Még ha csak egy röpke pillanatra is, de új életre támadt az FPS műfajának legendája, az idén 25. esztendős Half Life első része.

2023.11.20. – Épp november 19-én ünnepelte megjelenésének 25. évfordulóját az FPS műfaját alaposan megreformáló Half Life, mellyel a Valve és Gabe Newell karrierje is meredeken kilőtt. Gordon Freeman kozmikus sci-fi kalandja annak idején maga volt a csoda, a sokan pontosan azt gondolták róla, mint később a második felvonásról, majd utána a Crysisról, majd a Battlefield 3-ról, majd a… vagyis, hogy ennél már nem lesz, nem lehet tovább, ez a játékipar csúcsa. Aztán valahogy mindig lett.

A Half Life azonban sokkal több volt, mint egy grafikai-technológiai prezentáció.

A történetvezetése, a világa, a hangulata, a játékmenete olyat mutatott a játékosoknak, amilyenhez foghatót korábban semmi. Ezt a legjobban az ugyancsak forradalmi Doommal lehetne illusztrálni: az id Software legendája 1993-ban látta meg a napvilágot, azaz a két játék között mindösszesen 5 év tátong, pedig rájuk nézve sokkal többnek tűnik a különbség. Míg mondjuk a körülrajongott Spider-Man 2 és a Spider-Man első részét alig lehet megkülönböztetni egymástól, pedig pontosan 5 év telt el közöttük is.

Ezért is tartjuk ennyire forradalminak, korszakalkotónak ezeket a klasszikusokat, melyek sosem látott újításokkal járultak hozzá a játékipar fejlődéséhez. Ezt – is – ünnepeltük november 19-én, vasárnap, a Half Life 25. évfordulóján, amikor a Valve minden érdeklődőnek ingyen odaajándékozta ezt a muzeális kincset. Sőt, a jeles alkalomból alaposan frissítettek is rajta egy nagyot, új tartalmakkal, pályákkal, átdolgozott UI-val, és sok mással bővült, illetve egy egyórás dokumentumfilmet is kapott.

Mindennek köszönhetően pedig olyan sokan elevenítették fel a régi emlékeket, vagy ismerkedtek össze először a klasszikussal, amire 15 éve, de talán 20 éve sem volt példa. A hétvégén ugyanis több mint 30.000-en indították el Gordon Freeman legelső történetét, ennyien pedig valószínűleg a 2000-es évek eleje-közepe óta nem játszottak vele.

A Half Life játékosszáma 2008-ig visszamenőlegesen. | Kép: SteamDB

A nosztalgikus lendület persze hamarosan alább fog hagyni, ugyanakkor mindig jó érzés egy ilyen kult-klasszikus újbóli felemelkedését látni – még ha csak pillanatnyi fellángolás is az egész. Emellett pedig mindez jelzésértékű is lehet a Half Life első részének új sikere, aminek máig masszív és hűséges rajongóbázisa van, ami 2004 óta minduntlan reménykedik egy harmadik részben.

Az pedig külön jó hír lehet, hogy a Valve egyre aktívabban foglalkozik Half Life-sorozattal. Most ez a különösen tartalmas ünneplés, előtte pedig – 2020-ban – a Half Life: Alyx tüzelte fel a hívőket, akik most egyként jövendölhetik Gordon harmadik eljövetelét. Kár, hogy a Valve és Gaben nem tudnak háromig számolni…

Ezt is érdemes elolvasnod:

Neked is kimaradtak? A 6 legjobb régi játék, amivel apáink nyomták

×