Egykoron a legvagyonosabb 30 év alatti vállalkozóként tartották számon, most viszont több évtizedre rács mögé kerül a világ egyik legnagyobb kriptocsalója.

2023.11.03. – Bár a kriptovaluta mögött álló blokklánc-technológiának valóban nagy haszna lehet valamikor a jövőben, de a mostanság olyan rossz reklámot kap, ami akár évekkel-évtizedekkel vetheti vissza a valódi elterjedését. Bár már így is jelentősen kevesebbet beszélünk a kriptóról úgy általában: a néhány évvel ezelőtti őrület mára teljesen elapadt, és ennek csak az egyik oka a Bitcoin és a többi kriptovaluta értékének drámai bezuhanása.

A kriptóba vetett bizalmat nem elhanyagolható részt a csalások is aláássák, melyeket sokszor bepalizott sztárokat rászedve követtek el – de nem ritkán a hírességek is csúnyán visszaéltek a követőik bizalmával, hiszékenységével, na meg tudatlanságával. Aztán jött a nagyok pofára esése, amikor is az egyik legnagyobb kriptotőzsdéről, a 2019-es alapítású FTX-ről derült ki, hogy valójában az egész egy hatalmas átverésen alapszik. A vállalat vezetője, Sam Bankman-Fried nem csak lenyúlta az ügyfelek, a hitelezők és a befektetők pénzét, de a pénzügyi beszámolók során úgy hamisította meg a számokat, hogy senkinek se tűnjön fel, hogy a szintén általa irányított Alameda Research kriptorereskedőn keresztül dollármilliókat nyúl le.

A 31 éves Bankman-Friedet aztán tavaly ősszel őrizetbe vették a Bahamákon, majd decemberben kiadták az amerikai hatóságoknak, most pedig egy egyhónapos tárgyalást követően a számára igencsak kedvezőtlen ítélet is megszületett ellene. Bár a beszámolók szerint a védelem a végsőkig kitartott amellett, hogy Bankman-Fried valójában semmit sem tudott az egészről, a bíróságon azonban kétséget kizáróan bizonyították a férfi bűnösségét, akinek sorsáról mintegy négy és fél óra alatt döntött az esküdtszék.

Bankman-Friedet mind a hét vádpontban bűnösnek nyilvánították, akire a 2024. március 28-i ítélethirdetés után 110 év letöltendő börtönbüntetés is várhat.

Fried vagyona az FTX-es és az Alamedás karrierjének csúcsán valamivel több, mint 26 milliárdra volt becsülve, ezzel pedig akkor ő volt a leggazdagabb 30 év alatti vállalkozó. A tettei és a bíróság ítélete nyomán még inkább megcsappanhat a kriptovalutákba fektetett hit, hisz az FTX az egyik legmeghatározóbb szereplője volt a kriptopiacnak.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Két suhanc nem csak a TheVR-t, hanem a komplett magyar Twitchet is rommá verte

×