Az AMD partnerei javában készítik elő a soron következő processzorok támogatását. Úgy tűnik, hogy az egyik konkrét információkat is elárult.

2023.11.12. – Az elmúlt napokban többször is foglalkoztunk az AMD érkező processzoraival. Nem véletlenül, hiszen sok szempontból úttörőek lehetnek. Az AMD már évekkel ezelőtt kijelentette, hogy az integrált grafikus gyorsítókat sem hanyagolják el a processzoraikban. A Ryzen 5000-es széria G jelölésű modelljei nem is sikerültek rosszul, ám még így sem mondható kielégítőnek a teljesítményük. A Ryzen 7000 széria már az RX 7000 kártyákban megtalálható RDNA 3 magokat kapta, ám mindössze két darabot. Ez alapvető feladatokra elég lehet, ám játékokra nem igazán. Tehát az RDNA 3 jó út, de több mag kell hozzá, hogy használható legyen.

Joggal várhatta mindenki a 7000G CPU-k érkezését. Eddig erre nem került sor, ám a felröppenő hírek alapján azért bizakodhatnak a vörös óriás rajongói. Az elmúlt napokban az ASRock, az ASUS és a Gigabyte is frissítette az alaplapjaik BIOS-át. Ekkor már lehetett sejteni, hogy nagy eséllyel új processzorok támogatását készítik elő. Ezt később az adatbányászok is bebizonyították, de rengeteg nyitott kérdés maradt. Biztos, hogy a több grafikus maggal ellátott APU-k érkeznek? Ha igen, akkor mikor debütálhatnak a boltok polcain?

A Gigabyte elszólhatta magát az új AMD processzorok kapcsán

Azt már magabiztosan kijelenthetjük, hogy szakítva a korábbi hagyományokkal, nyolccal kezdődő számozást kapnak majd az egységek. A BIOS-okból kihámozott információknak hála tudhatjuk a processzorok nevét és a felépítését is. Az alábbi egységekre érdemes készülni:

  • Ryzen 7 8700G – 8C mag – 16 szál – 12 CU RDNA 3 mag
  • Ryzen 5 8600G – 6C mag – 12 szál – Ismeretlen RDNA 3 mag
  • Ryzen 5 8500G – 2C mag + 4c mag – 12 szál – 4 RDNA 3 mag
  • Ryzen 3 8300G – 1C mag + 3c mag – 8 szál – 4 RDNA 3 mag

Az Intel (P+E), hibrid magjaihoz hasonlóan az új AMD APU-kon is lesznek kevésbé erős, de roppant hatékony egységek a „rendes” Zen 4 magok mellett. Az AMD nem bonyolította túl az elnevezést, az erős magokat C-vel, a hatékonyakat pedig c-vel jelöli. A Videocardz csapata észrevette, hogy a Gigabyte eléggé konkrétan fogalmazott. A cég elkotyogta, hogy már 2024 januárjában megérkeznek ezek az egységek. A korábbi, 12 CU-s RDNA 3 tesztek alapján a 8700G kifejezetten ütős választás lehet majd azok számára, akik játszanának is, de nem feltétlenül pakolnának dedikált GPU-t a gépbe.

Tovább zuhan az AMD videokártyák ára – Házon belüli verseny?

×