Csodára a paszták sem képesek, ám több fokot is hozhat egy-egy minőségi példány. Nézzük is, hogy melyek közül érdemes választani manapság.

2023.11.09. – Kétségtelen, hogy ha a gép karbantartása kerül szóba, akkor a nem túl tapasztalt felhasználók is egy emberként kiáltják a paszta kifejezést. Nem véletlenül, hiszen mindenki tudja, hogy amennyire alapvető dolognak számít az összeszerelés során, annyira kritikus lehet a megfelelő stabilitás és CPU/GPU hőmérséklet érdekében. Valaki a borsó/rizsszem nagyságú felvitele esküszik, míg mások X alakban vagy épp egy plasztik kártyával teljesen elkenve szeretik applikálni a pasztát. Ebben nincs tökéletes egyetértés, de a tesztek alapján a felvitt minták között minimális eltérések lehetnek.

Miért kell a paszta?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért is kell használnunk pasztát, miért nem elég, ha a hűtő és a processzor érintkezik csak úgy. Szerencsére ez egészen könnyen megválaszolható. A CPU-k, hűtőbordák és hűtők felületein apró tökéletlenségeket találhatunk. Ezek természetesen szabad szemmel általában nem láthatók, de jelenlétük pont elég arra, hogy a felszerelt hűtő teljesítményén rontsanak. Ezek a felületi hibák tökéletesek arra, hogy némi levegő is kerülhessen a hűtési folyamatba, a CPU és a felszerelt hűtő érintkező felületei között megbújva. Azt pedig régóta tudjuk, hogy a levegő nem a legjobb hővezető réteg. Itt jönnek képbe a paszták.

Ezért kell a paszta, pasztákA Dexerto éppen a napokban gyűjtötte össze a manapság elérhető legjobb pasztákat, melyek mindegyikét be is lehet szerezni hazánkban. Nézzük is ezeket.

Noctua NT-H1 paszta

Jelenleg is az egyik legjobbra értékelt termék a nemzetközi piacon. Nem véletlenül, hiszen már hosszú évek óta magabiztosan szolgálja ki a PC tulajdonosokat hazánkban is. Használata egyszerű, ami azonban még fontosabb lehet, hogy kevés nyomot hagy maga után. Sikerült véletlenül többet kinyomnod a tubusból? Aggodalomra semmi ok, egy egyszerű isopropyl törlőkendővel eltüntethető az extra paszta a lapról. A teljesítménye is magáért beszél, néhány fokot azonos hűtő esetén is hoz a gyári megoldásokhoz képest.

Megvásárolható: Árukereső 

ARCTIC MX-4

paszták

Egy másik igazi klasszikus. Az Arctic MX-4 szintén kötelező választás lehet, ha pasztázásra kerül a sor. Az MX-5 széria nem sikerült a legjobban, ám az MX-4 továbbra is vásárolható, illetve az MX-6-ról is egyre jobb értékelések érkeznek. A legtöbb kiszerelés már egy apró spatulát is tartalmaz, mellyel már a hűtő felrakása előtt szépen elteríthetjük.

Megvásárolható: Árukereső 

Corsair TM30 Performance

A Corsair termékét sem érdemes kihagyni ebből a felsorolásból. A tesztek alapján ez is jelesre vizsgázott, így ha éppen csak ezt találjuk meg a boltok polcain, akkor sem kell csüggedni. Prémium minőségű cink-oxid adja a paszta lelkét, így a hővezetéssel biztosan nem lesz gondunk.

Megvásárolható: Árukereső 

Cooler Master CryoFuze

paszták

Nagy hiba lenne azt hinni, hogy a Cooler Master üresen hagyná ezt a szegmenst. A CryoFuze ráadásul minden szinten prémium minőséget képvisel. A csomagolás is kiemelkedik a mezőnyből, a teljesítménye pedig a legtüzesebb AMD és Intel processzorok megzabolására is elegendő, természetesen egy megfelelő hűtővel.

Megvásárolható: Árukereső 

Prolimatech PK-3 Nano

Hazánkban annyira nem ismert a márka, ám az elmúlt időszakban a mérések alapján az egyik legjobb pasztáról beszélhetünk.  A PK-3 termikus összetevő speciálisan tervezett nano részecskékből áll, amelyeket úgy terveztek, hogy kijavítsák a hűtő és CPU közötti egyenetlenséget. Az elektromosságot az összes többi, bejegyzésben felsorolt pasztához hasonlóan ez sem vezeti, így akkor sem kell félni, ha kicsit bizonytalanok lennénk.

Megvásárolható: Árukereső 

Thermal Grizly Kryonaut

paszták

Szintén kihagyhatatlan szereplője a felsorolásoknak. A Thermal Grizly több termékkel is képviselteti magát a piacon, köztük folyékony fémmel is. Lakossági felhasználásra azonban a Kryonaut ajánlott, hiszen nem vezeti az elektromosságot, így egy-egy baki is beleférhet. A teljesítménye is a top kategóriát erősíti.

Megvásárolható: Árukereső 

Négy AMD Ryzen processzor érkezik – Bitang erős lehet az integrált GPU

×