Ismét megjelent a SpyNote, a speciális trójai vírus, ami az Android rendszerrel felszerelt készülékeket, s azok tulajdonosait támadja.

2023.11.06. – Az összes vírustípus közül talán a trójai a legkellemetlenebb, amibe egy felhasználó belesétálhat. A szóban forgó kártevő programok ugyanis az emberek jóhiszeműségét, vagy éppen figyelmetlenségét használják ki. Az eredmény pedig akár totális káosz is lehet, még a banki adatainkat is ellophatják.

Nem is olyan régen, éppen a közkedvelt és sokak által használt WinRAR programon keresztül terjesztettek hackerek vírusokat. A WinRAR „nulladik-napi” sebezhetősége lehetővé tette a hackerek számára, hogy a programon keresztül betörjenek kriptoszámlákra és kirámolják azt. A szóban forgó exploit ráadásul már április óta jelen volt, ezért is volt elengedhetetlen a legújabb update érkezése. Ráadásul ugyanez a sérülékenység felhasználható volt más típusú rosszindulatú programok telepítésére is.

trójai

Forrás: Midjourney

Most az Android operációs rendszerrel működő telefonok tulajdonosait intik óvatosságra a szakértők, ugyanis őket is fenyegeti egy kellemetlen vírus. A ZDNet írt arról, hogy ismét tombol a SpyNote vírus Androidon, ami ha úgy vesszük, nem egy klasszikus értelemben vett trójai. SMS üzenetben érik a hackerek az óvatlan felhasználókat, hogy egy APK telepítőfájlt töltsenek le a készülékükre. Ezeknek az üzeneteknek több formája is létezik, de a lényeg az, hogy legyen bármennyire hihető is a szöveg, SOHA NE telepítsünk, vagy töltsünk le semmit, ha azt egy ismeretlen számról kérik. Mert ha megtesszük, lényegében beengedjük a vírust a rendszerünkbe.

Ez pedig onnantól „él” mint Marci Hevesen. Ha az óvatlan felhasználó még speciális jogköröket is ad a csalóprogramnak, az hang-és videófelvételeket is készíthet a tulajdonos tudta nélkül. Naplózhatja az érintéseket, ezzel pedig felhasználóneveket és jelszavakat lophat. Így pedig sajnos akár banki adatokhoz is hozzájuthat a program, s így az azt fejlesztő hacker.

Ha viszont valaki belekeveredik egy ilyen kalamajkába, sajnos nagyon nehéz kimászni belőle. Csak a készülék teljes gyári visszaállítása orvosolja a vírusfertőzést. Ez pedig sajnos nagyon kellemetlen, körülményes folyamat.

Ezt olvastad már?

A világ legnagyobb billentyűzetével és egerével játszani is lehet

×