Összeállítottunk egy brutális, minden korábbinál méretesebb megapakkot az elmúlt hónapokban megjelent, de teljesen ingyen játszható Steam játékokból.

2023.11.05. –  Ki ne szeretné az ingyen pörgethető és berámolható játékokat? Na ugye!? Ezért is szoktunk a Leeten rendszeresen jelentkezni kisebb-nagyobb ingyenjátékos gyűjtésekkel, melyekben (jellemzően vasárnaponként és keddenként) egy csokorba szedjük azokat a PC-s címeket, melyekkel a stúdiók/kiadók/digitális boltok jófejsége nyomán egyetlen forint elköltése nélkül, teljesen ingyen játszhat a játékossereg.

Mivel a Steamen rendszeresen jelennek meg olyan játékok, melyekre bárki szabadon ráugorhat, így általában a Valve boltjában találjuk a legnagyobb ingyenes kínálatot, melyek közül mi is szeretünk heti csemegézéseket tartani. Most ezekből a korábbi, néhány hónap alatt méretes listává formálódott csipegetéseket szedtük egyetlen hatalmas marékba, így esett, hogy ebbe a MEGAPAKKba nem kevesebb, mint 125 remek játék került. És mivel mindegyikkel magam is szemezgettem, bátran állíthatom, hogy legtöbbjük kiváló szórakozással kecsegtet.

A MEGAPAKK-sorozatunk ritásan, pár havonta jelentkező gyűjtésünk, amelyben az elmúlt hónapok legjobb ingyen elérhető Steames játékait vonultatja fel. Ha tehát lemaradtál volna a heti kisebb szortírozásokról, akkor itt minden egyes játékot – egyben – meg fogsz találni.

Ezzel a 125 steames játékra tehát teljesen ingyen markolhatsz rá:

  • Vacuum Warrior – Idle Game – egy nagyon elborult porszívó-szimulátor izé, amiben irreális mennyiségű ganét kell felszipuznunk a tuningolható és jobbra váltható kütyükkel.
  • Spiritle – egy 4 játékosra készített körökre osztott stratégiai társasjáték, amiben hosszú-hosszú órákra el lehet veszni. Egy tökéletes digitális társas a baráti társaságnak, amit elég sokféleképp lehet játszani, a cél viszont mindig a Világfa meghódítása lesz.
  • Abathor – Atlantis Landing – egy atomretro akció-kaland, amiben három haverral kiegészülve élhetjük újra a 80-as évek He-Mannel átitatott hangulatát.
  • BloodDome Classic – egy igazi árkád klasszikus egyenesen az ősidőkből. Legalábbis mindenben az próbál lenni, szóval ha visszavágysz az érmebedobós korszakba, akkor ezzel kicsit kielégítheted a vágyad.
  • The Purge Dilemma – ez a játék egy elég érdekes társadalmi kísérlet is lehetne, amiben a játékosoknak azt kell kitalálniuk, hogy a többiek közül ki lehet a beépített ügynök. Nem, egyáltalán nem olyan, mint az Among Us, sőt, a játékmenet itt a paranoid hatáskeltés köré lett kialakítva. Superfun!

Spiritle

  • Raw Nerve – egy iszonyatosan könnyen játszható, de nehezen kitanulható pszichedelikus versenyjáték, ami még annál is furább, mint amilyennek hangzik. Eszement egy trip, az már biztos.
  • Lavalamp – egy érdekes sétaszimulátor, ami olyan idegen lények történetét meséli el, akik miután néhány kísérletet végeztek az ábécével és a tér-idő kontinuummal, valahol a dimenziók között elakadtak (vagy valami ilyesmi).
  • Galactic Grinder – semmi extra, csak egy gördeszkás arc egy platformer kalandban menti meg a Naprendszert a pusztulástól.
  • Catass – egy ZSENIÁLIS és hihetetlenül valósághű (haha) macskaszimulátor, amiben a legfőbb célunk bebizonyítani az uuuncsi gazdinak a felsőbbrendűségünket.
  • 69 Balls – Képzeld el, hogy ötvözöd a biliárdot, a focit, a TPS akciót és a Rocket League-et. Megvan? Ha nem sincs semmi baj, mert a 69 Balls megteszi ezt helyetted.

CATASS

  • The Stranded Traveler – A retro jegyében fogant 2D-s pixelkaland akció-platformerben egy titokzatos szigeten rekedt kalandort kell mindenféle veszélyen átsegíteni, ami már csak azért sem lesz egyszerű mutatvány, mert egyre keményebb bossokkal kell farkasszemet néznünk.
  • Moose Lost in the Woods – egy svéd erdőségekben játszódó végtelenül aranyos 3D-platformer, amiben mindenféle finomságot kell összegyűjtenünk a hátizsákunkba. Kisgyerekeknek abszolút tökéletes nyári kikapcsolódás lehet, ami a szülőknek egyetlen forintjába sem kerül.
  • Snoody: One of the Ayrie – az aranyos és vibráló grafika ne tévesszen meg senkit: ez a játék egy igen mély és változatos roguelike. A feladatunk, hogy mindenféle bolygót felfedezzünk, újabb varázslatokat tanuljunk ki, illetve összegyűjtsünk mindenféle lootot és kristályt, amit csak tudunk. A játék egyébként a GameDev Experience Stables projekt részeként jött létre, amiben teljesen kezdő fejlesztő aspiránsok vehettek részt, hogy ezzel is közelebb kerüljenek a játékfejlesztésben való elhelyezkedéshez.

Snoody: One of the Ayrie

  • Home Sweet Home: Online – Az ázsiai HSH-sorozat egy újabb etapja, ami a Dead by Daylight nyomdokain haladva próbálja elcsábítani a multiplayer horrorért rajongó játékosokat.
  • Symphony of Souls – egy kifejezetten egyedi ritmusalapú platformjáték, ami a görög mitológia alakjának, zenéjéről legendássá vált Orfeusz történetét dolgozza fel, aki lement az alvilágba, hogy megmentse kedvesét, Eurüdikét.
  • Bucket Bawl: Ahlman Edition – egy iszonyatosan szórakoztató arénaharcos játék, amiben a legkeményebb fegyverünk egy műanyagvödör.
  • ANYU – egy ultrahangulatos narratív kalandjáték, amiben egy posztapokaliptikus fagyos világot kell felfedeznünk. Az utunk során egy csomó érdekes feladványt kell megoldanunk a környezet és a mozgásunk összehangolásával, ami egész érdekes tud lenni, mikor hősünk rogyásig van rakva mindenféle cuccal. Az egyedi, animációs filmeket idéző grafika külön megér egy misét, úgy pedig pláne, hogy mindezt a DigiPen Institute of Technology diákjai hozták össze.

Symphony of Souls

  • Edemn – ha anno imádtad a Quake 3-at, és olyan sokat nyomtad a Quake Championst, amit szégyellnél bevallani, akkor az Edemn a TE játékod. A minden porcikájából retro hangulatot árasztó multiplayer shooter tagadhatatlanul sokat kölcsönzött a nagy elődből, és mivel tényleg király érzés lövöldözni benne, ez mindenképp bókként értendő. Krumpli PC-n is simán elfut, szóval ha hiányolod a régi szép időket, akkor uzsgyi a lobby-ba!
  • Undawn – ha egy játékot szupersztárokkal a borítón próbálnak eladni, az sosem a legjobb jel. Szerencsére a Will Smith-szel berobbanó Undawn teljesen ingyenes, csupán a játékon belüli mikrotranzakciókért kérnek forintot, így sok veszítenivalója nincs a gamernek. A nyílt világú mindenféle rémséggel teli posztapokaliptikus akció-RPG nem találja fel ugyan a spanyol viaszt, azért egyáltalán nem olyan rossz szórakozás. Sőt, amit otthon PC-n abbahagytál, azt úton-útfélen mobilon is folytathatod.
  • Attic Panic – egy roguelike elemekkel feldobott 2-4 játékost egymásnak eresztő top-down shooter, amiben mindenféle lovecrafti természetfeletti lénnyel kell a másik fölébe kerekedni. A koncepció bár elsőre furcsának tűnhet, de hihetetlenül szórakoztatóan működik, és a folyton, meccsről meccsere változó képességek, és a játékstílusok változatossága miatt nehezen is lehet megunni.

Undawn

  • Debug Quest – ez a játék valami – most figyelj: FERGETEGES. Az egész egy botrányosan bugos állapotban megjelent játékról szól, és a kis hősünkkel a mi feladatunk, hogy kijavítsuk a fejlesztők botlásait.
  • Ashes to Ashes – egy alternatív vadnyugaton játszódó akció-kalandjáték, amiben egy szitává lőtt fegyverforgatót alakítunk, aki a sírjából előmászva elszánt bosszúhadjáratba kezd a Red Wake banda ellen. A vadászatunk során nyilván rengeteg ellenfélbe fogunk botlani, de szerencsére természetfeletti tulajdonságainkkal a fegyverünket is felturbózhatunk.
  • The Pulse of Evil – egy első ránézésre egyszerűnek tűnő felülnézetes 2D-s túlélőhorror, amiben egy bányában kell egyre mélyebbre és mélyebbre ásnunk. Az ölelő sötétség azonban egyre komolyabb és borzalmasabb titkokat is tartogat, ezért nem csak okosan kell nekiindulni a következő és az azutáni kanyarnak, de az sem mindegy, hogy mit – és hogyan viszünk magunkkal.
  • Forced Sacrifice: Hejled – Ez egy hardcore arcade stílusú játék, ami a gyors és ügyességi alapú játékmenetre és a az audiovizuális látványra helyezi a hangsúlyt. Az irányításra nagyon hamar ráérez az ember, de az egyre nehezedő pályák miatt mindig lesz mi újat tanulni.

Ashes to Ashes

  • Cat-aclysm – ebben a kifejezetten egyedi és stílusos rejtvényekkel teli ritmusjátékos meghanikával operáló akció-kalandban egy halálosan unatkozó és gazdája miatt végtelenül frusztrált cica úgy dönt, hogy megszökik otthonról és elfoglalja a világot. A gazdi, Vexa viszont úgy dönt, hogy megpróbálja őt előbb jobb belátásra bírni, majd haza csábítani. A rebellis cicához viszont rengeteg harcon és kalandozáson vezet az út.
  • BlasterBeat – na ez az a játék, amit mindenkinek érdemes lehet kipróbálni! Na nem azért, mert amúgy egy díjnyertes alkotás, hanem mert tényleg nagyon egyedi és szórakoztató. A BlasterBeat alapvetően egy „tipikus” multiplayer shooter, amiben a játékosok össze-vissza rohangászva mindenféle fegyverrel lövöldöznek egymásra. Itt viszont mindez zenére történik, így az egész olyan, mintha fegyverekkel táncolnánk. Kicsit, mint a Metal: Hellsinger, csak az egész koncepció a többjátékos játékmenetre lett felhúzva. Viszont érdemes lesz tényleg figyelni a zenét, mert annak változása a lövöldözés ütemére is hatással van.
  • King of Fate – a mély stratégiai játékok szerelmesei hevesen dörzsölhetik a tenyerüket, a King of Fate ugyanis egy igen kiváló történelmi csatákat felvonultató cím, amiben valós időben vívhatjuk meg a kínai történelem legnevesebb ütközeteit. A játékban több mint 2000 évet utazunk az időben egészen a Hadakozó fejedelemségek koráig, amikor a legnagyobb kínai fejedelemségek egymással ádáz politikai és hadszíntéri csatákat vívtak Kína egyesítéséért – úgy pedig a mindenek fölötti uralkodásért.

BlasterBeat

  • Quasimorph: End of Dream – ez itt egy felfedezős körökre-osztott taktikai RPG, amiben kvázi zsoldosvállalkozóként kell Naprendszer-szerte mindenféle veszélyes küldetéseket teljesítenünk. A túlélés persze egyáltalán nem lesz egyszerű, így elég mélyen fejleszthetjük magunkat, a felszerelésünket, sőt, akár egy komplett klónsereget is létrehozhatunk, hogy könnyebben kipucoljuk a titkos laborokat, űrállomásokat, vagy űrhajók roncsait.
  • Pirate101 – Bár elsőre nagyon furcsának hangozhat, de ez a játék egy taktikai MMORPG, ami egy kalózokkal teli fantáziavilágban játszódik. A cél, hogy összeállítsunk egy ütőképes legénységet, akikkel a legnagyobb eséllyel találjuk meg az El Doradóhoz vezető utat. Az aranyos grafika, a meglepően ötletes játékmenet, és a felfedezni valóval teli világ tesz róla, hogy órákra elvesszünk benne.
  • Pact of Joy: Prologue – bár a „prológus” alcímmel felcímkézett játékok inkább demók, vagy inkább ízelítők a nagy egészből, de erre mindenképp érdemes rápróbálni. A 2043-ban játszódó horrorisztikus történet középpontjában egy Jack Argyle nevű karbantartó áll, akinek egy víz alatti bázison kellene megjavítania a kommunikációs rendszert. A helyzet azonban nem lesz ilyen egyszerű, ugyanis mint kiderül, a Phorcys Station nem pont az a barátságos hely, amire számított.

Pact of Joy: Prologue

  • Magic: The Gathering Arena – talán senkinek sem kell bemutatnom a Magic nevű gyűjtögetős kártyajátékot, amit sokan az összes hasonló fantasy kártyajáték ősapjának tartanak. A Magic a történelme során megannyi játékadaptációt megélt, ez itt az egyik legfrissebb, amit (mobilok után) május 23. óta bárki teljesen ingyen nyomhat a Steamen. Külön öröm, hogy egy elég mély oktatórendszer is akad benne, szóval ha elfelejtetted volna a szabályokat, esetleg teljesen új lennél a Magic-ben, akkor az alapoktól megtanít játszani.
  • Drakensang Online – ha még nem állsz készen a Diablo IV-re, akkor akár a Drakensang világába is bevetheted magad, ahol szörnyek áradata várja a játékos által bizton elhozott végzetet. A játékmenet egy teljesen tipikus ARPG-t kínál, de a felfedezésre váró világ nagysága és a fejleszthető karakterek mélysége bőven elegendő néhány hónapnyi szórakozáshoz.
  • Veiled Experts (borítóképen) – ez egy olyan újragondolt „search & destroy” játékmódra épülő kompetitív multiplayer cím, amiben teljesen leszámolnak a camperekkel. A látvány nagyon megkapó, az akció pedig maximális fordulatszámon pörög, szóval aki él-hal az akciójátékokért, annak érdemes tennie vele egy próbát.
  • Gods of Savvarah: Part I – egy egészen pazar kézzel rajzolt és festett látvánnyal megáldott visual novel, ami a klasszikus RPG-k előtt tiszteleg. Temérdek érdekes karakter, epikus harcok, és szerteágazó történet várja a játékost Savvarah világában.

Veiled Experts

  • ISO Racer – a versenyjátékok hőskora előtt mélyen tisztelgő árkád cucc ez, ami pillanatok alatt visszarepít minket a gyerekszoba „meccsbox” sarkába. Haverokkal közösen a legjobb élmény!
  • The Unfallens: Awakening – ahhoz képest, hogy ez a Floatonic Studio első játéka, meglepően jól sikerült. Persze a soulslike játékuk nem tör a Dark Souls és az Elden Ring babérjaira, de a piszok nehéz harcokról ismeretes műfaj rajongói számára mindenképp érdemes lehet ránézni, ha meg akarnak valamiben izzadni.
  • Mutants: Genesis – ez itt kérem egy kártya-alapú taktikai stratégia, amit egyedül kampánymód, vagy akár online másokkal és mások ellen is nyomhatunk. A meglepően mély stratégiai lehetőségek, irtó sokféle kártya és kombináció,  izgalmas harcok miatt egyszerűen megunhatatlan.
  • Torchlight Infinite – megannyi tesztidőszakot követően a nagysikerű Torchlight folytatása végre hivatalosan is megjelent, aminek óriási világába bárki ingyen fejest ugorhat. Új hősök, új cuccok, új képességek, új ellenfelek, de az újdonságok felsorolását holnap reggelig folytathatnám. Bitang élvezetes harcok, irtatlan mennyiségű loot, és végtelenségig kombinálható és alakítható játékstílus. Aki imádja az ARPG-t, annak egyenesen KÖTELEZŐ!

Torchlight: Infinite

  • illum – egy rövid, de annál sokkal emlékezetesebb logikai puzzle játék, amiben a fények segítségével kell egyre komolyabb feladványokat megoldani. A játékot a Dél-kaliforniai Egyetem hallgatói készítették.
  • Chicken Fight – ha unod a Brawlhallát és a Smash Bros.-t, illetve kiélnéd a kreatív fantáziád, na meg szeretsz jókat mókázni a haverokkal, akkor ezt a cuccot neked találták ki! Persze nyomhatod akár egyedül is, de a Chicken Fight akkor a legkirályabb, amikor saját építésű pályákon gyepáljuk a spanokat az agresszív tyúkokkal.
  • Jected – Rivals: ez egy meglepően jól kinéző kompetitív versenyjáték, amiben 18-an feszülhetünk egymásnak a győzelemért folyó versengésekben. A játékmenetében leginkább a Flatout és a Split/Second találkozik: azaz őrült mutatványok közepette kell a másikra robbantani, amit csak tudunk. Elég izgalmas cucc, de fontos tudni, hogy még korai hozzáférésben leledzik, szóval előfordulhatnak még benne hibák.
  • The Stoevi Curse: na ez a játék egy nagyon furcsa cucc. A látványvilág ugyanis a PS1-es időket idézi (nyilván nem véletlenül), de a múltba révedés nem merül ki ennyiben. A fura horrorjáték története ugyanis egy számunkra is ismerősnek ható posztkommunista bolgár tanyán játszódik, aminek lakóit egy titokzatos lény ijesztgeti.

Jected – Rivals

  • Hell of a Racket: na ha az előző játék fura volt, akkor ettől hanyatt fordul az agyad a koponyádban. Szóval ez a játék olyan, mint a klasszikus Doom, csak teniszütővel és hamburgerrel. Igen, jól hallottad. A legfélelmetesebb viszont, hogy veszettül szórakoztató.
  • Green Reaper: ebben a rajzfilmszerű játékban egy istennő által életre keltett harcos-védelmező rózsával kell rendet tennünk egy üvegházban. Ahhoz képest, hogy teljesen ingyenes, egészen remekül fest, és a játékmenete is dicsérendő. Nem mellesleg a DigiPen Institute of Technology iskola egyik diákja készítette edukatív célból.
  • Shutter: egy meglepően gyönyörű dizájnnal megáldott külső nézetes puzzle-kaland, amiben keresztül kasul be kell járnunk a a titokzatos L.I.E. (Learn, Investigate & Exploit) kutatóközpontot, hogy rájöjjünk annak minden egyes rejtélyére. A logikai feladványok egyébként egészen ötletesek benne, aki szereti az okos és szép felfedezős játékokat, annak ez egy kötelező darab.

Shutter

  • Octodad (Student Edition): a Steames ingyenjátékok e napi sorát egy újabb szürrealisztikus idiótasággal zárjuk. Az Octodadben egy olyan polipot kell alakítanunk, aki megpróbál elvegyülni az emberek között, a mi dolgunk pedig segíteni őt ebben. Mármint, ha sikerült, mert szerencsétlen flótás összes karját – mint egy marionette – nekünk kell irányítanunk. Az ingyenes verzió persze nem ad annyit, mint a teljes kiadás, de így is órákon át bénázhatunk benne.
  • Extreme Tag – ez tulajdonképpen egy nagyon változatos és kreatív pályákat felvonultató multiplayer fogócskajáték, amiben a legfőbb cél, hogy ne kapjanak el.
  • Half Hour Hexagon – egy érdekes Vampire Survivors-klón, amiben a vámpírszörnyek helyett geometriai formák hordái ellen kell túlélnünk.
  • Roboden – egy valós idejű stratégiai játék, amiben egy robotkolónia felvirágoztatása a legfőbb feladatunk. A legjobb, hogy a kooperatív módnak köszönhetően a haverokkal közösen is építgethetünk.

Octodad

  • Mean Beans – a BattleBits sikerén felbuzdulva érkezett egy ahhoz hasonló egyszerű, de nagyszerű FPS, ami a Battle Royale műfajában próbálja a vicces és kreatív ötleteivel elcsavarni a játékosok fejét.
  • Legend of Edda: Pegasus – egy görög mitológiai témájú, egészen színes-szagos világban játszódó MMORPG, ami a műfaj legnagyobb klasszikusai előtt tiszteleg. Az istenek és a titánok oldalán többed magunkkal is belevághatunk a  kalandokba, ha pedig elég prók vagyunk, akkor más játékosok ellen is tesztelhetjük az isteni képességeinket.
  • Project Playtime – egy egészen para többjátékos horror, amiben 6 játékos egy nagy játékot kell megalkosson egy olyan játékgyárban, ahol egy vérszomjas szörnyeteg garázdálkodik – amit úgyszintén egy játékos alakít.
  • Dark Deception – egy irtó félelmetes horror, amiben ki kell valahogyan jutnunk egy labirintusszerű misztikus épületből, miközben mindenféle rémség vadászik ránk.
  • Cell to Singularity: Evolution Never Ends – egy egészen fantasztikus oktatójáték, amiben mi lehetünk az evolúció nagymestere.
  • Cube Escape: Paradox – Dale Vandermeer nyomozó két különböző univerzumban rekedt, a mi dolgunk pedig segíteni neki kijutni belőlük.

Project: Playtime

  • Eterium – egy bitang pörgős és stílusos hack’n’slash fantasy, ami közel 20 órányi izgalmas kalandot tartogat azoknak, akik kicsit beleuntak a végtelenségbe nyúló Diablo 4-be.
  • Just Act Natural – egy eszeveszett szórakoztató partijáték, amiben egy játékosnak kell levadásznia az NPC-k között elvegyülni próbáló pajtikat.
  • Submorse – egy olyan tengeralattjárós játék, amiben az alapoktól elsajátíthatjuk a mozekód csínját-bínját.
  • Sefirot Shards – egy gyűjtögetős kártyajáték-alapú körökre-osztott taktikai RPG, amiben a legfőbb feladatunk rommá verni az ellenfelek pakliját. Na meg felfedezni Sefirot sötét, de magával ragadó fantasy világát.
  • Eternal Return – egy meglepően újszerű és egyedi battle royale, ami a legsikeresebb címekkel ellentétben tényleg nagyon sok újítást hoz a műfajba. A játék eddig korai hozzáférésben volt elérhető, július 20-án viszont megkapta végre az 1.0-ás verziószámot. Itt viszont még nincs megállj, az Eternal Return jó kompetitív multis címként folyamatosan új tartalmakkal fog bővülni.

Sefirot Shards

  • ASURA – egy anime-szerű 2D pixelgrafikás mmo, amit a Debuz fejlesztői több mint 15 éven keresztül fejlesztettek – és fejlesztenek tovább. Bár még mindig korai hozzáférésű, de már így is irgalmatlanul sok tartalom akad benne, amit PC-n és mobilon egyaránt (akár ugrálva a platformok között) felfedezhetünk.
  • Kebab Simulator: Prologue – pontosan az, aminek a címe alapján hangzik. Egy kebabozót kell felfuttatnunk a főzéstől kezdve az összes kulimunkával együtt. Takarítás, tatarozás, berendezés, na meg az egész menedzselése a mi vállunkat nyomja.
  • Space Expedition – egy egyszerűnek tűnő, valójában viszont egyáltalán nem könnyű platformer kalandjáték, amiben egy remekül megrajzolt művészi sci-fi világban kell félelmet nem ismerve felfedeznünk mindent, amit csak tudunk. De érdemes vigyázni, mert az űr mélye sosem látott veszélyeket rejteget.
  • Dreamkeeper – egy könnyed, de kifejezetten kellemes külcsínnel bíró shoot’em up, amiben egy pillecukorhőssel kell őriznünk egy Ava nevű lány álmát a rémálmoktól. A dolgunk viszont egyáltalán nem könnyű, hiszen az új képességeink birtokában hiába leszünk egyre erősebbek, a lidércnyomások is egyre komolyabb erőkkel ostromolják az álmodót.

Kebab Simulator: Prologue

  • Ortheo’s Interdimensional Jam Session – egy atomretro ritmusjáték, amiben nem csak menő muzsikára érhetünk el egyre jobb eredményeket, de akár saját pályákat is készíthetünk, melyekkel megizzaszthatjuk a játékosközösséget.
  • Monster Tiles TD – egy roguelike bázisépítős tower defense hibridjáték, annak is a lehető legjobb fajtájából. A Monster Tiles egy nagyon egyedi játék, ami tökéletesen ötvözi a különböző stílusok legjobb aspektusait.
  • Dawnlands – Egy egész magával ragadó szép és hatalmas nyílt világú akció-kalandjáték, amiben mi magunk alakíthatjuk nem csak a saját történetünk, de magunk körül a játék világát is. Közel sem hibátlan, de aki szereti az építgetős szerepjátékokat, annak érdemes ránéznie.
  • Lilith Wants to Buy Your Soul – Egy érdekes narratív beszélgetős játékba oltott személyiségteszt, aminek a végén a démoni Lilith beárazza a lelkünk.

Dawnlands

  • Tales of Yore – Egy aranyos 2D-s mmorpg, ami a klasszikus nintendós szerepjátékokat idézi. Minden van benne, amire a műfaj rajongói vágyhatnak: felfedezés, harc, egy csomó küldetés, crafting, nyersanyaggyűjtés és egy csomó más tennivaló.
  • Cervus Blade – A Dél-kaliforniai Egyetemen készült MFA-diplomamunka, amivel simán lehetne nevezni bármelyik indie díjátadóra, annyira remekül sikerült. A Corvis Blade egy gyönyörű, egyedi, és végtelenül szórakoztató nyílt világú akció-kalandjáték, ami egy izgalmas harcokkal és felfedeznivalóval teli sivatagi vadászatra invitál.
  • Spell Disk Survivor – Egy 1:1 Vampire Survivors klónjáték, de meglepően egyedi stílussal. Szóval csak óvatosan, mert veszélyesen addiktív.
  • Vipertrace – Ez a játék egy iskolai projekt, amit a malmői The Game Assembly diákjai készítettek, és teljes egészében a csoport programozói által fejlesztett saját motorban készült. A cél egy már meglévő játék újraalkotása volt, de tejesen saját ötletekkel és szettinggel módosítva. Így a Vipertance egy synthwave hangulatot árasztó raptor lövöldözős Call of Duty: Black Ops, Zombie mód klón

Cervus Blade

  • Draw– egy roppant stílusos, egyedi és szórakoztató puzzle-platformer, amiben a továbbjutáshoz magunknak kell megrajzolnunk mindent.
  • The Windows Are Gone– egy rövid, alig egyetlen óra alatt kipörgethető szürreális pszichológiai horrorjáték, ami a bűntudat és a traumák feldolgozásáról szól.
  • Cards of Ethernity – az Aether dark fantasy világában játszódó, meglepően mély és tartalmas gyűjtögetős kártyajáték, mai néhol eléggé tud hasonlítani a Heartstone-ra.
  • DawnOfCombat– egy szégyentelen Vampire Survivors-klón bullet hell, de a jobbik fajtából – és azzal a csavarral, hogy itt egy űrhajóval kell túlélnünk az ellenséges űrbéli hordákat.
  • Reapers– egy jól kitalált, disztópikus világra épülő gyűjtögetős kártyajáték – ami NEM hasonlít a Heartstone-ra
  • Tatari: The Arrival – ez a Tatari című hamarosan megjelenő horrorjáték előzménye, ha úgy tetszik prológusa, amiben egy tokiói nyomozóval kell egy fiatal eltűnését felgöngyölíteni.

Draw

  • Project Adder – egy open-source (azaz teljesen szabadon átalakítható) run&gun roguelite 2D-s akció-platformer (fuhh), amiben zombihordák ellen kell túlélnünk.
  • Thyria: Step Into Dreams – ez is egy prológus, de a tartalmasabb fajtából. A Thyria előzményben alaposan megismerhetjük a hamarosan érkező körökre osztott RPG meglepően remekül felépített világát, annak komplex, működését, izgalmas harcrendszerét, és változatos karaktereit. (magyar felirat is van benne)
  • Embers: Return to Dragonland– egy iszonyatosan pörgős twin-stick kooperatív akció-RPG, amiben két sárkánygyíkot irányítva kell rémségek változatos hordáit legyűrni.
  • Resonite– ez sokkal inkább egy szociális gamer platform, mintsem egy hagyományos értelembe vett játék. Itt a játékosok találkozhatnak, beszélgethetnek egymással, vagy akár egyedül – vagy közösen saját szórakozást alkothatnak. A Resonite-ban bárki azt és úgy csinál, amit csak akar – természetesen mások zaklatása, gyűlöletkeltés és más hasonlóan toxikus megnyilvánulás nélkül.

Resonite

  • Verdict: Descent  – egy írásra kihegyezett mmorpg, annak is a retro vonulatából. Rendkívül egyedi, de nem való mindenkinek.
  • Search All: UFO – egy hagyományos „talált meg a képen” típusú meditatív puzzle, amiben irdatlan mennyiségű UFO-t kell kiszúrnunk.
  • Minute– egy egészen remek steampunk 3D akció-platformer, amiben egy játékkészítő műhelyben kell ádáz harcot vívnunk a bogarak ellen egy felhúzhatós figurával, miközben a műhely rejtett titkait is fel kell fedeznünk. A játékot a DigiPen Institute of Technology iskola tehetséges diákjai készítették.
  • M.E.A.T. Veterans – egy old school, piszok pörgős multiplayer FPS, amiben újraélhetjük a 2000-es évek Quake 3-as és Unreal Tournamentes emlékeinket. A játék még korai hozzáféréses, szóval előfordulhatnak hibák, amiket nem csak szabad, de erősen javallott is jelezni a fejlesztőknek. Ennek megfelelően a pályák és a játékmódok is szűkösek, de ezeket folyamatosan fogják bővítgetni – mint ahogyan minden mást is. De már most szuperfun!

MEAT Veterans

  • Shipping Manager– ez pontosan az a játék, amit a címe is sugall: fel kell virágoztatnunk egy tengeri szállítmányozással foglalkozó vállalatot. De vigyázz! A Shipping Manager egy roppant mély szimulátor, azaz nem csak az útvonalakra és a hajókra kell nagy figyelmet fordítanunk, hanem a marketingre, a megfelelő személyzetre és vezetésre, a kalózok portyázásaira, a játékbeli tőzsdére, és még sok minden másra. De nyugi, két játékmód közül választhatunk: a kezdőknek ott az easy mód, míg aki izzasztó kihívásra vágyik, annak ott a realism, amiben még olyan apróságokat is mikromenedzselnünk kell, mint az üzemanyagellátás, vagy az adók befizetése.
  • Rainbow– egy eléggé minimalista, régies puzzle kalandjáték, amiben egy érdekes monokróm világot kell felfedezni
  • Steampunk Jigsaw Puzzle – ahogyan a címe sejtetni engedi, ez egy hagyományos, nem túl összetett kirakósjáték, amiben mindenféle steampunk képeket illesztgethetünk össze. Nagyon meditatív.

Shipping Manager

  • AploVVare Collection – a sztori szerint a főhősünk megtalálja a régi, gyerekkori játékkonzolját, majd azt leporolva nekiáll az emlékek felidézésének.
  • Glitchers: Hack’em Up– egy egészen idióta, végtelenül vicces, nyomokban Kalandra Felt tartaémazó meseszerű beat’em up, amiben mindenféle mágikus lényt kell összevernünk.
  • MONOTONIA: First Contact – ez alapvetően a MONOTONIA prológusa, amiben a fő játék eseményeinek előzményét ismerhetjük meg – ingyen. A lényeg a túlélés, ami a folyton ismétlődő feladatok miatt sokkal embert próbálóbb, mint elsőre gondolnánk.
  • Franzen– ez a körökre osztott RPG egy valódi időutazás egyenesen a NES és a SNES fénykorába, amikor éltünk-haltunk az ilyesféle szerepjátékokért – kiváltképp a Final Fantasy-ért.
  • Soul of War: Legions – ez a korai hozzáférésű játék igen változatos stratégiai ütközetekre invitálja azokat a játékosokat, akik szeretnek elmélyülni a hadseregek menedzselésében. A fejlesztők szerint sosem lesz ugyanolyan harcokban részünk, mivel a kártyajátékos hibrid játékmenet lehetséges kombináció százait rejti.
  • Banter– egy VR metaverzum-szerű teljesen nyitott szimuláció, amiben mindenféle érdekes, idióta és szuperszórakoztató dolgot csinálhatunk a többi játékossal.
  • CIPHER-8– ha szereted a számokat és a rejtvényeket, akkor a CHIPER a te játékod lesz. A feladványokat a számok segítéségével kell megoldanunk, amihez a teljesen véletlenszerűen kiválasztott szuperképességünket hívhatjuk segítségül.
  • ST World – bár ez a játék, vagy inkább keretprogram még csak korai hozzáférésben leledzik, elég érdekes módon, mesterséges intelligenciával próbálja megreformálni a Minecraft-féle világépítős mókázást. Remek grafika, közel végtelen lehetőségek, egyre bővülő eszköztár és funkciók várják az alkotni vágyókat.

ST World

  • Warhaven (borítón) – egy bitang látványos, brutális középkori csatározásokat felelevenítő PvP akciójáték. Kicsit mint a For Honor, de egyszerűbb harcrendszerrel, illetve sokkal kaotikusabb és gyorsabb harcokkal. Bár még ez is csak korai hozzáférésű, már most van benne annyi tartalom és játékmód, hogy egy ideig biztosan ne unjunk rá.
  • sun-rise.exe – egy nagyon bizarr látványvilágú 2D-s platformer, aminek a végére érve egészen biztosan sokat fogod vakargászni a kobakod. De tényleg, mi ez???
  • Time Survivors: Chapter 0 – ez egy szégyentelen Vampire Survivors-klón, ami egyetlen másodpercig sem titkolja az eredetét. A látvány, a harc és a képességek láttán nagyon erős  a deja vu, ugyanakkor a régen élt nagyokkal egész vicces és szórakoztató a játék. Érdemes kipróbálni, ha bírod a bullet hellt, vagy imádod a Vampire Survivorst.
  • IronWolf: Free Non-VR Edition – egy ezidáig kizárólag VR-platformon elérhető tengeralattjáró szimulátor, amiben a végtelen óceánban/on kell ellenségekre vadásznunk. De érdemes ám vigyázni, nehogy pont mi váljunk prédává.
  • Sect-Machina – meglepő lehet, de ez a meglepően stílusos metroidvania egy egyetemi vizsgamunka, amit most teljesen ingyen adnak mindenkinek, aki szereti a műfajt. A szetting egészen egyedi, legalábbis eddig nem láttunk hasonlót: egy pillangóval kell kalandoznunk egy cyberpunkos bogárvilágban.

Warhaven

  • Will to Live– nem egy mai darab, hisz eredetileg 2018-ban jelent meg a Steam korai hozzáférésű programjában, mégis egy igen jó időtöltés lehet a STALKER-rajongóknak, míg a második részre várnak. Hatalmas, nyílt posztapokaliptikus világ, mutáns szörnyek és emberi banditák, kedves és nem túl barátságos emberi túlélők mindenfelé, így a túlélés semmiképp sem lesz egyszerű. De mivel ez egy MMOFPS, akár másokkal, a haverokkal is összeállhatunk.
  • Home Wind – egy végtelenül egyszerű, percek alatt kiismerhető (szóval nem túl mély) városépítős játék, miben a legfőbb cél, hogy a játékos kikapcsolódása, relaxációja. Nincsnek frusztráló elemek vagy mechanikák, itt csupán a semmiből mindenféle korlátozások nélkül fel kell húznunk egy működő települést
  • MuseSwipr– egy őrületesen kikapcsoló, de még annál is pörgősebb ritmusjáték, amiben semmi másra nem lesz szükségünk, csupán egy egérre és némi ritmusérzékre. A játékmenet pofon egyszerű: ide-oda kell rángatni az egeret attól függően, hogy a két térfélre felosztott képernyőn milyen sorrendben esnek a különböző színű elemek. Ennyi az egész, de hidd el, sokkal nehezebb, mint amilyennek elsőre tűnik.

Will to Live

  • MARVEL SNAP – A Heartstone babérjaira törő Marvel szuperhősöket középpontba állító kártyajáték, amivel szó szerint az idők végezetéig játszhatunk. Pörgős játékmenet, könnyen tanulható, de mégis komplex és okos szabályok, és őrült mennyiségű összegyűjthető hőskártya. A paklik mindössze 12 lapból állnak, egyetlen meccs pedig 3 percig tart. Platformok között ér a mentés, amit otthon elkezdesz, azt mobilon az úton, vagy bárhol folytathatod – és vica versa.
  • Wolvesville– egy egyszerű, de nagyszerű online társas összesen 16 emberre szabva, amiben a falusiaknak kell megküzdeniük a vérfarkasokkal. Minden játékosnak saját szerepe van a meccsekben, a cél pedig az ellenséges csapat megsemmisítése.
  • The Rifleman – egy low poly második világháborús multiplayer FPS. A fejlövések azonnal nullázzák a HP-t!
  • Sim Companies– ebben az üzleti-gazdasági szimulátorban a játékosok összemérhetik a stratégiai gondolkozásukat másokkal, hogy a végén kiderüljön, ki a legjobb cégvezető.

Marvel Snap

  • The Lancaster Leak: Crisis at call center – egy found footage nyomozós horrorjáték, amiben mindenféle felvételt átbogarászva kell felgöngyölítenünk egy bűnügyet. Elég rövid, de cserébe akadnak benne ijesztő jump scare-ek.
  • STG Football – az NFLPA hivatalosan licencelt amerikai focijátéka, ami árkádos játékmenettel kifejezetten azoknak készült, akik imádnak mások ellen játszani. A legérdekesebb módja talán a 4v4, amiben a játékosoknak szorosan és ügyesen kell együttműködni, ha nyerni akarnak.
  • White Middle Class Guy Simulator – bár nagyon rövid paródiajáték, de az alkotója így is a világ legunalmasabb címeként hivatkozik rá.
  • POLYGON(borítón) – egy meglehetősen letisztult, minimalista grafikával operáló taktikai FPS, ami leginkább a Rainbow 6: Siege és a Call of Duty szerelemgyerekeként írható le a legjobban. Itt is kiemelten fontos szerepe van a fegyverek összeállításának, nem minedegy, hogy milyen kirgészítőt – irányzékot, markolatot, csövet stb. – használunk egyes pályákon, amiket szintén ki kell ismernünk, hogy győzelmet arassunk. A legjobb pedig, hogy potato PC-n is remekül elfut.

Polygon

  • Battlepopes– egy teljesen elborult 2D-s moba, arénaharcos cucc, amiben neves pápákkal kell bucira vernünk egymást. Amilyen abszurdnak is hangzik, annyira jól működik: stílusos pixelgrafika, remek humor, na meg piszok szórakoztató játékmenet.
  • MICROVOLTS: Recharged – egy bitang szórakoztató multiplayer (TPS) akciójáték, amiben „drágám, a kölykök összementek” környezetben kell mindenféle játékmódban az ellenfél fölébe kerekedni
  • Pyroworks– tulajdonképpen egy többjátékos tűzijáték szimulátor, amiben mi magunk koreografálhatjuk meg a következő augusztus 20-i műsort
  • Shatterline– Szintén egy korai hozzáférésű posztapokaliptikus lövölde, méghozzá a legjobb fajtából. Egy csillagközi tragédia nyomán a Föld egy valódi pokollá változott, amin egy meglehetősen barátságtalan idegen faj is felütötte a fejét. A mi és a csapatunk dolga lesz visszalőni őket oda, ahonnan jöttek: ehhez mindenki választhat magának egy egyedi karaktert, és részletesen összeállíthatja a fegyvereit, mielőtt fejest ugranánk a roguelike co-op PVE, esetleg az őrült izgi PvP meccsek sűrűjébe.

Shatterline

  • SYNCED – egy igen izgalmas és meglepően mutatós multiplayer PvE, PvP shooter, amiben egy különös sci-vi világban kell helyt állnunk, na meg túlélnünk valahogy
  • Defend Earth: Xenos Survivors – Prelude – az eddigi leglátványosabb Vampire Survivors-klón, amiben elejét kell vennünk az idegen lények inváziójának
  • INVICTA: The Next Queen – A soulslike műfajának egy igen érdekes képviselője, ami a legtöbb hasonló címmel ellentétben „top down”, azaz jellemzően ARPG-s nézetet választja. A recept azonban abszolút működik, sőt, így talán még azok is kedvet kaphatnak az izzasztó harcokhoz, akik amúgy nem kifejezetten kedvelik ezt a fajta stílust. A csatákra könnyebben rálátunk, gyorsabban reagálhatunk helyzetekre – igaz ettől még nem fogjuk könnyebben legyőzni a rémségeket, csak a túlélési esélyeinket növelheti.

Synced

  • Yujiro’s Mansion – egy besurranó tolvajt alakítsz, akinek pont az egyik legveszélyesebb személy, Yujiro Hanma házába sikerült betörnie. A feladat: élve, de semmiképp sem üres kézzel kijutni a hatalmas rezidenciából.
  • The Sinking of the Dream Chaser– egy nagyon érdekes történettel megáldott stílusos point & click kalandjáték, amiben a Dream Chaser nevű hajó körüli misztériumot kell felgöngyölítenünk
  • RUSLICSTAN INVADES – konkrétan csoda, hogy ezt a játékot a Steam egyáltalán kiengedte, hisz semmi másról nem szól, csak a mészárlásról. De nem akárkiket, hanem az oroszokat kell halomra lőni, méghozzá egy ukrán katona által. Elég uszító jellegű, de ha hunyorítva el tudunk valahogy vonatkoztatni, még egy jó 10 perces szórakozás is kerekedhez belőle. Annál tovább viszont kár vele foglalkozni.

Ruslicstan Invades

Ez volna mind, de közben erről sem érdemes lemaradnod:

9 olyan király játékot kapsz 899 forintért, hogy menten beleszédülsz

×