A Quake egy legendás videojáték-sorozat, ami újonnan ismét nyitogatja a szárnyait. Most például a Quake 4 lett szebb, mint valaha.

2023.11.15. – A Quake-sorozat videojátéktörténelmi fontossága abszolút megkérdőjelezhetetlen. Teszi ezt ráadásul úgy, hogy ma már tényleg csak nagyon kevesen emlékeznek úgy igazán rá. Pedig annak idején nem csak a játékfejlesztés alakulásában, hanem az esport népszerűvé válásában is különösen nagy szerepet vállalt. Júniusban egy neves bennfentes, Shapeshal Nick egy podcast adásban azt találta mondani, hogy megbízható-biztos információi vannak egy Quake-reboot készültéről, amit az id Software és a Machine Games közösen hozna tető alá. Az atomként is emlegethető hírbomba a régi motorosokat azonnal el is söpörte érzelmileg, azóta a média is árgus szemekkel figyeli a Quake híreket.

 

Nos, néhány nappal a Quake-con kezdete előtt maga a Bethesda-Microsoft leplezte le a nagy meglepetést, merthogy „véletlenül” megosztottak egy részletesebb leírást a legendás játéknak dedikált – évfordulós – paneljéről. A leaket szinte azonnal eltüntették, mégis hála az internet népének, ez végül ilyen-olyan forrásokból, de fennmaradt. Nem maradt más hátra, mint megvárni az augusztusi Bethesda előadást és imádkozni, hogy valami újdonság érkezik. S míg az talán nem is jött, egy új Quake 2 remaster bemutatót tudtunk kapni, amire persze mindenki úgy repült rá a régi idők gamerei közül, mintha nem lenne holnap.

Remaster remaster hátán

 

Lehetséges, hogy ennek az új hullámnak köszönhetően döntött úgy „y2keeth”, hogy mélyebben beleássa magát a Quake 4 újragondolásába. A fejlesztő ugyanis az elmúlt időszakban a játék „Hi-Def” grafikai modján dolgozott, aminek most kiadta legújabb verzióját.

A Quake 4 Hi-Def V3.3 ingyenesen letölthető, így azok, akik még mindig nyüstölik a legendás széria negyedik epizódját, most igazán gyönyörű körítéssel hentelhetnek. Mondhatjuk, hogy ez nem y2keeth első rodeója, igencsak tapasztalnak számít már a felbontásjavító csomagok gyártásában. Korábban már adott ki hasonlót a Doom 3-hoz, valamint a Prey „HD Remaster” is az ő nevéhez köthető. Reméljük, hogy az ilyen jellegű modoknak csak rövid ideig kell oltaniuk a szomjunkat és bekeményít a Bethesda és az id Software hamarosan. A világnak szüksége van a Quake 5-re, ezt nekik is látniuk kell!

Ezt olvastad már?

Mi van a Leettel? Feloszlott, megszűnik? – Nagy változásokban a Leet

×