Az AMD hosszú ideje komolyan veszi az integrált GPU-kat. A Ryzen 5000 széria kiváló processzorai után érkezhet a 8000-es széria.

2023.11.08. – Az AMD már évekkel korábban is elhintette, hogy ők bizony az iGPU szegmenst is komolyan szeretnék venni a konkurenciához képest. Manapság a processzorokban található grafikai egységek maximum az irodai környezetben villoghatnak, játékokban továbbra sem ajánlottak. A vörös óriás ez ellen tenne, melynek köszönhetően a casual játékosoknak nem kellene videokártyára költeniük. Október végére kiderült, hogy a legtöbb alaplapgyártó már készíti fel a BIOS-okat az újoncok érkezésére. A héten ez tovább folytatódott, az ASUS és az ASRock is friss verziókat jelentett be a saját, Support felületein.

Korábban az iparági pletykák azt valószínűsítették, hogy a 7000-es széria nevét viselik magán majd az APU egységek. A jelenlegi információk alapján azonban nem ez lesz a helyzet, ráadásul egy váratlan változtatást is eszközölt a gyártó. Az Intel (P+E), hibrid magjaihoz hasonlóan az új AMD APU-kon is lesznek kevésbé erős, de roppant hatékony egységek a „rendes” Zen 4 magok mellett. Az AMD nem bonyolította túl az elnevezést, az erős magokat C-vel, a hatékonyakat pedig c-vel jelöli.

Az új AMD integrált grafikája sem szégyenkezhet

A BIOS-okból kihámozott információknak hála tudhatjuk a processzorok nevét és a felépítését is. Az alábbi egységekre érdemes készülni:

  • Ryzen 7 8700G – 8C mag – 16 szál – 12 CU RDNA 3 mag
  • Ryzen 5 8600G – 6C mag – 12 szál – Ismeretlen RDNA 3 mag
  • Ryzen 5 8500G – 2C mag + 4c mag – 12 szál – 4 RDNA 3 mag
  • Ryzen 3 8300G – 1C mag + 3c mag – 8 szál – 4 RDNA 3 mag

 

Az APU-k RDNA 3 architektúrára épülő magokat kapnak, ilyeneket találhatunk a legfrissebb AMD kártyákon is. A fenti videóban a szintén 12 CU egységgel felvértezett 780M kerül megizzasztásra. Ez alapján a 8700G kifejezetten ütős választás lehet majd azok számára, akik játszanának is, de nem feltétlenül pakolnának dedikált GPU-t a gépbe. Kevésbé gépigényes és régi játékok esetében hadra fogható lesz mind a négy APU. A megjelenés időpontja ismeretlen, annyi biztos, hogy az alaplapok egy része már felkészült az érkezésére.

Forrás: Videocardz

KIPRÓBÁLTUK: Ilyen a Resident Evil Village az iPhone 15 Prón

×