések azonban még nem érkeztek. Gyakorlati haszna nem túl sok van, ám a határok feszegetése mindig érdekes tud lenni. Ürüm az örömben, hogy Intel oldalról csak a Z790, Z690 és H770 alaplapok kezelik le a különleges videokártyát, akkor is, ha szimpla SSD kerül bele. AMD oldalról nincs megkötés, akár egy A620 vagy B450 chipsettel felvértezett lapon is kiaknázható a 4060 Ti extra foglalata.

Forrás: Videocardz

Így alakultak a videokártya árak novemberben – Korszakváltáshoz értünk

×