Nem is akármilyen kriptobányász-rendszer húzódott meg a lengyel bíróság épületének padlója alatt. Titokban üzemeltették, nem is akárkik.

2023.11.17. – Ami a hétköznapi embereket illeti, talán ma már a kripto-bányászat nem annyira népszerű, mint 1-2 évvel ezelőtt, amikor mindenki emiatt vásárolta fel a videokártyákat. Ennek egyik oka, hogy bányászni egyre nehezebb és költségesebb, ráadásul a kriptovaluták árfolyama is erősen ingadozó. Több helyen erősen szabályozzák már a bányászatot, nem beszélve az energiárak növekedéséről, ami mindezt erősen megnehezíti. Persze van, ahol még nem adták fel.

Nemrég kiderült, hogy egy igen hatalmas kriptobányász-torony húzódott meg varsói Legfelsőbb Bíróság épülete alatt, amit ráadásul titokban üzemeltettek. De nem a kormány és nem is a bírói testület. A karbantartók döntöttek úgy, hogy titokban kihasználják az erőforrások adta lehetőséget.

Ügyes karbantartók

Ahogy arról a Arstechnica beszámolt, a lengyelországi Varsóban található Legfelsőbb Bíróság informatikai dolgozói, a karbantartók lebuktak, miután az alagsorban titkos és rejtett kriptovaluta-bányászatot folytattak. Az ehhez szükséges hardvert a szellőzőcsatornában és a karbantartó padláson találták meg. A nyomozók számítógépeket és alkatrészeket találtak az épület áramellátását biztosító eszközök közelében, vagyis a kriptobányászok a bíróság épületéből lopták az áramot, miközben kerestek maguknak egy kis mellékest. Mégis, saját rendszerrel és modemmel rendelkeztek, vagyis saját internetkapcsolatuk volt a rigekhez.

Természetesen a bíróság azonnal felmondta a szerződést a külső céggel, ami az épületben lévő informatikai eszközök állapotáért felelt. Még a bírósági döntés előtt a cég kirúgta két alkalmazottját, akik ott dolgoztak, ahol a rigeket megtalálták. A Legfelsőbb Bíróságon tárolt adatokat nem fenyegette veszély, de at IT-alkalmazottak ellen eljárás indult. Sajnos az nem derült ki, hogy hány CPU-t, GPU-t vagy SSD-t használtak a bányászathoz. Különös, hogy sokáig senkinek nem tűnt fel a zaj, vagy az áramfogyasztás változása.

Ezt láttad már?

20.000 forint helyett tök INGYEN berámolhatsz két remek játékot

×