A Google válaszolt arra a hírre, miszerint a Firefox böngészőben valamiért lassabban tölt be a Youtube, mint a Chrome-ban. Reagáltak.

2023.11.21. – Nagyon érdekesen alakul a Youtube helyzete, főleg miután a platform egyre nehezebbé teszi a reklámblokkolók használatát. Ahogy arról beszámoltunk, a jövőben elvileg adblocker mellett egyetlen YT videót sem lehet majd megnézni, sőt van, aki már most sem tud. Bár így sem teljesen reklámmentes a videómegosztó, a cél ezzel az, hogy mindenki előfizessen a Premium szolgáltatásra.

Közben egy felhasználó érdekes felfedezést tett. Letesztelte, hogy a Youtube milyen gyorsan tölt különböző böngészőkben, és arra jutott, hogy a Mozilla Firefoxban jóval lassabban tölt be minden. Egyesek szerint szándékosan lassítja a Youtube-ot a Google, mivel hamar kiderült, hogy a user-agentet a Chrome-éra állítva a lassulás nem érhető tetten.

Youtube has started to artificially slow down video load times if you use Firefox. Spoofing Chrome magically makes this problem go away.
byu/vk6_ inyoutube

Válaszolt a Google

A fenti teszt is bizonyítja tehát, hogy a Firefox esetében valóban lassabban tölt be a Youtube, ami akár egy hiba is lehet. A user-agent átállítása viszont bizonyítja, hogy nem a böngészővel van a gond. A 9to5google szerint egy másik felhasználó a YouTube.com-on talált egy olyan kódot, ami egy „timeout” funkciót mutat, ami arra kényszeríti a felhasználókat, hogy öt másodpercet várjanak, mielőtt az oldal betöltődik. Egyesek azonban úgy vélik, hogy ez összefüggésben lehet a reklámblokkolók visszaszorításával. A kód nem kifejezetten a Firefoxra utal.

A Google közben nemrég reagált a felvetésre és a tesztekre, egyértelműen a reklámblokkolókat gyanúsítva a lassú betöltés miatt.

„Annak érdekében, hogy világszerte támogassuk az alkotók sokszínű ökoszisztémáját, és lehetővé tegyük, hogy milliárdok férhessenek hozzá kedvenc tartalmaikhoz a YouTube-on, arra ösztönözzük a reklámblokkolókkal rendelkező nézőket, hogy engedélyezzék a hirdetéseket a YouTube-on, vagy próbálják ki a YouTube Premiumot a reklámmentes élményért. Azok a felhasználók, akiknél a reklámblokkolók telepítve vannak, az általuk használt böngészőtől függetlenül nem optimális megtekintést tapasztalhatnak” – írta a Google.

Bár ez nem ad választ arra a kérdésre, hogy miért volt gyorsabb a betöltés, amikor a Firefox a Google Chrome-nak adta ki magát, de valóban reklámblokkolót használt a tesztelő, szóval lehet benne valami. Ha tehát azt tapasztalod, hogy a YouTube.com lassan töltődik be Firefoxon, akkor érdemes lehet megnézni, hogy be van-e kapcsolva az adblocker. Talán megoldja a problémát.

Közben persze a Google azon is dolgozik, hogy ne csak a Youtube-on, de egyáltalán a Chrome böngészőben is nehezebb legyen adblockert használni.

Ezt láttad már?

Ezt a 77 közkedvenc sorozatot szerencsére még folytatja a Netflix

×