Már vannak, akik a kezükben foghatták az új PlayStation Portal masinát. A „kézikonzol” letisztult külsővel érkezik, s már azt is tudjuk, mi van a dobozában.

2023.11.09. – „A PlayStation Portal tökéletes eszköz a játékosok számára azokban a háztartásokban, ahol osztozni kell a tévén, vagy egyszerűen csak a ház másik szobájában szeretnének PS5-ös játékokkal játszani” – így írta le a Sony előzetesen az új masináját. Az eszköz tehát technikailag egy kiegészítő, amit a PS5-öddel azonos hálózaton tudsz csak használni. A gép a felhő, a Portal pedig egy gép, ami veszi a jelet.

playstation

Forrás: CNET

A Remote Play opció a PS3 éra óta létező dolog, szóval ezzel a Sony nem alkotott még csak házon belül sem hatalmasat. Ennek a funkciónak köszönhetően már jó ideje játszhattunk PC-n, Mac-en, vagy akár telefonon is a PS-es játékainkkal, így van, akár a PS5 címekkel is. Na, de akkor mégis miért lenne értelme beruházni egy Portalra? Sokan úgy gondolták, hogy értelmetlen kütyüről van szó, legalábbis ennek adtak hangot az interneten. Aztán jött a hivatalos előrendelői időszak és úgy vitték a Portalt, mintha nem lenne holnap.

 

A válasz egyébként azoknak, akik még mindig felteszik maguknak a kérdést, hogy mi értelme a gépnek, egyszerű. Kényelem. A PlayStation Portal nem találja fel a spanyolviaszt, viszont azoknak, akik kézikonzol méretben szeretnének PS5-özni, nem lesz jobb lehetőségük ennél. A Portal ugyanis hozza a DualSense minden egyes előnyét, a könnyű irányítástól a remek haptikus érzékelésig. Kapunk tehát vele egy szép kijelzőt és egy tisztességes méretű, az eredetivel megegyező funkciókkal bíró kontrollert (még touchpad is megjelenik a kijelzőn). És mindez könnyebb, mint a Switch vagy akár a Steam Deck.

Viszont hogyan néz ki a valóságban?

A Sony elkezdte kiszórni az első gépeket a világban, így jönnek is dögivel az unboxing videók. Egy spanyol csatorna, a Hobby Consolas pár órája tette ki az elsők között a saját Unboxing videóját Youtubera, amit be is linkelek Nektek.

 

A Portal kijelzője meglepően hatalmas, legalább másfélszer akkora, mint a Steam Decké. A furcsa Sony kiegészítő emellett majdnem pontosan akkora, mint a Valve kütyüje. Tehát tényleg könnyebb, valamint nagyobb képernyővel is rendelkezik a Portal, míg hosszukban és magasságukban megegyezőek. A súlykülönbség egyébként könnyedén megmagyarázható. Az egyik egy streaming masina, a másik pedig egy konkrét konzol…

Ha azt vesszük, hogy „csak” 200 euró a gép, vagyis körülbelül 85 ezer forint, ezért a minőségért nem is olyan vészes összeg.

Ezt olvastad már?

Megmenekült a mozi, a streaming és a videojáték: véget ért a színészsztrájk

×