2019 óta nem láttunk ennyire zseniálisan megkomponált akciójelenetet, mint amit az Alan Wake 2-vel mutatott be (már megint) a Remedy.

2023.11.13. – Sosem tagadtam az Alan Wake rajongásom, amit a Leet állandó olvasói a 13 éve remélt folytatás bejelentése óta bizonyára már több ízben tapasztaltak. Október 27-én aztán csak megjelent a legendás Remedy legújabb játékcsodája, amiről – legnagyobb megkönnyebbülésemre és örömömre – valóban csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

Persze, aki figyelemmel kíséri a finn stúdió 90-es évek közepén indult munkásságát, az a Max Payne 1-2, a Quantum Break, na meg a Control után nem csodálkozik azon, hogy az Alan Wake 2 is egy fantasztikus alkotás, 2023 és az utóbbi évek egyik legjobb játéka lett. Az Alan Wake 2 nem csak a fejlesztők szerelméből, hanem évtizedes tudásából áll össze, minden benne van, amiért rajongani lehet értük: kiváló atmoszféra, remekül megírt karakterek, világ és történet, élő-lélegző és különösen részletgazdag környezet, fenomenális, minden idők talán legkiemelkedőbb látványvilága, kreatív ötletek és feszült akciók tesznek arról, hogy a játékidő mindegy 25 órája alatt egy percig se unatkozzunk.

A kreatív akciókat sajnos csak egyszer tudtam aláhúzni, de megtettem volna többször is, ugyanis az Alan Wake 2 szállította az elmúlt – egészen konkrétan – 4 év legegyedibb akciójelenetét – pályáját, ha úgy tetszik. Könnyen be lehetett lőni ezt a négy esztendőt, ugyanis 2019-ben jelent meg a Control, amiben egy jelenlegihez nagyon hasonló szegmensen (Ashtray Maze) kellett átlövöldözni magunkat, az Alan Wake csak annyiban tér el, hogy a sötétség rabjaként kiszabadulni vágyó főhősünkkel egy félelmetesen fülbemászó metálzenés musicalt kell szó szerint túlélnünk.

Spoilermentesen csak ennyit mondhatok el a We Sing című fejezetről, ami rögtön azután taglózza le a képernyő másik oldalán ülő játékost, mihelyst megnyílik a Saga és Alan közötti karakterváltás lehetősége. A zenei alapot szokásos módon a Remedy játékaiban már ismerősen csengő Old Gods of Asgard fiktív vikingmetál zenekar szolgáltatja, aminek 13 perces (a játékban elnyújtott) számát a külön is meg lehet hallgatni Spotify-on és YouTube-on, ha pedig nem zavarnak a spoilerek, akkor a itt játékban is megnézheted, hogy pontosan milyen abszolút csodálatos zseniről van szó.

Az viszont sokkal meglepőbb, hogy a We Singet, úgy a komplett musical-akciót majdnem kivágták a játékból.

Meglepő, mert már az első részben is volt hasonló, amikor is Alan menedzserével és barátjával, Barry-vel együtt kellett visszaverni a sötét erők által megszálltak egyre keményebb támadásait az Old Gods of Asgard (valójában a Poets of the Fall) zenei aláfestésében villódzó színpadon. De mint Sam Lake a GameSpotnak elárulta, ezt a musical-akciót nagyon nehéz volt megvalósítani, és a Remedy-n belül is sokan úgy érezték, hogy az nem kifejezetten illik a történet tónusához. Elvégre egy horrorjátékról lenne szó.

„Több okból is nagyon-nagyon nehéz volt, hogy musical is legyen benne. Rengeteg produkciós megbeszélés volt, ahol a kollégák azt mondták, hogy ezt már ki kell vágnunk. Én viszont leszögeztem, hogy szó sem lehet róla, nem vághatjuk ki.” – mesélte Lake, aki maga is fontos szerepet játszik az Alan Wake 2-ben, mint Casey nyomozó, és aki még a musicalben is feltűnik. Kyle Rowley, a játék rendezője hozzátette:

„Amikor azt mondod valakinek, hogy egy túlélő-horrorba musical-t fogunk tenni, jogosan merül fel a kérdés, hogy azt mégis hogyan? Mi lesz ott a játékmenet?”

Nos, ezt a problémát nem csak sikeresen megoldották, de ezzel elkészítették a videojátékok történelmének egyik, és az utóbbi évek legemlékezetesebb kb. 20 perces akciójelenetét. Aki nem tudja, majd fogja, hiszen még sokáig fogjuk emlegetni, aki pedig túl van ezen a részen, annak nem kell különösen ecsetelni, hogy miről is van szó.

Az Alan Wake 2 október 27-től elérhető Xbox Series, PS5 és PC platformokon, a szokásosnál kedvezőbb 21.390 forintos áron, míg az Epic Games Store-ban alig 17.000 forintért lehet berámolni (amennyiért vétek volna otthagyni!).

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezért tűnt el nyomtalanul a Windows legendás flipperjátéka, a Space Cadet

×